Ovaj datum Zvezda i Partizan slave kao crveno slovo!

Na današnji dan pre 68 godina odigran je prvi večiti derbi, čime je započeta najveća tradicija u istoriji srpskog fudbala

  • 6

Večiti derbi je svetinja srpskog fudbala! Iako nešto stariji ljubitelji fudbala smatraju da su mečevi između Crvene zvezde i Partizana izgubili draž derbija kakvu su imali u ranijim vremenima, ovi okršaji su i dalje najznačajniji u domaćem fudbalu.

A istorija duela crveno i crno-belih počela je upravo na današnji dan 1947. godine! Zvezda je u prvom meču savladala Partizan sa 4:3, koji je odigran u okviru 13. kola Prve savezne lige u sezoni 1946/47.

Foto: MNPress/T.Mihajlovic Foto: MNPress/T.Mihajlovic

Večiti su prethodno odigrali jedan prijateljski meč u kojem su crno-beli slavili, ali se ovaj duel u januaru 1947. godine računa kao prvi zvaničan!

Na stadionu centralnog doma Jugoslovenske armije po izuzetno hladnom vremenu, -19 stepeni, Zvezda je preko Jovana Jezerkića povela u 12. minutu, a isti igrač je postigao je drugi i treći gol, pa je u 54. minutu na semaforu stajalo 3:0 za Zvezdu! Jezerkić je tako postao prvi igrač koji je postigao het-trik na derbiju.

Interesantno je da je prvi u gol u derbijima sa Zvezdom, postigao igrač crveno-belih Đajić, koji je savladao svog čuvara mreže Lovrića. Ipak Đajić je uspeo brzo da se iskupi i postigne gol na drugoj strani, da bi do kraja meča još jedan igrač Zvezde postigao autogol, Kašanin u 83. minut, da bi Stjepan Bobek postigao konačan rezultat dva minuta kasnije.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Crvena zvezda - Partizan 4:3

Strelci: 1:0 Jezerkić 12', 2:0 Jezerkić 25', 3:0 Jezerkić 54', 3:1 Đajić autogol 72', 4:1 Đajić 77', 4:2 Kašanin autogol 83', 4:3 Bobek 85'

Datum: Nedelja, 5. januar 1947.

Stadion centralnog doma Jugoslovenske armije(CDJA)

Sudija: dr Lalić

Gledalaca: 4000

Crvena zvezda: Lovrić, Stanković, Petrović, Đajić, Kašanin, Spajić, K. Tomašević, Mitić, Jezerkić, Aranđelović, Šećerov. Trener: Glišović

Partizan: Glazer, Brozović, Popesku, Čajkovski, Đurđević, Simonovski, Mihailović, Palfi, Bobek, Rupnik, Šereš. Trener: Špic

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA