PARALELNI INTERVJU - Prosinečki: Barsa pobeđuje! Savićević: Ne otpisujte Milan!

Bivše zvezde Barselone i Milana, Robert Prosinečki i Dejan Savićević pred večerašnji okršaj ovih klubova daju svoje prognoze i utiske

  • 0

Pre 21 godinu su kao saigrači bili najzaslužniji što se Crvena zvezda popela na krov Evrope. Oni su Hrvat i Crnogorac koje navijači Zvezde vole kao svoju braću i koji su daleko omiljeniji od 99 odsto Srba koji su igrali u crveno-belom dresu. Bili su fudbalski umetnici radi kakvih se dolazi na stadion. Tas na vagi koji je prebacivao na stranu njihovog kluba. Jednim potezom su umeli da reše meč. Genijalci kakvih je u modernom fudbalu sve manje. Gde god se pojave i danas izazivaju divljenje i strahopoštovanje za ono što su uradili u igračkim karijerama. Jedan je bivša zvezda Barselone, drugi je živa legenda Milana.

Robert Prosinečki i Dejan Savićević dva fudbalska virtouza s posebnom pažnjom će večeras gledati spektakl sa "San Sira" u okršaju njihovih bivših klubova. Prosinečki obožava Barselonu, što i ne krije i pokušava da deo njene magije prenese i na Zvezdu. Savićević  je u Milanu dobio besmrtan nadimak - "Genije" i večeras će držati palčeve "rosonerima". Šta bi dao Berluskoni da večeras ima jednog Savićevića na terenu... U paralelnom intervjuu za "Telegraf" izneli su svoje viđenje i prognoze za večeras. Vredi pročitati i zapamtiti reči dve takve legende.

Kakva su očekivanja za večeras i da li mislite da će već posle prvog meča neko biti mnogo bliže polufinalu?

PROSINEČKI: Milan jeste dobar ove sezone, ali mislim da je dobio najtežeg mogućeg rivala i da se ovde završava njihov put u Ligi šampiona. Barselona je najjači tim na svetu, igra najlepši fudbal, pet godina su na okupu i jako ih je teško eliminisati u dva meča. Mogu on da podbace nekada i da odigraju jednu utakmicu slabije, ali će u revnašu da nadoknade ako nešto eventualno propuste. Možda Milan može u prvom meču da igra egal, čak i da pobedi, ali ukupno, male su im šanse da prođu dalje. Mada, biće ovo jedan veliki test za "rosonere". Da vidimo koliko zaista mogu.

SAVIĆEVIĆ: Barselona ima veliku prednost samim tim što se revanš igra pred njenim navijačima. Ne mislim da će putnik u polufinale biti poznat posle večerašnjeg duela. Jeste Barselona favorit, ali nadam se da Milan može večeras da odigra veliku utakmicu i da napravi kapital pred odlazak u Kataloniju. Ovo su takve vrste mečeva u kojima nikada ništa nije gotovo posle prvih 90 minuta.

Koliko uticaja može imati činjenica da su već igrali u grupi dva puta, pošto je Barselona imala slično neprijatno iskustvo sa Interom pre dve godine, kada je posle dominacije u grupnim mečevima, eliminisana u polufinalu?

PROSINEČKI: Te utakmice su nešto potpuno drugačije. Mislim da neće imati nikakvog uticaja na ovo večeras. Oba tima imaju ambicije da osvoje Ligu šampiona i dobro se poznaju i bez ta dva meča odigrana u grupi.

SAVIĆEVIĆ: Nisam siguran da će imati nekog uticaja... Uostalom, ovo je potuno različita situacija od te pre dve godine. Tada je Interu u prvom meču priznat neregularan gol iz ofsajda, a Barseloni je kasnije poništen čist gol i Inter je nezasluženo prošao dalje. Mislim da takve situacije neće da se ponavljaju...

Leo Mesi je bio strelac na poslednjih devet takmičarskih mečeva postigavši 21 gol. Može li Milan da zaustavi najboljeg igrača sveta?

PROSINEČKI: Mesi ne igra sam. On jeste fudbalski vanezmaljac, ali on je samo jagoda na šlagu Barseloninog fudbalskog savršenstva. Njegove role su vrh Barsine piramide i bilo bi pogubno za Milan kada bi razmišljali samo o Mesiju. Barselona ima mnoštvo fantastičnih fudbalera, izvrsno uklopljenih u celinu i stilu fudbala koji klub gaji već 25 godina.

SAVIĆEVIĆ: Ne verujem da postoji neki čaroban recept da se Mesi potpuno zaustavi. Ne verujem da će Alegri iskoristiti samo jednog čoveka u pokušaju zatvaranja Mesija. Moraju da probaju da ga kolektivno uštopuju, ali isto tako da paze i na ostale igrače Katalonaca koji u svakom momentu mogu da ugroze gol.

Ako je Mesi glavni adut Barselone, onda se u Milanu najviše očekuje od Ibrahimovića. Koliko on može da uradi večeras, pogotovo ako se zna za motiv da se osveti bivšem klubu?

PROSINEČKI: Ibrahimović se preporodio po dolasku u Milan. Reč je o vanserijskom fudbaleru, jednom od najboljih na svetu i biće glavna opasnost za Barselonu. On je ključni igrač za Milan. Ako odigra na svom maksimalnom nivou, Milan može da pobedi svakog, pa i Barsu. Što se tiče motiva, najveći motiv mu je šansa da svoj tim uvede u polufinale Lige šampiona. Ne postoji jači motiv od toga.

SAVIĆEVIĆ: Sigurno da će on imati motiva, ali plaši me da zbog te preterane želje za osvetom ne ode u krajnost i da ga ona sputa da pruži najbolje iz svog repertoara. Znamo svi kakav je igrač i šta može kada mu se kockice slože. Moraće Barselona da dobro vodi računa o njemu.

Kod Barselone se manje više sve zna, kako će igrati i sa kim. Šta mislite da li će Milan izvesti ofanzivnu formaciju sa Boatengom i Sedorfom u veznom redu ili će se osloniti na manevriste Ambrosinija, Noćerina, Emanuelsona...

PROSINEČKI: Ako najbolji igrači Barse budu raspoloženi, Milan ne može da dobije bitku na sredini terena, ma ko mu igrao u veznom redu. Jer, to što igraju Ćavi, Inijesta i kompanija je fudbalsko savršenstvo. Domaći će morati da razmišljaju o rezultatu, više nego o igri i ako prvi prime gol, šanse im rapidno padaju... Sa druge strane, Barseloni "igra" i nerešeno, jer će u revanšu biti u ogromnoj prednosti.

SAVIĆEVIĆ: Ključ meča će biti bitka na sredini terena i utakmicu će dobiti onaj ko bude imao bolji vezni red. Ne sumnjam da će Alegri pametno postaviti stvari i da će "izmiksovati" vezni red. Svakako da bi trebalo da gurne i Boatenga i Sedorfa, jer je reč o igračima koji obožavaju ovakve utakmice. Ali, moraće da vodi računa i o manevru, pa verujem da će gurnuti Ambrozinija na Van Bomelovo mesto.

Koliko će Milanu nedostajati povređeni Tijago Silva i suspendovani Van Bomel, dva možda i najbitnija igrača u defanzivi?

PROSINEČKI: Silva je jedan fantatstičan defanzivac, jedan od najboljih štopera na planeti. Sigurno da će nedostajati Milanu, ali tu su iskusni Nesta i Mekses za koga sam u poslednjih par mečeva video da se odlično uklapa. Što se tiče Van Bomela, on je takođe bitan igrač, veoma iskusan i namazan, ali mislim da Milan ima nekoliko igrača sličnog profila i da će uspeti da ga nadoknade. Mnogo lakše nego odsustvo Tijaga Silve.

SAVIĆEVIĆ: Šteta... Baš šteta što neće biti Tijaga Silve koji je jedan od najboljih igrača sveta na svojoj poziciji. On i Van Bomel su igrači na kojima počiva odbrambeni mehanizam Milana. Ali, imam osećaj da neće odbrana Milana biti ključan faktor na utakmici.

 Barselona će biti bez povređenih levih bekova Abidala i Adrijana, pa će Pujol uz levu aut liniju. Hoćeli se to osetiti u igri Katalonaca?

PROSINEČKI: Ništa Barselona nije izgubila. Neće se osetiti. Pujol je sjajan na svakoj poziciji u odbrani, već je igrao levog beka, sve zadatke odrađuje vrhunski i ne verujem da Barselona ima hendikep uz levu aut liniju.

SAVIĆEVIĆ: Sigurno da je to problem za Gvardiolu i da će se osetiti u igri Barselone. Adrijano me prijatno iznenadio, stalno ide u napad i nije ga lako nadoknaditi. Pujol će moći da ih zameni u defanzivi, ali će zato u napadu biti bezopasan i to je neka mala šansa za Milan.

 Pre 18 godina Barselona je imala "drim tim" koji je bio favorit u finalu protiv Milana, ali su "rosoneri" ponajviše zahvaljujući Dejan Savićeviću deklasirali Katalonce sa 4:0. Može li opet nešto slično da se desi?

PROSINEČKI: Nije bilo baš tako. "Drim tim" je bio godinu-dve ranije, kada su igrali i Laudrup, Eusebio i ostali... A i Milan je tada bio takođe super snažan tim. Sada je situacija malo drugačija. Aktuelni tim Barse je bolji od onog Krojfovog, a Alegrijevi izabranici su ipak slabiji od tadašnjih Kapelovih.

SAVIĆEVIĆ: Naravno da može da se desi. U fudbalu nikada ništa nije sigurno. I ne bih nazvao ni jednu ni drugu situaciju nekim velikim iznenađenjem. Mi smo tada imali odličan tim i pobedili smo. Milan i sada ima dobar tim, nekoliko vrhunskih pojedinaca, ali problem je što je Barsa sada jača nego tada.

 Za kraj, šta biste poručili bivšem saigraču koji će večeras navijati suprotno od vas?

PROSINEČKI: Deju prvo želim puno sreće u kvalifikacijama sa Crnom Gorom. Znam da će večeras navijati za Milan, što je i normalno. Ali, šta da mu radim. Moj bivši tim je ipak bolji.

SAVIĆEVIĆ: Slažem se sa Robijem da je Barselona favorit, ali neka se ne raduje prerano. Iznenađenja se dešavaju, Milan ima prednost domaćeg terena, dobre igrače... Nadam se da će moj bivši klub da obezbedi pozitivan rezultat pred revanš na "Kamp Nou". Barsa jeste jača, ali... Videćemo!

(Aleksandar Gligorić)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA