SRPSKI JUNAK: Dečak iz Paraćina (17) rođen bez leve podlaktice je trostruki šampion sveta!

U konkurenciji više od 3.000 učesnika iz celog sveta, mladi Paraćinac je briljirao i osvojio najsjajnija odličja u disciplinama delfin i kraul na 25 metara i kraul 50 metara

  • 12

Sa međunarodnih Sportskih igara za osobe sa invaliditetom održanih u Malmeu u Švedskoj, doneo kući tri zlatne medalje. Protezu ne nosi, da nema levu podlakticu – ne primećuje. Nemanja Miljković (17) iz Paraćina, iako rođen bez leve podlaktice, obožava plivanje, a ljubav prema ovom sportu i strpljivi rad trenera Veljka Stojanovića, donose mu fantastične rezultate.

Poslednji vanserijski uspeh su tri zlatna odličja koja je osvojio na Sportskim igrama za osobe sa invaliditetom održanim u švedskom gradu Malme. Bilo je više od 3.000 učesnika iz celog sveta, a mladi Paraćinac briljirao je u disciplinama delfin i kraul na 25 metara i kraul 50 metara.

- Nisam se uplašio jake konkurencije, a medalje su mi još veći podstrek da osvajam nagrade za svoj grad i klub. Isprobao sam različite sportove, ali sam sebe pre dve godine konačno našao u plivanju.

- To što sam rođen bez leve podlaktice, ne primećujem. Protezu imam ali mi smeta kad je stavim, pa je retko nosim. Uostalom, kad sam na nedavnom Kampu za parasportove u Istanbulu video takmičare kako plivaju bez obe ruke i nogu, dobio sam još jaču želju da uspem – priča Nemanja.

Foto: Privatna arhiva/NemanjaMiljković Foto: Privatna arhiva/NemanjaMiljković

On je odličan đak treće godine Mašinsko-elektrotehničke škole. Na zatvorenom paraćinskom bazenu trenira svaki dan, pred takmičenje i dva puta dnevno. Kad su takmičenja, malo izostaje sa nastave, ali, objašnjava, ima punu podršku škole i svoje devojke Ivane.

Podrška roditelja se podrazumeva. Nemanja živi u selu Sikirica sa ocem Dejanom, majkom Tamarom i mlađom sestrom Sarom (13). Njegov otac igrao je aktivno fudbal punih 16 godina. Otuda i ljubav prema sportu.

Foto: Privatna arhiva/NemanjaMiljković Foto: Privatna arhiva/NemanjaMiljković

- Iako sam bio poznati sportista, paradoks je da ne znam da plivam, pa sam hteo da bar moj sin nauči – sa osmehom objašnjava Dejan.

– I lekari su zbog održavanja mišića ruke preporučili Nemanji taj sport. Pokazalo se da je to bio pun pogodak, ali je za uspeh takođe zaslužan trener Veljko Stojanović. On je u Plivačkom klubu Posejdon „napravio“ od Nemanje ovo što je danas - tvrdi otac mladog šampiona.

Foto: Privatna arhiva/NemanjaMiljković Foto: Privatna arhiva/NemanjaMiljković

A sa fantastičnim uspehom u Malmeu, ambicije mladog Paraćinca ne prestaju. Već je počeo da se sprema za naredno međunarodno takmičenje u Grčkoj koje će se održati 28. marta.

Kad završi srednju školu, planira da upiše Fakultet bezbednosti ili DIF.

(Z.R.P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darko 100%

    10. februar 2015 | 21:47

    Bravo Nemanja!!!!!

  • nikola

    10. februar 2015 | 22:25

    SVAKA CAST, TAKO SE TREBA BORITI U ZIVIOTU

  • Kloe

    10. februar 2015 | 21:30

    Nemanja je sam po sebi zlato.Takva deca su borci u zivotu i zato uspesni i u skoli i sportu ili u necem drugom.Njih trebamo podrzavati i isticati.A znam jos takvih i uvek me njihovi uspesi raduju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA