Vodite se glikemijskim indeksom hrane i izgledaćete savršeno! Šta je zapravo GI indeks?

Vreme je da naučite kako da prepoznate hranu koja je loša za vaš organizam, a da naučite koja je dobra hrana i to na osnovu toga kako utiče na nivo šećera u krvi

  • 0

U oblasti fizičke transformacije vašeg tela, jedan od ključeva uspeha jeste da napravite odgovarajuću ishranu i da napravite životne promene koje su neophodne za stimulaciju proizvodnje hormona rasta.

Ovo je naročito važno kako starimo, jer proizvodnja hormona rasta opada za pola do 60 godine života. Dalje, nivoi hormona rasta se inhibiraju kada konzumiramo hranu koja značajno povećava šećer u krvi.

Foto-ilustracija: Foter/jonycunha Foto-ilustracija: Foter/jonycunha

Nivoi šećera u krvi su veliki problem danas prvenstveno zbog preteranog unosa šećera.

Rešenje nije da se izbegava hrana koja ima šećer, jer to može uticati na nedostatak hranljivih materija ili na loše izbore hrane – zapamtite, to što na etiketi velikog pakovanja čipsa piše da ne sadrži šećer, ne znači da je to dobro za Vas!

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Kako biste se vratili na pravi put zdravije ishrane, morate se upoznati sa glikemijskim indeksom.

Smisao Šećera izmeđju istraživača pionira zaslužnih za stvaranje glikemijskog indeksa su David Dženkins i Tomas Volever. Ranih 80 godina Dženkins i Volever su hteli da vide kako se šećer u krvi ponaša nakon dva sata od unosa hrane.

Kao početnu tačku, testirali su rastvor glukoze i dodelili vrednost od 100; tehnički, glikemički indeks poredi odgovor šećera u krvi na specifičnu hranu i konzumiranje čistog rastvora glukoze.

Koristeći osnovu od 100, ova dva naučnika su testirali 62 namirnice; pronašli su, na primer, da jabuka ima glikemički indeks od 39, beli pirinač 72 i kukuruzne pahuljice 80.

Foto-ilustracija: Foter/kulinarno Foto-ilustracija: Foter/kulinarno

Generalno, hrana sa glikemijskim indeksom od 55 i manje smatra se nisko-glikemičkom, 56-69 srednje-glikemičkom, i 70 i preko visoko-glikemičkom.

Ovakva vrsta ocenjivanja, kako god, ne govori nam celu priču, jer glikemijski indeks hrane može biti pogođen načinom prerade i kuvanja.

Dalje, kada je visoko-glikemički indeks hrane kombinovan sa hranom koja ima nisko-glikemički indeks, onda odgovor šećera u krvi nije odličan.

Foto-ilustracija: SXC.hu/pietrgiord Foto-ilustracija: SXC.hu/pietrgiord

Što se tiče ugljenih hidrata, najniži glikemijski odgovor daju tamno zelena povrća i tamne bobice.

Jedan od razloga je taj što ova hrana sadrži dosta vlakana.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Najbolji tipovi vlaknastih, nisko glikemijskih namirnica jesu jagode, borovnice, maline, trešnje, kelj, brokoli, kupus, karfiol, zelena salata, pecurke, zeleni pasulj, asparagus, krastavac, spanac, paprike i tikvice.

Banane i ananas treba konzumirati umereno jer imaju visok glikemijski indeks.

Najbolje vreme da unesete ugljene hidrate je 10 minuta nakon završetka treninga, jer je tada insulinska osetljivost najveća.

Foto: Instructables.com/wilgubeast Foto: Instructables.com/wilgubeast

Preporučljivo je unositi 2 grama ugljenih hidrata po kilogramu telesne težine, ali optimalna kolicina zapravo zavisi od obima i jačine treniranja i vežbanja.

Što je više urađenih ponavljanja, to je veći unos ugljenih hidrata. U svakom slučaju, tip vežbanja mora se uzeti u obzir, jer neko ko radi čučanj 10x10 biće u mogućnosti da se izbori sa većim unosom ugljenih hidrata nego neko ko radi 10x10 ekstenziju nogu.

Kontrolisanje šećera u krvi je esencijalno za održavanje optimalnog zdravlja i dobijanje maksimuma iz treninga. Odličan alat za pomoc jeste glikemijski indeks!

Napisao: Vladica JovanovićTrener i Vlasnik u "Funkcional C Vladica"

www.fitnessclubvladica.com

Foto: MR Big/Miloš Marković Foto: MR Big/Miloš Marković

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA