Kako je u Zvezdi stvorio od Klea zver za Partizan i još nekoliko top priča Bate Radulovića pred nastavak sezone

Član stručnog štaba Crvene zvezde, po čijem je programu, u saradnji sa prvim trenerom sproveden program zimskih priprema, pričao je za naš portal o radu u Sloveniji i Turskoj i fizičkoj spremnosti igrača crveno - belih pred početak prolećne polusezone

  • 2
Bata Radulović teretana, Gabrijel Kleo Foto: Telegraf, partizan.rs

Mnogi treneri su se promenili za više od deset godina, koliko je on u Crvenoj zvezdi, ali je kao vrhunski priznati stručnjak u oblasti fizičke pripreme igrača, ne samo u Srbiji, već i u Evropi, za Mihajla Batu Radulovića uvek bilo mesta pokraj klupe crveno – belih.

Doduše, bilo je i trenera koji nisu umeli da cene i iskoriste njegovo znanje, smatrajući njegove metode zastarelim, ali to nije slučaj sa sadašnjim trenerom crveno-belih, Nenadom Lalatovićem.

Bata je u saradnji sa njim sproveo program tokom zimskih priprema Zvezde u Sloveniji i Turskoj i upravo to je bila tema našeg razgovora pred Zvezdinu prolećnu premijeru.

Kako biste opisali rad u Sloveniji i Turskoj na zimskim pripremama?

- Bili smo prvo u Slovenji i program je veoma uspešno je sproveden. Imali smo dobre uslove i vežbe snage su odrađene po programu. Iznenadio sam se disciplinom i radom svih. Lalatović je zauzeo profesionalan stav, bez milosti i prema igračima i prema trenerima. Stručni štab je takođe sastavljen od velikih znalaca i svi zajedno činimo odličan tim. Imam i odličnu saradnju sa lekarskim timom na čelu sa doktorom Purićem i fizioterapeutima.

- Sve je bilo pod trenerovom kontrolom. Nekada se dešavalo da ne znamo gde nam je povređen igrač po 10 - 15 dana. Sada, ako je igrač povredio nogu, mora da radi kod mene u teretani rameni pojas, tonizaciju, trbušnjake, sve što može... Ako je povredio ruku onda radi noge. Stroga je disciplina, što je za poštovanje.

- Posle Slovenije smo otišli u Antaliju, nastavili smo takođe sa jakim intezitetom rada, i mogu reći da sam stvarno prezadovoljan. Po 10 do 15 igrača je dolazilo kod mene u teretanu pre treninga na tonizaciju. Ako nastavimo ovakvim intenzitetom kojim smo tamo radili, ja sam veliki optimista.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

POJAČANJA I KONDICIJA OSTALIH IGRAČA

Kako vam izgledaju stranci koji su od ove zime u klubu? Za Salamija je bilo priče da je došao totalno nespreman?

- Za Salamija mogu reći da je mnogo vredan. I on i Mbođ. Redovno dolaze u teretanu, i sa takvim intenzitetom i voljom će dosta brzo da dostignu maksimum. Salami je trenutno na nekih 70% spremnosti. Trebaće mu još mesec - dva da bude potpuno spreman.

- Parker je došao dosta fizički spreman, jak je što se tiče apsolutne snage. Video sam šta je radio u Domžalama, i to je 80% slično mom programu, tako da smo se brzo uklopili.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Ranije ste imali loše iskustva sa strancima?

- Uvek sam imao loša iskustva, osim Kastilja koji je bio pravi profesionalac. Sva trojica stranaca koji su sada u klubu su vredni i hoće da rade.

- Kadu recimo, on uopšte nije voleo da radi, ali mi je bio simpatičan i šalili smo se često, pošto je znao jezik.

- Daću vam i primer Klea. On je došao potpuno nespreman iz druge lige u Brazilu, rekli su mi radi s njim Bato. Radili smo postepeno i posle šest meseci smo ga podigli, naročito vežbama apsolutne snage, jer je bio dosta nežan. Na kraju smo ga pripremili, i prešao je u Partizan da nas pobedi. Šta da radiš... Ali bio je dobar dečko.

Koliko su spremni novi igrači - Cvetković, Orlandić, Anđelković, Stojanović?

- Prezadovoljan sam i što se tiče njihovog rada i kako su došli spremni. Cvetković je posebno vredan, Stojanović takođe, Orlandić je fizički dosta jak. Sa Anđelkovićem sam imao saradnju dok je još bio Sale Janković u prvom mandatu. Ima dobru potrošnju kiseonika, borac je veliki, vredan je i dobar igrač i to se pokazuje na terenu. Naravno treba se i prilagoditi sada na drugi program.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Koliko je igračima teško da se prilagode vašem programu?

- Mene bije glas da ubijam, i to su mi rekli. Rekao sam im da kod mene nema milovanja. Doduše, ne ubijam, idem sa svakim prema njegovom intenzitetu. Ali ako neko 30% ne uradi, ne mogu ga ja dići 100%, mora svako sebe da dorađuje.

- Kod mene je stabilizacija zagrevanje, a nekome to znači vežba snage. Ja bih voleo da na primer stabilizacija bude pilates, i meni lakše i njima lakše. Ali kad odeš na pripreme i kad krenu da ti razbijaju zube, otkinu te laktom, kolenom... kada igrači to vide, onda lakše prihvataju teretanu.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Kako su spremna Zvezdina deca - Ristić, Grujić, Jović, Jovanović...

- Sa Ristićem imam dužu saradnju, još iz omladinske škole, dve godine smo radili, ovo je treća. Jović, Vukašin i Grujić su vredna, kvalitetna i mnogo dobra deca, odlično rade. Malo se šalim sa njima, ponekad ne vole kad me vide jer znaju da ih čeka rad u teretani, ali ipak znaju da im ja želim samo dobro, i sad smo uspostavili finu saradnju, i nadam se da ćemo tako i nastaviti.

Mogu li da se nose na fizičkom planu sa starijim igračima?

- Oni su još uvek deca, i mora sa njima postepeno i stručno da se postupa. Ristić već treću godinu radi, i za njega mislim da bi mogao i u Bundes ligi da se nosi ravnopravno. I Jović i Grujić su dobri, i ostali takođe, ali Ristić ima malo duži staž rada. Što se tiče snage, dići ćemo ih još bolje. Na terenu trener stručnog štaba je da brine o njima kada je teren u pitanju.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Možete li da izdvojite nekoliko najspremnijih igrača Zvezde trenutno?

- Malo je nezahvalno izdvajati, jer često bude iznenađenja u tom smislu. Aca Kovačević je tu svakako. Ristić i Anđelković takođe. Mali Jović isto tako, ima drčnost, snagu, treba mu samo gol i da eksplodira potpuno na proleće. I Gruja je dobar takođe, svi su klinci su jako dobri, Vukašin takođe. Da ne zaboravim Pavićevića, kome ni jedan dan ne prolazi bez teretane, a posebno se izdvajaju i Cvetković i Gavrić.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

NENAD LALATOVIĆ I PRINCIP RADA BEZ KONDICIONOG TRENERA

Mnogi navijači su bili nezadovoljni odlukom Lalatovića da mu nije potreban kondicioni trener za sprovođenje priprema, takođe su ga i mediji kritikovali zbog toga?

- Svi bi trebalo da znaju da se sada radilo po francuskom principu. To je Lalatović zahtevao, a taj program je i ranije sprovođen u Zvezdi kod Muslina, kod Saleta Jankovića u prvom mandatu, i posle kod Ratka Dostanića u omladinskoj školi. I svuda je takav rad dao veoma uspešne rezultate, i zato mi te kritike nisu jasne.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Lalatović kaže na konferenciji da mu ne treba kondicioni trener i da on radi sam na terenu. On je to dosta usavršio, nije imao kondicionog trenera ni u Voždovcu, gde je dobio Zvezdu sa 1:0, ni u Napretku takođe kada je pobedio Partizan 2:0. I onda u novinama čitam tekstove u kojima se kritikuje Lalatović jer ide bez kondicionog trenera na pripreme.

- Svaki šef stručnog štaba treba da ima slobodu da odredi kakav program mu je potreban, a ne da mu se nameće nešto. Nije mu lako, trpi veliki pritisak javnosti i medija, ali on je borac, koji zna da motiviše igrača i veliki je znalac. Još uvek je mlad, ali vidim u njemu budućeg velikog trenera. Ima u sebi taj kapacitet, eneriju, i zna da postupa i sa igračima i sa stručnim štabom. Traži disciplinu, to mu je broj jedan. U Antaliji su ga na primer hvalili ljudi iz fudbala koji su neutralni i koji nisu iz Srbije.

Ko ga je hvalio?

- Bio je interesantan slučaj kada smo igrali protiv Bate Borisova. Upoznao sam u Antaliji mnogo menadžera, između ostalog i jednog Hrvata, Mladena Grgića. Pričamo posle utakmice i kaže mi da je oduševljen. Pitam ga koji igrač mu se najviše svideo, kaže mi najbolji je bio trener Lalatović i način na koji je vodio utakmicu. Znalački, mudro i psihološki prema igračima. Nije bilo publike i čula se svaka reč, u pravom momentu je ustajao sa klupe i motivisao igrače. Tako je pokupio i simpatije ostalih kolega koje su pratile utakmicu.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

STAJKOVAC I LOŠA FIZIČKA SPREMA NA JESEN

U prvom delu sezone je imao koncidionog trenera, kako je sada došlo do promene razmišljanja?

- Da imao je  Aleksandra Stajkovca. On je bio na pripremama, malo i na treninzima posle, ali nije nastavljena saradnja. Ne znam iz kojih razloga, i neću da se mešam, ali znam da Lalatoviću nije potreban kondicioni trener. On je od prvog dana tražio saradnju sa mnom, jer sam ja trenirao njegovu generaciju dok je igrao u Zvezdi i zna kakav je rad.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Zvezda je loše fizički izgledala na terenu na jesen. Posle nekoliko dobrih kola naglo je pala fizički, šta je razlog tome?

- Baza je stvar biti ili ne biti. Ako se uradi dobra baza na pripremama, u startu kreneš tvrdo, a onda sve žešće i u završnici budeš sve jači. Tako je bilo i kod Saleta Jankovića i Muslina. Kad ekipa ne uradi dobro bazu, gazi do četvrtog - petog kola i onda igra sve teže. Dobra baza koju smo uradili u Antaliji i na Kopru, mora da se nastavi istim intenzitetom, i igrači treba da budu savesni i disciplinovani kao u Turskoj.

Znači na leto nije bila dobro urađena baza?

- Nisam bio na pripremama i ne mogu da dajem ocenu, ali jesen je čist primer. Pripreme je vodio koncidioni trener Stajkovac, ne znam šta je rađeno, ali po mom mišljenju, nije bilo baš kako treba.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Kako su sada kondiciono spremni igrači koji su došli nespremni na leto. Katai i Bosančić su prednjačili u lošoj fizičkoj spremi?

- Sada je druga pesma. Katai je imao dobre partije na pripremama, odradio je ceo program i dobro je trenirao. Bosančić takođe, i ja se nadam da će biti drugačija situacija sada. Kod Lalatovića se zna, mora da se radi.

POVREDE IGRAČA

U Antaliji je bilo nekoliko povreda, od toga je Luković teže povređen, šta je razlog tome?

- Što se tiče Lukovića, za njega ne znam, jer sa njim nisam sarađivao. On je trenirao sa nama, ali kod mene u teretanu nije ulazio, Nisam radio sa njim i ne mogu da dam nikakvu prognozu ni oko povrede ni oko oporavka. Da je radio sa mnom bila bi urađena antropometrija, svi testovi apsolutne snage, i onda bih mogao da kažem zbog čega se to desilo, po mom sistemu, za koji neki kažu da su zastarele metode.

- Kod svih igrača koji su došli sam uradio testove i antropometriju. Planirao sam to i sa njim, ali tako je ispalo na kraju, ono najgore. Oporavak po mojoj proceni ide od 3 – 6 meseci.

Foto: crvenazvezdafk.com Foto: crvenazvezdafk.com

Bilo je još nekih povreda u Antaliji...

- Što se tiče ostalih povreda, to je bilo lokalnog karaktera, od udaraca na utakmicama. Svi povređeni igrači su dolazili posle kod mene i to je trajalo dan – dva. Vraćali su se dosta brzo u pogon.

Previše često se dešava da igrači koji tek potpišu za Zvezdu dožive tešku povredu, šta je razlog?

- Nekada se znalo da kada dođe profesionalac, on dođe kao zapeta puška. Međutim, u praksi se sada dešava suprotno, oni dolaze potpuno nespremni. Svaki igrač koji je savestan i profesionalac, on će doći uvek spreman, ako dođe nespreman ima velikih rizika od povreda.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Koliko je potrebno vremena da se nespremni igrači dovedu u red kada je kondicija u pitanju?

- To zavisi i individualno od igrača. Negde je potrebno šest meseci, negde osam, negde godinu dana. Dajem primer Ace Kovačevića koji osam godina radi vežbe snage redovno, i ne može sad neko za osam dana da stigne to, ne da majka priroda.

Kako teče oporavak Petkovića?

- Sa Petkovićem sam radio svaki dan, on ima svoj program, što se tiče apsolutne i abdominalne snage, to radim ja sa njim i baš sam prezadovoljan. Apsolutna snaga je za desetku. Međutim, nisam imao pravo da se mešam u njegov oporavak od povrede kolena. Ima svoj program, vidim da dosta brzo napreduje, i da se već kreće na terenu sa loptom.

- Ja ne bih voleo da se kitim tuđim perjem i da meni to neko pripiše, a radi drugi. Isto tako ne bih voleo ni da se, ako bude nešto negativno, to svali na Batu. Dakle, on ima svoj program za oporavak, a sa mnom radi na apsolutnoj snazi i garantujem da će u tom segmentu po testovima biti među prvom trojicom u klubu.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Kad se očekuje da počne da radi na terenu?

- Za nekih 20 do mesec dana. Vidim da je on krenuo, dosta brzo i dobro to deluje, ali  ja sam pristalica, da se igrači ne vraćaju na teren pre devet meseci. Jedan Vidić se vraćao devet meseci, iako je imao i tri trenera i tri doktora, a možda i više - upozorava Bata Radulović i potkrepljuje primerima koji su izuzetak.

- Vratio sam preko 130 ljudi od prednjih ukrštenih ligamenata i što se tiče rekorda o oporavku od povrede prednjih ukrštenih ligamenata kolena, sa Gvozdenovićem je on trajao pet meseci i 15 dana, i igrao je posle Ligu šampiona protiv Milana, svih 90 minuta. Ali treba da shvatimo da je to više prirodno. Gvozdenović je imao tu muskulaturu neverovatno jaku, to je sve individualno. Kad bi moje dete bilo u pitanju, ja ga ne bih puštao pre devet meseci.

Foto: crvenazvezdafk.com Foto: crvenazvezdafk.com

Kakva je atmosfera u svlačionici?

- Odlična! Ovo su jedine pripreme gde nije bilo nikakvih ekcesa. Ranije se to uvek dešavalo, mada je i to zbog napornog rada i nervoze, u nekom žaru borbe, pa sam imao razumevanja ako se desi. Ali ovde sada ništa, Lalatović drži sve to pod kontrolom.

Kakvu Zvezdu navijači mogu da očekuju na proleće?

- Ako nastavimo ovakvim intenzitetom, kao što je bilo u Turskoj, očekujem čak i titulu. Kod Lalatovića se zna program i kod mene isto, imali smo ekipne treninge snage, i ponavljam ako nastavimo ovako, garantujem da će biti odlični rezultati.

- Imamo mnogo teška gostovanja, moramo da dobijemo svaku utakmicu, paklen nam je raspored u prvih šest kola, ali nema opravdanja. U Turskoj smo igrali protiv jakih ekipa i dobro je to delovalo.  Veliki hendikep za nam je povreda Lukovića. Odbrana bi mnogo bolje izgledala da je on tu, ali borićemo se, nemamo drugog izbora.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

OVDE SE PAKLENO TRENIRA: Crvena zvezda Delije najbolji kik-boks klub u zemlji (FOTO) (VIDEO)

Radite i sa Delijama takođe u kik - boks klubu?

- Da, imamo treninge dva puta nedeljno, izostanem samo kada sam na pripremama. Radim sa navijačima u sali kik - boks kluba, već više od deset godina radimo veoma ozbiljno, i njihovi rezultati to najbolje pokazuju.

(D. Uštević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Raja

    23. februar 2015 | 14:18

    Al kad se dodje u Beograd onda cigare, alkohol i nocni zivot i ode kondicija ko da je nije ni bilo...

  • BEOGRAD JE SveT !!!

    23. februar 2015 | 15:07

    Ma zvezda je zivot ! ! !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA