Može li Zvezda do čuda u Atini i kakve su kalkulacije za dalji plasman?

Crveno - beli u petak gostuju Panatinaikosu, gde ukoliko ne pobede verovatno gube poslednju šansu za plasman u Top 8

  • 9

Košarkaši Crvene zvezde u petak gostuju Panatinaikosu, u 7. kolu grupe E Top 16 faze Evrolige. Meč u Atini verovatno će biti i poslednja šansa za ekipu Dejana Radonjića da uhvati priključak za plasman u četvrtfinale.

Ali, OAKA arena jedno je od poslednjih mesta na kome biste želeli da tražite slamku spasa, jer je jedan od najteže osvojivih domaćih terena. Ipak, i ukoliko budu poraženi, crveno-beli će imati određene šanse za Top 8.

Ako Zvezda ne pobedi u Grčkoj, jedino u slučaju svih pobeda u narednih sedam utakmica mogla bi da računa na plasman dalje.

Prethodne sezone, kada je oformljen ovakav grupni sistem u Top 16, za plasman u četvrtfinale je bilo dovoljno i 7 pobeda.

Tako bi Zvezda i sa šest trijumfa u drugom delu Top 16 faze mogla da računa na plasman u Top 8, ali bi bilo potrebno da se poklope još neki rezultati, kao i da srpski tim ima bolji međusobni skor sa ekipama koje takođe pretenduju na dalji plasman.

Ovako izgleda stanje na tabeli grupe E posle šest kola u Top 16:

Printskrin: Euroleague.net Printskrin: Euroleague.net

Povoljna okolnost po zvezdaše je što će u drugom delu Top 16 faze Zvezda biti domaćin najjačim ekipama iz grupe, izuzev Reala kome gostuje već u 8. kolu.

U mečevima u Areni protiv Makabija, Barselone i Panatinaikosa, Zvezda u najmanju ruku može da odigra neizvestan meč gde pobednik neće biti poznat do poslednjeg momenta. Naravno, za to je potrebno da podignu formu na nivo iz grupnog dela Evrolige.

Foto: Tanjug/Dragan Stanković Foto: Tanjug/Dragan Stanković

Ukoliko bude tako, Zvezda će imati šanse i na gostovanjima Galatasaraju, Albi i Žalgirisu, dok u Madridu nije realno da može pobediti i takav ishod bi bio ravan čudu.

Preostale Zvezdine utakmice u Top 16

13. februar - gostuje Panatinaikosu

26. februar - gostuje Real Madridu

5. mart - dočekuje Makabi

12. mart - gostuje Galatasaraju

19. mart - dočekuje Barselonu

25. mart - gostuje Albi

2. april - gostuje Žalgirisu

9.-april - dočekuje Panatinaikos

Foto: S. Pikula Foto: S. Pikula

Crveno belima će na predstojećem meču u Atini biti naročito teško zbog prijateljskih veza sa Olimpijakosom, omraženim rivalom zelenih iz Atine, te će i pritisak navijača biti veći. Na sve to, klub sa Malog Kalemegdana ima problema sa povredama, pa na duel protiv Panatinaikosa ide bez dvojice bekova.

Zvezda apeluje da navijači ne idu u Atinu! PAO odbio razmenu ulaznica!

Pesimizam pojačava i istorijat duela Zvezde i Panatinaikosa. Osam puta su se sastali u zvaničnim duelima i Zvezda ima samo jednu pobedu, ali nikada nije pobedila u grčkoj prestonici.

Foto: S. Pikula Foto: S. Pikula

Prvi duel odigran je u Kupu Šampiona u sezoni 1969/70. Zvezda je slavila u Beogradu (91:66), a poražena je u Atini (83:75). Ova pobeda zabeležena pre 45 godina je jedini trijumf crveno-belih nad slavnim atinskim klubom. Usledili su porazi u Evroligi u sezonama 1998/99, 1999/00 i 2013/14.

1998/99: Panatinaikos - Crvena zvezda (77:71); Crvena zvezda - Panatinaikos (74:76)

1999/00: Panatinaikos - Crvena zvezda (67:58); Crvena zvezda - Panatinaikos (61:76)

2013/14: Panatinaikos -  Crvena zvezda (69:62); Crvena zvezda - Panatinaikos (86:90)

Zvezda je protiv Panatinaikosa odigrala i četiri prijateljske utakmice gde su crveno - beli bolji, odnos je 3:1 u pobedama. Prva utakmca prijateljskog karaktera je odigrana 1983. i Zvezda je slavila sa 103:91.

Foto: AP/Marko Drobnjaković Foto: AP/Marko Drobnjaković

Naredni meč je bio u srpskoj Atini 2003. godine i takođe su uspešniji bili crveno - beli (95:86). Panatinaikos je bio bolji na turniru u Bugarskoj 2012. godine (70:64), dok je u poslednjoj utakmici ove dve ekipe, odigranoj u francuskom gradu Milužu septembra 2014. godine slavila Crvena zvezda (78:69).

Iako je poražena na svim gostovanjima u Atini, Zvezda je u dva navrata bila na korak od trijumfa. Najpre 1999. godine kada je poražena košem razlike, a drugi put prošle sezone, kada je izgubila sve šanse za plasman u Top 16. U petak imaju šansu za treću sreću.

Utakmica u Atini počinje u 20.45.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sominator

    12. februar 2015 | 09:32

    Haahaaaahhhhahahahh ............. sanse za dalji plasman, e sad me slatko nasmejaste. Vase sanse za plasman dalje su iste kao i sanse Milovana iz Gornje Ridjevsnice da otputuje na mesec. Top 15+1

  • realno

    12. februar 2015 | 09:32

    Zvezda nema nikakvih sansi za plasman medju 8, ne zanosite se.

  • Сима

    12. februar 2015 | 08:56

    НЕ МОЖЕ И НИКАКВЕ!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA