Ovih 12 srpskih fudbalera su pokušali da budu bolji od roditelja. Nisu uspeli! (FOTO) (VIDEO)

Baš kao što ne znači da ćete biti dobar trener ako ste bili sjajan igrač, tako i činjenica da vam je otac bio vrhunski fudbaler ne znači da ćete dostići njegov nivo ili ga nadmašiti. Slažete li se s izborom Telegrafa?

  • 8

Prirodna, biološka ili genetička pretpostavka da ako ti je roditelj bio dobar u nečemu da ćeš  i ti biti dobar u tome, često je zbunjivala ljude kad je u pitanju sport, a naročito fudbal, jer se nebrojeno puta pokazala neistinitom.

 

Baš kao što ne znači da ćete biti dobar trener ako ste bili sjajan igrač, tako i činjenica da vam je otac bio vrhunski fudbaler ne znači da ćete dostići njegov nivo ili ga nadmašiti.

 

Zato smo odlučili da se bavimo sinovima fudbalerima koji nikad nisu uspeli da ostvare u karijeri ono što jesu njihovi očevi pre njih.

 

1. Zoran Čava Dimitrijević i Miloš Dimitrijević - Zoran je istinska legenda srpskog i jugoslovenskog fudbala, čovek čije ime navijači Partizana izgovaraju sa poštovanjem, a to je zaradio svojim igrama u crno-belom dresu. Za tim iz Humske odigrao je 415 mečeva i postigao 142 gola, pre nego što je karijeru nastavio u Spartaku i Dinamu iz Zagreba, a zatim i po francuskim klubovima.

 

 

Njegov sin Miloš karijeru je započeo u Francuskoj, igrajući u Nantu i Grenoblu gde je ostvario 89 nastupa i dao jedan gol, pre nego što je došao u Srbiju gde je eksplodirao u dresu rada, što mu je donelo kratku epizodu u Kjevu, a onda je došao u Crvenu zvezdu. Na Marakani je za dve sezone odigrao 37 susreta i dva puta bio strelac, što je bilo ispod nivoa koji se očekivao od njega, a posle pauze u karijeri od 2014. godine fudbalski hleb zarađuje u timu Sidneja.

 

 

2. Mitar Mrkela i Andrej Mrkela - Mitra Mrkelu svi pamte kao momka koji je obarao rekorde u jugoslovenskom fudbalu. Bio je najmlađi debitant u prvoj ligi stare Jugoslavije kada je sa samo 16 godina i 16 dana prvi put nastupio za OFK Beograd u kome je odigrao 45 utakmica i dao četiri gola.

 

Najmlađi je debitant u jugoslovenskoj reprezentaciji sa samo 17 godina i 130 dana. Sa velikim uspehom nosio je dres Zvezde za koju je igrao sedam godina i odigrao 154 meča uz 30 golova, da bi karijeru nastavio u inostranim klubovima, Tventeu, Bešiktašu i Kamburu.

 

 

Iako, nije ostvario karijeru kakvu su mu predviđali opet je postigao mnogo više nego što je to učinio nejgov sin Andrej koji je počeo u mlađim kategorijama crveno-belih, ali nije dobio pravu priliku pa su usledile epizode u OFK Beogradu, Radu, Eskišehiru, da bi sada bio član Spartaka iz Subotice, ali pošto ima tek 22 godine, možda ekpslodira u zrelijim igračkim godinama.

 

 

3. Ilija Petković i Dušan Petković - Ilija je bio vedeta OFK Beograda u drugoj polovini 60-tih i početkom 70-tih, kao i krajem te decenije. Odigrao je ukupno 383 meča za "romantičare" i postigao 53 gola, a bio je član reprezentacije na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj u sjajnoj generaciji Džajića, Oblaka i ostalih. Igrao je i za Trou u Francuskoj.

 

Njegov sin Dušan takođe je počeo na Karaburmi i u više navrata nastupao za taj klub, a iako u svojoj biografiji ima upisano da je bio član i Majorke, Volfzburga, Spartaka iz Moskve, ipak nije dostigao svog oca. Ipak, obojica će biti upamćeni po dešavanjima na Mundijalu u Nemačkoj 2006. godine, kada je Ilija bio selektor i pozvao svog sina u nacionalni tim, a ovaj ga pred početak napustio.

 

4. Slađan Šćepović i Stefan i Marko Šćepović - Slađan je bio vihorno krilo Partizana u drugoj polovini 80-tih godina koji je bio jedan od najboljih asistenata u Jugoslaviji. Odigrao je ukupno 123 meča u crno-belom dresu od kojih je najupečatljiviji onaj protiv Seltika, a igrao je još i za Apolon i špansku Meridu.

 

 

Njegov stariji sin Stefan počeo je u OFK Beogradu odakle je kao veliki talenat otišao u Sampdoriju, pa u klub Briž, da bi se onda i on obreo u dresu Partizana koji je napustio posle samo šest meseci. Igrački je eksplodirao u Sportingu iz Hihona gde je bio jedan od najboljih strelaca i igrača Segunde što mu je obezbedilo ovog leta ugovor sa Seltikom i tek bi trebalo očekivati od njega da opravda ime svog oca.

 

 

Mlađi sin Marko je krenuo iz Partizana za koji je igrao tri godine i dao 16 golova na 45 utakmica, a čak je bio i došao do kapitenske trake, međutim, zbog slabih igara našao se na meti navijača, pa se preselio u Olimpijakos gde nije bio loš, ali nije dobio pravu priliku, a ove sezone je na pozajmici u Majorki, gde je već dao šest golova na 12 susreta.

 

 

5. Dušan Savić i Vujadin Savić - Dušan Savić je legenda Crvene zvezde koga su navijači obožavali zbog njegovih golova. Svi pamte njegov pogodak protiv Arsenala u Kupu šampiona. Postigao je 120 golova noseći dres Zvezde na više 202 meča, a igrao je i šest sezona u Francuskoj za Lil i Kan, uz šest meseci u Hihonu.

 

 

Vujadin Savić je kao i svoj otac počeo na Marakani, ali na poziciji štopera, međutim, u prvom navratgu nije dobio pravu priliku, pa se preselio u Rad, odakle se vratio među crveno-bele. Ipak, nikako nije mogao da se ustali u startnoj postavi da bi onda odlučio da ode u Bordo. Ni tamo nije pronašao sreću, bio na pozajmicama u Arminiji i Dinamu iz Drezdena, da bi sada sa samo 24 godine ostao bez kluba i trenutno ne igra nigde.

 

 

6. Đorđe Milovanović i Dejan Milovanović - Đorđe Milovanović bio je stub Crvene zvezde od 1978. do 1985. godine. Zbog svog razornog šuta prozvali su ga Đoka bomba, a karijeru je završio relativno rano sa 30. godina u Salcburgu iz Austrije. Za tim sa Marakane odigrao je 166 utakmica.

 

Naslednik Đoke bombe trebalo je da bude njegov sin Dejan koji je u tome donekle i uspeo. Počeo je karijeru u crveno-belom dresu i u prvom navratu proveo sedam godina, odigravši 257 duela uz 48 pogodaka. Nosio je i kapitensku traku igrao za mladu i seniorsku reprezentaciju, a onda se preselio u Lans.

 

 

U Francuskoj se nije snašao, a ni pozajmice u Zvezdu i Panionios nisu uspele. Sada svoj snažni šut koji je nasledio od oca, pokazuje igrajući za Voždovac.

 

7. Pavle Grubješić i Nikola Grubješić - Stariji Grubješić ili "Brzi Gonzales" kako je dobio nadimak zbog svoje brzine obeležio je 70-te godine u Partizanu. Odigrao je 131 meč i dao 26 golova uz bezbroj asistencija, pre nego se preselio u GAK iz Graca u kome je posle jedne sezone završio karijeru.

 

Njegov sin Nikola prošao je omladinsku školu Partizana, a onda je dobio i priliku u prvom timu. Nikada nije uspeo da se nametne, iako je za tri godine odigrao 33 meča i dao 13 golova. Usledilo je putešestvije po Evropi, a sada je član Sirijanske iz Švedske.

 

 

8. Ilija Pantelić i Miodrag Pantelić - Ilija je bio legendarni golman stare Jugoslavije, panter među stativama, što mu je bio i nadimak, a odlično je izvodio i penale. Sigurno jedan od najboljih čuvara mreže svih vremena, a jedini je koji je uspeo da ostvari het-trik na utakmici izvodeći jedanaesterce.

 

Osvojio je prvenstvo stare Jugoslavije sa Vojvodinom, a vrhunac karijere mu je bilo branjenje u finalu Evropskog prvenstva protiv Italije 1968. godine. Branio je i za dva najveća francuska kluba Olimpik Marsej i Pari Sen Žermen.

 

 

Miodrag Pantelić nije poput svog oca stao na gol, već je zaigrao na mestu napadača. Odlično je igrao u Vojvodini i na 89 nastupa tresao mreže 32 puta što ga je odvelo u Zvezdu, gde beleži 114 mečeva i 31 gol, a onda kreće u karijeru po Aziji i Bugarskoj što mu nikada nije donelo uspehe kao njegovom ocu.

 

 

9. Ilija Zavišić i Bojan Zavišić - Ilija je tokom devet godina igranja za Partizan stekao epitet jednog od omiljenih igrača crno-belih u čijem je dresu blistao i došao do statusa reprezentativca Jugoslavije. Kasnije je sa velikim uspehom četiri godine igrao za Ajntraht iz Braunšvajga, a karijeru je završio u Radu.

 

Njegov sin Bojan kada se pojavio u Partizanu očekivalo se da nadmaši svog oca i bude još uspešniji, ali bio daleko ispod očekivanja. Za tri godine odigrao je tek 12 utakmica, pa su zato usledile selidbe po klubovima iz Crne Gore i Srbije.

 

 

10. Dragiša Binić i Vladan Binić - Brzonogog Dragišu Binića svi pamte kao jednog od glavnih igrača u pohodu Crvene zvezde na osvajanje Kupa šampiona 1991. godine. Zvazdaši su ga te godine obožavali, a u karijeri je igrao i za prašku Slaviju, Levante, Brest, APOEL...

 

 

Za njegovog naslednika Vladana se očekivalo da bi mogao i da nadmaši svog oca, ali to se nije desilo. Odigrao je solidne dve sezone u Napretku što mu je donelo povratak na Marakanu, ali opet nije uspeo da upiše nijedan nastup, pa su usledile pozajmice, a posle Radničkog iz Niša preselio se u Leotar.

 

 

11. Nenad Bjeković senior i Nenad Bjeković junior - Čuveni golgeter, a kasnije i funkcioner Partizana imao je sjajnu karijeru. Blistao je u dresu Proletera što mu je donelo poziv Partizana gde je terorisao protivničke golmane i na 198 utakmica dao 82 gola.

 

Usledio je odlazak u Nicu gde je postao legenda kluba, a 85 pogodaka na 143 meča donelo mu je proglašenje za najboljeg igrača veka tog kluba sa Azurne obale.

 

 

Mlađi Bjeković je karijeru počeo u Partizanu i na početku je igrao sasvim dobro što mu je donelo poziv Olimpika iz Marseja, ali nije radio ono zbog čega je doveden, a tako je bilo i u ostalim klubovima Nantu, Šateruu, AEK-u i kratjoj epizodi u Partizanu.

 

12. Radmilo Mihajlović i Stefan Mihajlović - Radmilo je bio odličan napadač prvo Železničara iz Sarajeva, pa onda i Dinama iz Zagreba što mu je donelo transfer u Bajern iz Minhena, gde je odigrao jednu celu sezonu, posle čega se preselio u Šalke, a igrao je još i za Frankfurt i u Južnoj Koreji.

 

Njegov sin Stefan prošao je sve mađe kategorije Crvene zvezde, ali taman kada je počeo da dobija priliku u prvom timu potpuno je nestao. U to vreme se više pričalo o njegovim postupcima van terena, pa je zato ubrzo počeo da bude slat na pozajmice, a sada je u Slobodi iz Užica. Ipak, on ima tek 20 godina tako da je moguće da oporavi svoju karijeru i makar dođe do nivoa svog oca.

 

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nn

    20. decembar 2014 | 00:09

    Ja mislim da ce Stefan Scepovic da opravda ime. Ostali teske tarabe.

  • a ha

    19. decembar 2014 | 23:12

    ovakve i mnoge druge stvari uopšte nisu za upoređivanje...igrati 20 ili 30 godina posle svoga oca ,sa drugim igračima u timu,na drugim mestima u timu je NEUPOREDIVO...vremena se brzo menjaju,fudbal se za to vreme ubrazo ,igra se skoro sve vreme presing...zato što se na treninzima naporno radi svi umeju da igraju sa obe noge,svi odlično barataju sa loptom,čak i golmani pa otud toliko momaka na svetu koji igraju odlično i samo nijanse odlučuju...zamislite samo koliko sinovi bolje barataju računarom od svojih slavnih očeva...

  • lep tekst

    19. decembar 2014 | 23:03

    I Stefan Bekenbauer nije prosao probu u Zvezdi 90. pa Zvezda uzela titulu sampiona 91.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA