Srbin je bio duplo skuplji od norveškog vunderkinda koji je potpisao za Real! Znate li koji?

Štaviše, transfer ovo srpskog internacionalca je drugi najskuplji među maloletnicima, odmah iza Tea Volkota

  • 1
Foto: MNpress Foto: MNpress

Martin Odegard je neko o kome se priča ne samo poslednjih dana otkako je sa 15 godina potpisao ugovor sa Realom iz Madrida, već od trenutka kada je debitovao za prvi tim Stromgodseta i najavljivan kao novo svetsko fudbalsko čudo. Međutim, ono što će za mnoge biti iznenađujuće jeste da norveški reprezentativac nije tinejdžer sa najskupljim transferom u istoriji, čak štaviše, nije u prvih pet, a interesantno je da je bio duplo skuplji od njega jedan Srbin, Slobodan Rajković.

Otimali su se u prethodnih šest meseci mnogi evropski velikani, od Bajerna do Liverpula, za talentovanog Norvežanina koji je već uspeo da debituje i za seniorski naciponalni tim svoje zemlje, a na kraju je kao pobednik i kao mnogo puta ranije kada su u pitanju nove nade svetskog fudbala, pobedio "kraljevski klub".

Čelnici šampiona Evrope su platili norveškom timu 3,25 miliona evra što i nije neka velika cifra s obzirom na to o koliko se pričalo o njegovom talentu. Ipak, ono što je ovde mnogo važnije jeste da je jedan srpski fudbaler bio skoro pa duplo skuplji od njega, a i dalje je drugi na listi po vrednosti transfera kada su u pitanju maloletni fudbaleri.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Slobodan Rajković za koga se mora priznati da nije ostvario karijeru kakva se očekivala od njega, je treći najmlađi fudbaler koji je zaigrao u seniorskoj konkurenciji u istoriji fudbala na ovim prostorima i drugi najmlađi strelac, a takav njegov učinak i igre su naterale rukovodstvo Čelsija da ga 2005. godine otkupe od OFK Beograda za sumu od 6.350.000 evra.

Samo je Arsenal više platio Tea Volkota Sautemptonu više od onoga koliko je plaćen Rajković. Međutim, Srbin nikada nije uspeo da dobije pravu priliku u dresu londonskog kluba, selio se po pozajmicama, igrao u PSV-u, Viteseu, Tventeu, mučio se dosta sa povredama, a 2011. godine je stigao u Hamburger.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

I u Nemačkoj je imao mnogo problema i sa povredom leđa, ali i sa disciplinom, pa je do sada odigrao samo 31 utakmicu za taj tim i s pravom možemo reći da nije ostvario ono što su mu stručnjaci predviđali da će biti jedan od najboljih štopera na svetu.

Ipak, ako već pišemo o rekordnim transferima tinejdžera moramo reći od onih koji se nalaze u prvih 10, vrlo malo je njih uspelo da ostvari uspešnu karijeru poput Fabregasa, dok je većina njih završila neispunjavajući očekivanja koja su postavljena pred njih dok su još bili klinci. Evo i liste:

TOP 10 najskupljih maloletnika svetskog fudbala:

1. Teo Volkot 12,23 miliona evra (Sautempton - Arsenal)

2. Slobodan Rajković 6,35 miliona evra (OFK Beograd -Čelsi)

3. Anderson 5,82 miliona evra (Gremio - Porto)

4. Sesk Fabregas 3,73 miliona evra (Barselona - Arsenal)

5. Fran Merida 3,73 miliona evra (Barselona - Arsenal)

6. Džermejn Penant 3,49 miliona evra (Nots Kaunti - Arsenal)

7. Karlos Vela 3,4 miliona evra (Gvadalahara - Arsenal)

8. Martin Odegard 3,25 miliona evra (Stromgodset - Real Madrid)

9. Čarli Musonda 3 miliona evra (Anderleht - Čelsi)

10. Lorenco Tasi 2,9 miliona evra (Breša - Inter)

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA