Evroliga presudila o zatvaranju lige: Šta će biti sa Zvezdom i Partizanom?

Čelnici najelitnijeg košarkaškog takmičenja razgovarali sa predstavnicima nacionalnih šampionata o ideji o zatvaranju takmičenja i pravljenja ''lige najmoćnijih''

  • 30
KK Crvena zvezda - KK Partizan, Evroliga Foto: Marko Todorović

Čitav region bio je u strahu od eventualnih promena Evrolige koja je želela da zatvori takmičenje i stvori ''ligu najbogatijih'', ali je nakon sastanka prvog čoveka najelitnijeg košarkaškog takmičenja Đordija Bartomeua i funkcionera evropskih liga ta ideja odbačena.

Odnosno, dogovoren je status '''kvo'' što znači da se od ideje nije definitivno odustalo. Ipak, sledeće sezone ćemo gledati takmičenje u istom formatu, što znači da će finalisti ABA lige obezbediti učešće u Evroligi.

- Sve strane su se dogovorile da se odlože diskusije o dugoročnim planovima i vizijama u vezi sa promenom sistema takmičenja, a koje su izložene na sastanku EKA prethodnog jula - navodi se u saopštenju.

To znači da će veliki klubovi i dalje morati da igraj svoje šampionate, što ne bi bio slučaj da je ova ideja zaživela od sledeće sezone.  Sa prim čovekom Evrolige razgovarali su funkcioneri španske, nemačke, fancuske, litvanske, poljske, izraelske, VTB i ABA lige.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Ono što bi moglo da predstavlja problem za klubove iz ABA lige (u našem slučaju Zvezda i Partizan) jeste činjenica da je sve ovo privremeno i da bi za nekoliko meseci ovaj razgovor trebalo ponovo da se povede.

O tome svedoče i saopštenja u kojima se navodi da mora da se uvede finansijski fer-plej i minimum standarda kako bi se uopšte nastupilo u Evroligi.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Charlie

    31. januar 2015 | 13:25

    Zvezda je evroligas sa ubedljivo najboljom infrastrukturom u regionu, pa cak i u jugoistocnoj Evropi ako se uzmu u obzir onolike hale,ukupno 3,savremeni medicinski centar koji ima malo koji evroligas,teretane, internat, sportska gimnazija,skola kosarke sa 300 decaka,mladi tim, Zvezdina filijala KK Fmp, uredno isplacene stipendije mladjim kategorijama i plate trenerima i plate seniorskim igracima i zaposlenima u klubu. Na kraju krajeva, o ozbiljnosti citave konstrukcije svedoci i podatak da je Zvezda u skorije vreme veoma blizu dobijanja ‘’A’’ licence jer bordu evro lige uredno dostavlja podatke o pos;ovanju kluba sto je jedan od uskova za dobijanje licence, a sto neradni i nesposobni iz komsijskog kluba nisu ucinili i ne zele da ucine ( verovatno je sve transparentno ) pa tako ‘’A’’ licencu nikada dobiti nece Zvezda je samim ulaskom u top 16 obezbedila plate za ceo roster i sve zaposlene u klubu.I to od svojih sopstvenih prihoda sto ce ubuduce biti jedan od uslova za igranje u evro ligi. Zvezda ga moze ispuniti kao i ostale uslove uleba i igrace u evro ligi sigurno i sledece sezone. Na zalost simpatizerki kk bankrot nis njihov klub vise nikada elitu nece videte. I vise nego zasluzeno.I to saznanje me raduje, kao i jos zesci plac koji ce uslediti po saznanju te po kk kataklizma nis bolne istine. Uzivajte Delije jer Zvezda je siguran clan elite u mnogo narednih sezona pred nama bez obzira na plasman u aba ligi, dok kk secanje nis elitu vise nikada videti nece. Zasluzeno zbog jos mnogo razloga koje ne bih nabrajao jer su opste poznati i nama i Evropi koju mapetovci vise ne mogu varati.

  • Ne smeju to da dozvole

    31. januar 2015 | 12:38

    Najbolji igrači Evrope dolaze iz siromašnijih zemalja.Dokazano je da ne moraš imati više para da bi imao jači tim i da bi pobeđiva veće.Dokaz je bio Partizan godinama,dokaz je i Zvezda sada...Igrače iz Srbije,Hrvatske,Slovenije,Crne Gore,Bosne,Litvanije...mogu da dovode i da im budu lideri ekipa,ali naše klubove ne žele? Zabrane li siromašnijim "fabrikama" igrača da igraju EL od nje uskoro neće biti ništa.

  • STvor

    31. januar 2015 | 13:38

    Telekom Beograd, jedini ponos Srbije!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA