Predstavljamo rivale Srbije na EP: NBA igrači stižu u Berlin!

Ukoliko sve ekipe dođu u najjačim sastavima, što je logično jer je EP kvalifikaciono za Olimpijske Igre, onda će srpski "orlovi" imati jako težak posao da prođu grupu * Igranje Dirka Novickog, Pau Gasola, Andree Barnjanija i Danila Galinarija, doprineće da grupa bude izuzetno jaka

  • 5

Košarkaši Srbije igraće u grupi B na Evropskom prvenstvu 2015. koje će biti održano u Francuskoj, Hrvatskoj, Nemačkoj i Letoniji.

Srbija će prvu fazu igrati u Berlinu sa ekipama Nemačke, Španije, Turske, Italije i Islanda.

Nema sumnje da je ovo najteža grupa na Evrobasketu, a dodatnu težinu samom takmičenju daje to što je ono kvalifikaciono za Olimpijske igre u Rio de Ženeiru 2016. godine.

Šampion i vicešampion obezbediće direktan plasman na Olimpijske igre dok će ekipe od trećeg do šestog mesta ići u dodatne kvalifikacije.

Košarkaši Srbije moraće najpre da zauzmu jedno od prva tri mesta u grupi, što će biti teško, kako bi otišli u drugu fazu a odatle šta bude.

Telegraf vam predstavlja rivale "orlova" u grupi u Berlinu.

ŠPANIJA:

Definitivno najjača ekipa u grupi bez obzira u kom sastavu će doći, a verovatno će doći u najjačem. Iako su Gasol, Navaro, Kalderon i ostali najavili povlačenje posle Mundobasketa, debakl na tom takmičenju može ih naterati da se predomisle.

Naročito jer je takmičenje kvalifikaciono, a Španija želi da se nađe na najvećoj smotri sportista...

O njihovom timu ne treba trošiti mnogo reči u poslednjih  osam godina osvojili su sve osim zlata na Igrama. Imaju nekoliko NBA igrača počev od Pau i Marka Gasola, pa Serža Ibake, Riki Rubia, i Hozea Kalderona, dok ostali Rodrigez, Fernandez, Navaro..itd igraju u Realu i Barseloni, koji pretenduju na osvajanje Evrolige.

Bili su šampioni sveta 2006. godine, drugi u Evropi 2009, drugi na Olimpijskim igrama 2008, dvostruki Evropski šampioni 2009. i 2011. godine, zatim ponovo drugi na Olimpijskim igrama 2012, te treći u Evropi 2013.

NEMAČKA

Domaćin grupe u Berlinu, učiniće sve da se pojavi u najjačem sastavu a to znači dolazak verovatno NBA igrača, Dirka Novickog, Krisa Kejmen, koji će biti lideri tima. Osim njih tu su još i ostali prekaljeni asovi koji već godinama igraju za Nemačku poput: Heika Šafarcika, Jana Jagle, Tibor Plajs, Luka Štajger, Maik Cirbes, Robin Bencing i ostali..

Nema sumnje da će imati dobro ukomponovan tim..

Selektor je Kris Fleming dugogodišnji trener Bamberga, koji odlično poznaje nemačku košarku i igače

Nemačka je na prošlom EP bila 17. ali su zato na ranijim šampionatima imali uspeha. Predvođeni Dirkom Novickim 2005. u Beogradu su bili drugi iza Grčke, a na Svetskom šampionatu 2002 treći što je najveći uspeh nemačke košarke posle zlatne medalje na EP 1993. godine.

TURSKA:

Turska košarka je sve jača, a njihova liga je jedna od najjačih u Evropi predvođena Efesom, Fenerbahčeom i Galatasarajem za koji uglavnom igraju svi reprezentativci.

Međutim, Turska nikada nije imala uspeha kada je igrala van domaćeg terena. Jedine medalje su osvojene 2001. na EP u Turskoj i to srebrna i 2010. srebrna na Svetskom prvenstvu u takođe njihovoj domovini.

Sva takmičenja između ta dva završavali su između osmog i 17. mesta. U sloveniji 2013. bili su 17. dok su u Litvaniji 2011. bili 11. pa u Poljskoj 2009. osmi..

Međutim, imaju jako dobre igrače, prekaljene igranjem u Evroligi počev od Emira Preldžića, Erslana Iljasove, Semiha Erdna, Oguza Savaša, Enesa Kantera (NBA igrač) Endera Arslana, Sinana Gulera i drugih.

Pitanje je samo da li će najveća zvezda turske košarke Hidajet Turkoglu igrati na ovom takmičenju ili je konačno rekao zbogom. Prošle godine u Sloveniji je igrao, ali sledeće godine imaće punih 36 godine i pitanje je u kakvom će stanju biti.

ITALIJA:

Italija je nekada bila košarkaška velesila, ali poslednjih 15 godina se nalazi u katastrofalnom padu. Podsetimo, Italijani su 1999 bili šampioni Evrope baš u Francuskoj, a pre toga su 1997. bili srebrni, ali od tada njihovi rezultati su loši.

Slabljenje klupske košarke i davanje primata strancima dovelo je do toga da nemaju adekvatne igrače za reprezentaciju. U stvari imaju nekolicinu ali to i dalje nije tim za velike domete.

Ipak, nema sumnje da će Italijani pokušati da se vrate na stare staze uspeha na ovom takmičenju  sa ekipom koja je prošle godine u Sloveniji bila osma iako je mogla i više da su odigrali pametnije.

Međutim, nedostajalo im je nekoliko igrača koji bi se sad mogli naći u timu, pre svih Andrea Barnjani i Danilo Galinari kao NBA igrači, pa još Marko Mordente i Stefano Mančineli..koji su igrali 2011. na EP u Litvaniji.

Uz odličnog Đentilea, Ćinćarinija, Belinelija, Aradorija, italijanska ekipa bi mogla da iznenadi na šampionatu 2015.

ISLAND:

Potpuni autsajder u ovoj grupi koji se nenadano našao na EP. Realno je da će Island zabeležiti skor od 0-5 na ovom takmičenju jer nema nikakvog iskustva igranja EP a još manje igrače koji bi mogli da obezbede kvalitet. Jedino ako u međuvrmenu ne naturalizuju nekoliko Amerikanaca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NE PRETERUJTE

    8. decembar 2014 | 19:21

    A što bi mi imali problem da se plasiramo među prve tri reprezentacije? Španija je zaista dostojan rival,a ostali kakvi god da su nisu nepobedivi.I protiv svakoga smo favoriti.Kakva bre Nemačka,Turska i Italija.Sve tri reprezentacije su poslednjih godina u stravičnom padu.A mi imamo tim za respekt i to pogotovo ako dođemo pojačani sa Ercegom,Bobijem,Mitrovićem,Micovim,Nedovićem umesto Štimca,Simonovića,Birčevića...Imamo zaista tim za velika dela što smo i potvrdili na SP.

  • Meraklija

    8. decembar 2014 | 19:33

    Kakav Dirk, mi imamo Bobija

  • Davis

    8. decembar 2014 | 20:10

    Zaboravili ste Datomea koji igra u Detroitu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA