Najbolju afričku fudbalerku su naterali da se skine pred čitavim timom!

Najbolja fudbalerka Afrike za 2012. godinu Ženevjev Anonma bila je primorana da se, odmah posle pobedničkog gola u finalu prvenstva kontinenta 2008. godine, skine pred zvaničnicima i njenim timom kako bi dokazala da nije muško

  • 5

Mnogo puta smo imali prilike da čujemo priče o određenim sportistkinjama o tome da su one u stvari prerušeni muškarci i da su upravo zbog toga dominantne. Zato se ponekad i tražilo da specijalna komisija izvrši pregled i odredi njihov pol, ali poniženje zbog toga koje je doživela jedna afrička fudbalerka se ne može nikako opravdati.

 

Sećate se priče o atletičarki Kaster Semenji i tome da je morala da se podvrgne testu utvrđivanja pola, e pa sličnu situaciju, ali opet goru, je imala nekadašnja najbolja afrička fudbalerka Ženevjev Anonma.

 

Foto: flickr/Thomas Rodenbücher

Foto: flickr/Thomas Rodenbücher

 

Ova sjajna igračica se proslavila 2008. godine kada je svoju reprezentaciju Ekvatorijalne Gvineje odvela do prve titule prvaka Afrike pobedničkim golom u pobedi nad Južnom Afrikom, ali baš u tim trenucima, kada je dostigla zvezdanu slavu doživela je i najveće poniženje u životu.

 

Nju su odmah posle meča zvaničnici Afričke fudbalske konfederacije u svlačionici zamolili da se skine pred njima i čitavim timom Ekvatorijalne Gvineje kako bi ih uverila da nije muškarac.

 

Foto: flickr/Thomas Rodenbücher

Foto: flickr/Thomas Rodenbücher

 

- Zatražili su mi da skinem svu svoju odeću pred njima i čitavim timom. Bila sam uznemirena, moral mi je opao i plakala sam. Bilo je ponižavajuće, ali vremenom sam prebolela taj momenat - ispričala je za Bi-Bi-Si najbolja afrička fudbalerka u 2o12. godini.

 

Inače, ona se i nakon toga susretala sa optužbama da nije žensko, pa su tako Savezi Nigerije, Južne Afrike i Gane nju i njene dve saigračice optuživali 2011. godine na Svetskom prvenstvu da su muškarci, ali je ona tada kako bi prekinula sve priče ponudila da se ponovo podvrgne medicinskom testu utvrđivanja pola i tako začepila zauvek usta zagovornicima takve priče.

 

(Telegraf.rs)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA