Danas je rođendan čoveku koji je poslednji uspeo da dovede 40.000 Delija na Marakanu! (VIDEO)

Njega navijači Crvene zvezde obožavaju, a on je jedan od najboljih igrača koji su igrali na ovim prostorima. Njegov debi je izazvao nezapamćeno interesovanje za jednu utakmicu JSL i to je, ne računajući večiti derbi, sigurno najposećeniji meč srpskog šampionata u poslednjih 20 godina

  • 15

Legenda Crvene zvezde i hrvatskog i jugoslovenskog fudbala Robert Prosinečki slavi svoj 46. rođendan na današnji dan.

Čovek koji zauzima posebno mesto u srcima navijača crveno-belih rođen je u Ševeningenu u Nemačkoj, ali je fudbalske korake i fudbalsko ime stvorio u bivšoj Jugoslaviji i na Marakani! Jedan je od retkih fudbalera i jedini sa ovih prostora koji je tokom karijere nosio dres oba španska velikana i Barselone i Reala iz Madrida.

Foto: crvenazvezdafk.com Foto: crvenazvezdafk.com

Njegova fudbalska priča počela je u Dinamu iz Zagreba i sada već svi znaju onu čuvenu anegdotu sa Ćirom Blaževićem koji mu nije ukazao šansu smatrajući ga netalentovanim, a kada je Prosinečki prešao u Zvezdu 1986. godine, rekao je da će pojesti svoju trenersku diplomu ukoliko čuveni "Žuti" postane fudbaler.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

Ovaj jeste postao vrhunski igrač i jedan od najboljih koji se pojavio na ovim prostorima, a "trener svih trenera" nije ispunio svoje obećanje. U Ljutice Bogdana je Prosinečki doživeo igračke visine i zacementirao mesto među najomiljenijim igračima na severnoj tribini predvodeći tim do osvajanja Kupa šampiona 1991. godine.

Foto: Crvenazvezdafk.com Foto: Crvenazvezdafk.com

Nakon toga je karijeru nastavio u Realu, a igrao je još i za Ovijedo, Barselonu, Kroaciju, Standard, Portsmut... Tokom reprezentativne karijere nosio je dres dva nacionalna tima - Jugoslavije i Hrvatske i jedini je igrač u istoriji Svetskih prvenstava koji je postigao gol za dve selekcije. Sa "vatrenima" je osvojio treće mesto na Mundijalu u Francuskoj 1998. godine.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Nakon igračke karijere posvetio se trenerskom poslu i prvo je bio asistent Slavena Bilića, a onda je krenuo samostalno da radi i prvi angažman je imao u svojoj Crvenoj zvezdi gde je dočekan kao spasitelj i njegov dolazak je bio ispraćen oduševljenjem među Delijama koje su skoro do poslednjeg mesta ispunile Marakanu na njegovom debiju protiv subotičkog Spartaka.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Ipak, nije bio toliko uspešan kao dok je kao igrač nosio crveno-beli dres i 2012. godine  napustio je klub sa samo jednim osvojenim nacionalnim kupom. Nakon toga je bio trener Kajzerija, a nedavno je imenovan za selektora Azarbejdžana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA