Ko je najbolji fudbaler Jugoslavije, Srbin ili Hrvat?

Kada bismo u ovom momentu birali najboljeg fudbalera nekadašnje države, u užem izboru bi se našli Srbi i Hrvati

  • 66

U minuloj godini je nekoliko fudbalera sa brdovitog Balkana privuklo pažnju sjajnim izdanjima u najjačim evropskim ligama.

U tome su prednjačili fudbaler iz Srbije i Hrvatske, koji su u 2014. postali (ali i ostali) ključni igrači za igru velikih klubova.

Kada bismo u ovom momentu birali najboljeg fudbalera nekadašnje Jugoslavije, u užem izboru bi se našli: Nemanja Matić, Branislav Ivanović, Adem Ljajić, Luka Modrić, Ivan Rakitić i Mario Mandžukić. U izboru smo se, između ostalog, vodili i listom britanskog "Gardijana".

Prema listi sto najboljih fudbalera, hrvatski reprezentativac Luka Modrić je najbolje kotiran i zauzima na 23. mesto. Igrač madridskog Reala je prošle godine osvojio Ligu šampiona, a na njega u veznom redu "kraljeva" se komforno oslonio trener Karlo Anćeloti. Ni ne čudi što je Modrić proglašen i za najboljeg fudbalera Hrvatske.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Sledi Nemanja Matić na 48. mestu "Gardijanove" liste, zvanično najbolji fudbaler Srbije i jedan od najboljih vezista u Premijer ligi. Matić je prošlog januara stigao u Čelsi iz Benfike, i potpuno se uklopio u zahtevan sistem Žozea Murinja.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ivan Rakitić je na 49. poziciji, koji je za vrlo kratko vreme u Barseloni pokazao da je katalonski klub uradio dobar posao kada ga je doveo iz Sevilje. Najviše ga mediji hvale po tome što efikasno upošljava Nejmara, Suareza i Mesija.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Kapiten Srbije Branislav Ivanović zauzima 53. mesto, i dalje je nezamenljiva figura u odbrani Čelsija, a njegova konstantnost u defanzivnim zadacima je razlog što ga Murinjo smatra stubom igre.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Mario Mandžukić, napadač Atletika, nalazi se na 71. poziciji navedene liste, koji je opisan kao energičan igrač koji ne beži od kontakta. U odnosu na prošlogodišnju listu, pa je za 23 pozicije. Za madridski klub je postigao 14 golova na 24 utakmice.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Adem Ljajić se, za razliku od 2013, nije našao na listi najboljih 100 fudbalera u 2014. godini, ali njegova izdanja u Romi su mnogo bolja nego po dolasku iz Fiorentine, kada se spekulisalo da će vrlo brzo napustiti rimski klub. Postigao je 12 golova na ukupno 51 meču.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ko po vašem mišljenju bi mogao da bude najbolji igrač Jugoslavije?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vukasin

    9. januar 2015 | 22:06

    Modruc ubedljivo najbolji, drvi sve konce u Realu, mozak tima i reprezentacije. Mada ni nas Matic nije daleko, ali Rakitic je precenjen, ne igra dobro u zadnje vreme, ko prati Barsu zna o cemu pricam

  • Suad

    9. januar 2015 | 21:53

    Granit Xhaka

  • Markoc

    9. januar 2015 | 21:30

    Kao sto je nekad prednjacio Vidic, moze se reci da je sad Modric broj jedan, a za njim je odmah Matic. To je moje misljenje trenutno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA