Zvezda pomaže porodici ubijenog navijača da tuži državu Tursku!

Nebojša Čović reagovao je povodom kazne koju je izrekao nezavisni sudija Crvenoj zvezdi, a između ostalog i obećao pomoć porodici Marka Ivkovića koji je ubijen u Istanbulu

  • 1

Predsednik košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović rekao je da je odluka Evrolige da crveno-beli budu kažnjeni zbog navijačkih sukoba u Istanbulu kada je ubijen Marko Ivković sramna i najavio je podnošenje žalbe.

Nezavisni sudija Disciplinske komisije Patrik Grandžan kaznio je crveno-bele jednom utakmicom bez prisustva publike na domaćem terenu i novčano sa 50.000 evra.

- Potpuno nam je mirna savest. Nikavu krivicu ne snosimo i preduzeli smo sve što je bilo u našoj moći. Stalno se preispitujem zbog čega smo krivi, analizirao sam odluku, obrazloženje je kratko i nikako nisam mogao da nađem osnov. Zvezda će se žaliti, ispoštovaćemo kaznu i utakmicu protiv Laborala u Pioniru odigrati bez prisustva publike. Imamo žalbeni rok 10 dana u kome ćemo ponoviti sve što smo u prepisci prezentirali sudiji - rekao je Čović na konferenciji za medije u hali Pionir.ž

JEDNOSTRANA ODLUKA

On je dodao da je kompletna analiza nezavisnog sudije Evrolige napravljena jednostrano na bazi izveštaja turske strane.

- Svi je zovu odlukom Evrolige, ali to je radio nezavisni sudija koji je vodio disciplnski postupak. Neću mu po našim običajima pominjati ni oca, ni majku, ni seme, ali veću glupost nisam video, a svašta šam prošao u životu. Događa se sa tim nezavisnim da budu nezavisni i sa mozgom. Nezavisni sudija spočitao je Zvezdi na bazi ličnih osećanja kako nismo znali da dolazi 400 navijača u Istanbul i kako nismo mogli da utičemo na to. Ma koliko je on nezavisan, neverovatno je da čovek donosi ovakve odluke - poručio je Čović.

Čović je naglasio da klub nema veze sa organizovanim putovanjem navijača, što je i slučaj i sa predstojećom utakmicom u Pireju protiv Olimpijakosa.

- Nije naša obaveza da vodimo računa o navijačima. To se kosi i sa poveljom UN o ljudskim pravima i slobodama - rekao je Čović.

On je rekao da je razočaran načinom na koji se turski klub, ali i Evroliga poneli u ovom slučaju.

- Sve što kažu predstavlja notornu laž. Došli smo u posed odgovora Galatasaraja koji je kao klub pisao sudiji. Moram da kažem da sam iznenađen. Nijedan klub ne bi trebalo da se služi lažima, a ne ovako slavan klub, pogotovo jer su su mu osnivači iz Srbije. Zamerio sam Evroligi. Neobična je stvar da kada se vodi spor, svi naši dopisi i odgovori završe u rukama Galatasaraja. Ne piše ko je pisao naše odgovore turskoj strani. To je bruka i sramota da Zvedine dopise šaljete drugoj stani, mi ništa nismo krili, mogli su da traže - kazao je Čović.

ZVEZDA ĆE POMOĆI PORODICI UBEJNOG NAVIJAČA DA TUŽI TURSKU

On je rekao da će klub predložiti da kompletna sredstva od kazne budu prebačena porodici Marka Ivkovića.

- Ne mislim da to može da bude satisfakcija, jer njega ne možemo da vratimo. Daćemo pravnu pomoć porodici Ivković da tuži Tursku. Ovde su ljudi dobili 240 godina za ubistvo Brisa Tatona, a nisam primetio da je klub Tuluz kažnjen za ubistvo svog navijača. Navijači Galatasaraja imaju tradiciju koljača, ubica. Marko je njihova 10. žrtva. Radi se o velikoj nepravdi, ali moramo da budemo jaki kako bismo došli do činjenica - rekao je Čović.

Čović je rekao i da Zvezda neće tražiti razdvajanje od Galatasaraja u Top 16 fazi zbog novonastale situacije.

- To bi bilo kukavički. Mi i Galtatasaraj moramo da budemo veliki klubovi, naše države moraju da naprave regularne uslove da se odigraju te dve utakmice. Sve ostalo bi bilo predaja. Jedva cekam utakmicu protiv Galatasaraja, da budem gost u Istanbulu i da me njihov predsednik odvede na baklavu. To će biti jedan test. Nadam se da neće napraviti istu grešku - rekao je Čović.

SRAMOTA JE DA SE ATAMAN ZOVE TRENER

On je posebno razočaran ponašnjem trenera Galatasaraja Ergina Atamana, koji je srpske navijače nazvao teroristima.

- Velika je sramota da se Ataman zove trener, a još veća je da bude selektor Turske. Uvredu koju je izrekao je isto kao kada bi selektor Nemačke rekao da su Jevreji teroristi. On je rekao da je dolazio na utakmicu kolima i da je video Zvezdine navijače da pale grad. Čovek je napravio kompletnu konstrukciju i onda začinio da su srpski teroristi došli da napadnu njegov narod.

- Potpuno podržavam stav Srbije i taj čovek bi trebalo da zaobilazi našu zemlju u širokom luku. Kada teza sa tučom navijača sa policijom nije prošla, gurnuta je nova teza da su Albanci ubili Marka. I kada ni to nije prošlo, onda su navodno uhvatili četvoricu navijača Partizana koji su se obukli u Zvedine dresove. Oni su stekli sve uslove da ne igraju dve godine u Evroligi - zaključio je Čović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BEN DELIJA

    10. decembar 2014 | 19:51

    E MOJ PRIJATELJU SVI SE ISTRESAJU NA MALIM A TO POKAZUJE I NERAZUMNA ODLUKA DA I MI BUDEMO KAZNJENI BRUKA I SRAMOTA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA