Sedam razloga zašto je srpski fudbal siromašniji za 10 miliona evra!

Zimska pauza u JSL donela je određene igračke promene u pojedinim klubovima koji su ostali bez glavnih uzdanica za proleće. Cifra onih najvrednijih iznosi oko 10 miliona evra

  • 3

Jedni kažu nikad slabija, drugi smatraju da nas očekuje jedna od najzanimljivijih polusezona, ali ono što je sigurno jeste da Srbiji euforija umnogome skoči kada dođe vreme za početak ili nastavak Jelen Superlige.

U ovom slučaju govorimo o nastavku sezone koja bi mogla da bude poslednja u ovom formatu, pošto se uveliko radi o traženju novog modela za budućnost. Ali, dok se čelnici klubova JSL slože, mi ćemo se baviti tekućim prolećem u srpskom fudbalu. Konkretno, o igračima koji 2015. godinu neće dočekati na srpskim terenima, odnosno koji su ostvarili transfere u inostranstvo.

Sigurno je da JSL neće biti ista bez Petra Škuletića i Danka Lazovića koji su zajedno postigli 23 gola u šampionatu, Nejca Pečnika koji je bio miljenik Delija, ali i fudbaler koji je donosio kvalitet igri Crvene zvezde.

Domaći šampionat neće biti isti i zbog okrnjene Vojvodine koja je ostala bez najboljeg strelca Lazara Veselinovića i veziste Marka Poletanovića, kao i najboljeg krila lige Envera Alivodića. Tu je još i iskusni Slavko Perović, koji je praktično bio veliki kapital Rada tokom jeseni.

To znači da je JSL, računajući ove fudbalere, ostala bez skoro 10 miliona evra, a ta vrednost je svakako veća kada na to dodamo odlaske Rakića, Gogića, Fofane, Stankovića i drugih.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Petar Škuletić je svakako bio glavna zvezda prelaznog roka, jer je za neverovatnu sumu od četiri miliona evra prodat ruskoj Lokomotivi. Partizan je zaradio oko 3.2 miliona, ali je ostao bez najboljeg strelca šampionata samo par dana pred kraj prelaznog roka.

- Ostaje veliki žal za titulom, ali sam siguran da će se ona vratiti u Humsku - istakao je Škuletić prilikom odlaska iz Humske, koju je nekoliko dana ranije napustio i njegov partner Danko Lazović.

Iskusni napadač je otišao u Kinu, ali Partizan na ovom transferu nije ništa zaradio pošto je Lazović (tržišna cena 1 milion) imao dogovor da može da ide kada god poželi.

- Odlaskom njega i Lazovića stavili smo titulu na kocku, ali su i pare bitne - reči su uprave Partizana nakon gubitka napadača.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Gotovo identičan dogovor, ali sa druge strane Topčiderskog brda, imao je i Nejc Pečnik (tržišna cena 1,25 miliona). Slovenac je počeo sezonu u Zvezdi nakon velikih nagovora od strane čelnika kluba, međutim mogao je da ode kada god poželi. I poželeo je na kraju polusezone u kojoj nije bio onaj igrač iz šampionskog tima. Ipak, liga bez njega svakako neće biti ista. Otišao je u Džef Junajted.

Na redu je 10. promena JSL u poslednje 22 godine! Koji sistem je najbolji za Srbiju?

Vojvodina je jedna od ekipa koja i te kako oslabljena ulazi u prolećni deo šampionata. Ostali su bez trojice standardnih prvotimaca. Napustio ih je golgeter Veselinović (tržišna cena 750 hiljada, strelac osam golova na jesen, jedan od najboljih krilnih fudbalera lige Alivodić (tržišna cena 800 hiljada), kao i veliki potencijal srpskog fudbala Poletanović (tržišna cena 1 milion).

Foto: Tanjug/Dragan Stanković Foto: Tanjug/Dragan Stanković

Veselinovića su dugo skautirali timovi iz Južne Koreje. U kupu protiv Čukaričkog puna loža skauta je došla da ga gleda. Iako nije postigao gol, zadovoljio je ukuse i preselio se u Pohang Stilerse na pozajmicu. Alivodić je blizu potpisao sa australijskim Njukaslom, dok je Poletanović zadužio dres Genta.

Perović (tržišna cena 1 milion) se ponovo zaputio ka Turskoj gde se priključio Alaniji, Stanković je pojačao Inter iz Bakua, Rakić i Gogić su u paketu otišli u kineskog drugoligaša Ćingdao. Božović iz Napretka je otišao u Saudijsku Arabiju, Đilas je napustio Niš i otišao u grčki Ergotelis, Beljić iz Voždovca u grčki Ksanti, Krneta je napustio Kragujevac i pojačao Černomorec, Voja Stanković je u Bakuu.

Sve su ovo fudbaleri na koje smo navikli da ih jesenas gledamo na domaćim terenima. Nečiji odlasci se možda neće ni primetiti, ali će nam neki fudbaleri svakako nedostajati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    20. februar 2015 | 20:28

    Evo ga samo jedan-KORUPCIJA!!!

  • MIODRAG

    20. februar 2015 | 21:43

    Clanovi uprava u Srpskim fudbalskim klubovima smatraju da su to javna preduzeca i ispumpavaju pare iz njih,odnosno pare od transfera ne ulazi u klubove........gde je tu javni beleznik....???

  • tomy

    20. februar 2015 | 21:02

    Pa Mi smo najjaci!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA