SPORTISTI ZARAĐUJU MILIONE, A ONI? Evo koliko zarađuju sudije u sportu!

Najviše zarađuju sudije u NBA ligi, a zatim u hokeju, bejzbolu, pa tek onda američkom fudbalu, dok su u Evropi a pogotovo Srbiji sudije mnogo manje plaćene..

  • 12

Profesionalni sport je odavno postao industrija u kojoj zarađuju svi koji su uključeni u to počev od igrača, trenera, ekonoma, masera, pomoćnih trenera, doktora, pa do sudija.

Poslednje dve decenije i sudije su postali profesionalci jer većina njih se isključivo bavi ovim poslom, dok su svoje druge karijere zapostavili.

I dok se o zaradama sportista sve zna, o sudijama niko nije pričao.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Tako je recimo u Evropi u Americi sudije to rade ne samo zbog novca već i zbog ljubavi prema sportu pa se često dešava da preko nedelje rade svoje uobičajene poslove (advokat, trgovac, bankar, zubar, vatrogasac, policajac) a da za vikend sudi.

NBA SUDIJE ZARAĐUJU NAJVIŠE

Zato su i zarade sudija u pojedinim sportovima mnogo manje u SAD nego u Evropi..

Foto: TANJUG / AP Foto: TANJUG / AP

Recimo najmanje plaćene sudije u Americi su arbitri NFL lige, američkog fudbala, koji zarade i do 9.000 evra i to za 20 utakmica u sezoni plus u Superbolu

Za razliku od igrača NFL-a koji su dobro plaćeni i zaštićeni sudije nisu u radnom odnosu već preko nedelje rade svoje poslove kao što smo već objasnili.

Najviše zarađuju NBA sudije sa najdužim stažom koji mogu da godišnje inkasiraju i do 445.000 evra, dok arbitri "početnici" ako se to tako može nazvati u NB zarađuju 121.000 evra (za 82 utakmice u regularnom delu plus plej -of).

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Shodno ovim ciframa NBA sudije se bave samo ovim poslom u životu.

U ostalim američkim sportovima zarađuje se takođe dobro, ali manje nego u NBA

Bejzbol (MLB, 162 meča u sezoni) plate su u rasponu od 96.500 do 282.000 evra

Hokej NHL zarada je od 105.000, do 260.000 evra (primanja linijskih sudija kreću se između 68.500 i 161.000).

Što se tiče amaterske košarke i ostalih NCAA sportova sudije po meču prihoduju od 800 do 2.400 evra.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Zanimljivo je da u Americi nema razlike u polovima pa tako i žene arbitri zarađuju isto koliko i muškarci, naravno shodno iskustvu. Tu je NBA liga najavangardnija jer ima dosta žena sudija koje sude najvećim zvezdama sveta poput Lebrona Džejmsa, Kobi Brajanta, Kevina Durenta i dr.

A KAKO JE U FUDBALU?

Naravno, kao najpopularniji sport na svetu fudbal donosi najviše prihoda, pa shodno tome i sudije imaju dobru zaradu. Najveća je u Ligi Šampiona kao najkvalitetnijem i najjačem takmičenju gde sudije zarade i 4.800 evra po meču..

To znači da najbolji, koji odsude maksimalnih 13 mečeva u sezoni sa sve finalom LŠ mogu da inkasiraju i 62.000 evra, što je sasvim pristojna suma.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Plus, na to treba dodati sumu koju zarade u nacionalnim ligama Engleske (po meču 1.500 evra, godišnje prihod do 49.000 evra), Španije, Nemačke (3.800 po utakmici) Italije (3.400 evra po utakmici), Francuske (2.800 evra), što može biti još dodatnih 40.000-50.000 evra..

Tako se dođe do cire od 100.000 do 110.000 evra što je dobra suma na godišnjem nivou.

Što se tiče Mundijala u Brazilu 2014. godine sudije su mogle da zarade od 29.500 do 42.000 evra tokom svih mesec dana turnira.

KAKO PROLAZE SUDIJE U SRBIJI

Ne brinite, ni naše sudije ne prolaze loše, naravno, one sa najvišim rejtingom i to u fudbalu.

Tu se ističe naš Milorad Mažić koji sudi Ligu Šampiona i Kup Evrope pa shodno tome dobro prolazi kao i njegove kolege koje smo pomenuli gore.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Od ostalih fudbalskih sudija u Srbiji, oni koji sude samo domaću Jelen Superligu inkasiraju po meču 500 evra, što je shodno i kvalitetu lige.. U nižim ligama Prvoj, drugoj takse su manje, a u međuopštinskim još manje.

Tako jedan prosečan sudija u Srbiji može da zaradi ako sudi četri meča mesečno i do 2000 evra.. što je cifra koja mu omogućava da ne radi ništa drugo, ako ne želi.. Mada velika većina njih radi.

Zaposlen je čak i Milorad Mažić naš najbolji arbitar koji je menadžer u jedoj kompaniji za proizvodnju suhomesnatih proizvoda.

Foto: MNPress Foto: MNPress

Što se tiče košarkaških sudija, oni su podeljeni u tri kategorije. Najviše zarađuju oni iz prve poput Ilije Beloševića, Milije Vojinovića, Milivoja Jovčića koji mogu da inkasiraju i od 50.000 do 70.000 evra na godišnjem nivou ako sude Evroligu, Evrokup, ABA i VTB za koju ih često zovu...

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Takse za suđenje u nacionalnim ligama su malo manje od evropskih utakmica. Recimo za ABA ligu je 300 evra po meču, dok je za domaću ligu Srbije taksa 20,000 dinara (150 evra)

Foto: MNPress Foto: MNPress

Primanja ostalih srpskih sudija, njih 90 odsto, kreću se od 2.500 do 15.000 evra godišnje. 

Što se tiče ostalih sportova u Srbiji poput rukometa, odbojke, tenisa, atletike, oni su na nivou amaterizma, a shodno tome i sudije dobijaju vrlo malu nadoknadu. Takoreći, svim arbitrima je to dodatni posao pored onog osnovnog kojim zarađuju za život.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • boca

    14. januar 2015 | 23:33

    A namestaljke se ne racunaju

  • Alexandar

    14. januar 2015 | 22:59

    Malo za takav posao?a profesionalni igraci u srbiji kls liga ? Odbojka prva liga ,rukomet prva liga ,imaju po 300 eura mesecno i kasne im po 5 plata ,dinara nemaju ,a on u kls ligi dobije 150 evrica po utakmici malo li je i plus imsju svoj posao,a igrac trenira 2 puta dnevno ubija se za 300 eura,koje ne dobija to nema veze :-)))))))))))

  • Realan

    14. januar 2015 | 22:28

    Malo...za tako odgovoran posao!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA