Fudbal povećava želju za seksom

Muškarcima koji igraju fudbal nivo testosterona poraste za 30%, najviši je kod napadača

  • 0

Naučnici su otkrili da se fudbalerima odmah posle odigrane utakmice povećava nivo testosterona za 30%, što im daje želju za seksom. I sat vremena posle odigranog fudbalskog meča nivo testosterona je i dalje visok i iznosi 15%.

Studija je pokazala da posebno napadači imaju porast ovog hormona, bez obzira na to koje su starosne dobi. Testiranje je sprovedeno nad poljoprivrednicima bolivijskog plemena Tsimane, koji su poznati po niskom nivou testosterona.

Muškarci iz ovog plemena tokom svog života imaju istu količinu ovog hormona i manje oboljevaju od bolesti srca, gojaznosti i ostalih bolesti koja su karakteristične za starije ljude. Sličan porast testosterona desio se i kod muške populacije u Sjedinjenim Američkim Državama i ostalim industrijalizovanim nacijama .

Ova studija objašnjava zašto ima toliko seks skandala u fudbalskom svetu. Afere su imali brojni igrači: Džon Teri, Rajan Gigs, Ešli Kol...

Legendarni krilni igrač Mančester junajteda imao je afere sa fatalnom britanskom starletom Imodžen Tomas i svojom snajom Natašom. Džon Teri je dugo bio meta kritika tabloida zato što je spavao sa bivšom devojkom svog kuma Vejna Bridža. Ešli Kol je prevario svoju bišu suprugu, čuvenu pevačicu Šeril Kol, sa čak pet devojaka.

Ben Tramb, antropolog i ko-autor ove studije, organizovao je sa svojim kolegama fudbalski turnir za osam timova iz plemena Tsimane.

- Održavanje visokog nivoa testosterona kompromituje imuni sistem, tako da ima logike da muškarci iz plemena Tsimane imaju nizak nivo, jer oni žive na mestu gde ima puno parazita i patogena - istakao je Tramb.

Povećan nivo testosterona uzokovan uzbuđenjem koje takmičenje sa sobom nosi je fundamentalni aspekt ljudske biologije koji opstaje čak iako postoji rizik od bolesti ili infekcije.

- Ono što je interesantno je da uprkos tome što ovi muškarci žive u patogenijoj sredini i dalje imaju porast nivoa testosterona zbog kratkoročne ekplozije energije i konkurencije, što je vrlo važno - zaključio je Majkl Gurven, koautor studije.

(Telegraf.rs / izvor:B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA