DANAS JE ROĐENDAN DELIJA: Pre 26 godina navijači Zvezde su se ujedinili! (VIDEO)

Na Božić 1989. godine pristalice crveno-belih su se ujedinile i izabrale da zajednički naziv za sve njih bude "Delije sever"

  • 86

Za sve navijače Crvene zvezde Božić je poseban praznik, jer oni dvostruko slave. Pord verskog praznika, proslavljaju i svoj rođendan.

Pre tačno 26 godina ili tačnije 7. januara 1989. godine navijači crveno-belih su se ujedinili pod zajedničkim imenom Delije. Nekoliko navijačkih podgrupa se tog dana okupilo i ujedinilo, a nekoliko imena je bilo u opticaju za zajednički naziv da bi, ipak, na kraju izabrano da zajedničko ime bude "Delije sever".

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Od tog trenutka pod zajedničkim imenom oni prate svoju Zvezdu gde god da igra i uglavnom sa severne tribine na stadionima širom Evrope bodre svoj tim. Važe za jedne od najvatrenijih, najvernijih, ali i najekstremnijih navijača na svetu.

Početkom ove godine su proglašeni i za zvanično najbolje na planeti u 2014. godini. Za njih se u potpunosti može primeniti floskula "da su igrač više za svoj tim", jer dovoljno je reći da mnogi protivnici su gubili mečeve, već u svlačionici i hodniku kada čuju njihovu pesmu i huk sa severa, a ravnodušnima nisu ostavljali ni najveća sportska imena na svetu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Delije imaju nekoliko podgrupa, a najbrojnije su Belgrade boys, Ultra boys, Brigate i Heroes. Poznato je da su u odličnim i bratskim odnosima sa navijačima Olimpijakosa - Gejt 7 i Spartaka iz Moskve čuvenom Fratrijom, a često se zajedničkim imenom ove tri grupe nazivaju "Orthodox brothers".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • poznavalac

    7. januar 2015 | 11:09

    Krajem 60 tih navijaci Partizana su se nazvali Delije i to je korisceno samo kratko vreme jer su neki istoricari tvrdili da su to Turski vazali ..konjanici( ali ih ne mesati sa Zatocnicima Srpskim vitezovima ).Posle skoro 20 godina navijaci kluba koji sve kopira i NIKADA nisu imali nesto svoje primer tzv.marakana ili akcija Pfc ..Mnogo smo jaki ..i sl .su preuzeli taj naziv.Nikada orginali uvek jadna KOPIJA.Istina najvise boli,zar ne!Hristos se rodi,moj narode.

  • Пеђо

    7. januar 2015 | 10:56

    И дали себи Турски назив делија...хахаха ојха

  • grobar do koske

    7. januar 2015 | 14:19

    XXAAXXAA..AJMO GROBARI SVI U GLAS,"SRECAN" IM -POSLEDNJI- 26 RODJENDAN OD NAS..POSTO 27-og NECE BITI,UGASICE SE..TOLIKO O NASIM LEPIM ZELJAMA ZA NAJVECI PRAVOSLAVNI PRAZNIK-BOZIC !! MIR BOZIJI,HRISTOS SE RODI,BRACO GROBARI,IZVORNI,AUTENTICNI i ORIGINALNI SRBI !!!..Partizan-MIT ili cudo-jedini ponos i najveci brend Srbije !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA