SRBIN U DAHU PRETRČAO 683 KILOMETRA: Naš Jovica je zadivio ceo svet!

Sa samo 27 godina, naš ginisovac je učestvovao u najtežim ultramaratonskim svetskim trkama

  • 50

Jovica Spajić je srpski rekorder u ultramaratonskom trčanju, pripadnik je specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) a takođe se nalazi i u Ginisovoj knjizi rekorda uspevajući da uradi 30.000 trbušnjaka bez prestanka.

Poslednjih godina nam je osveltao obraz u legendarnim svetskim trkama, smatra Elvira Janoši, predsednica Ultramaratonskog saveza.

Sa samo 27 godina Spajić je učestvovao u najtežim ultramaratonskim svetskim trkama. Borio se u italijanskim Alpima, pregurao stazu dužine 333 kilometra. Italijanski mediji su tada pisali o "ludom Srbinu". Niz pobeda u teškim takmičarskim uslovima obezbedili su mu da ove godine predstavlja Srbiju u najtežem ultramaratonskom okršaju na svetu- Badwater u Kaliforniji.

Na ovom svetski poznatom takmičenju poznatom kao " Trka smrti" pozivnice dobija samo 100 najboljih trkača na svetu. Takođe ovaj mladi SAJ-ovac učestovaće i na Svetskom prvenstvu u 24- časovnom ultramaratonu u Torinu u Italiji. Očekuju ga i veliki izazovi na Grand slemu koji je do sada izdržalo samo 24 ljudi na planeti.

- To su staze na kojima se telo gotovo raspada, pucaju tetive, otkazuju funkcije, trpe nesnosni bolovi, gubi svest - kaže Spajić.

Najbolji ultramaratonski rezultati,verovali ili ne, postiže se tek u kasnijem dobu, između 35. i 40. godine života, pa je Spajić među najmlađim učesnicima.

Takođe, ovaj mladi sportista  nam otkriva da u najtežim momentima razmišlja o prijateljima i porodici a često zapeva i pesme Miroslava Ilića, Divne Ljubojević ili repera Škaba.

Spajićevi uspesi:

- prešao je 250 km "Sahara trke" i među dvesta učesnika osvojio 17.mesto

- prvi u svojoj kategoriji i na listi 10 najboljih na svetu

- trčao neprekidno 41 sat

kroz cilj je sa njim prošlo samo 15 odsto učesnika koji su započeli trku

Ovom mladom talentu nijedna sportska organizacija u Srbiji ne finansira učešće na takmičenjima, sve sam finansira, što nije slučaj sa ostalim učesnicima gde čak i samo pojavljivanje na stazi finansiraju države iz kojih dolaze.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Јован

    15. februar 2015 | 11:51

    Свака част брате!

  • mladi

    15. februar 2015 | 11:36

    Strasne cifre,gotovo neverovatno zvuci. Svaka cast! Pravi junak! Ja 2 km jedva istrcim.

  • Dane

    15. februar 2015 | 11:56

    Uglavnom da se kod nas finansiraju politicari koji nista ne rade

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA