Nekad najtalentovaniji košarkaš Srbije: Možda se nekada vratim, zašto da ne? (FOTO)

Jedan od najvećih srpskih košarkaških talenata svoju sreću gradi u nemačkom Oldenburgu, dečački san ostvario je igrajući za Zvezdu, a za Telegraf priča o povratku u reprezentaciju, srpsku košarku, uspesima crveno-belih i svojoj najvećoj strasti - tetoviranju...

  • 6

Kad se pomene ime košarkaša Nemanje Aleksandrova, verovatno mnogima prva asocijacija bude vanserijski Zvezdin talenat pred kojim je bila NBA karijera.

Iako se zbog povrede to nije dogodilo, on svoju sreću uspešno gradi u bundesligašu Oldenburgu.

Iz kola u kolo potvrđuje kvalitet i redovno je među najzaslužnijima za dobre partije kluba u koji je došao 2013.

Oldenburg je trenutno šesti  na tabeli, pre nekoliko dana su upravo zahvaljujući Aleksandrovu savladali Albu, tako da krilni centar zaista moše da bude zadovoljan sezonom.

- Za sada je dobro - priča Aleksandrov za Telegraf, koji sad "fura" bradu poput Miroslava Raduljice, pa bi ga teško prepoznali na ulici.

- Vodim se time da uvek može bolje i trudim se da tako i bude. Sezona ulazi u završnu fazu tako da ću celokupan utisak imati tek po završetku. Timski smo imali dosta uspona i padova, ali pronalazimo pravu formu, pa se nadam da ćemo imati manje oscilacija u igri kako se bude bližio plej-of.

Zahvaljujući brojnim srpskim internacionalcima, ali i trenerskim imenima poput Saše Obradovića i Svetislava Pešića, poslednjih godina domaća košarkaška javnost sve se više interesuje za Bundesligu, što potvrđuje i Nemanja.

- Ova liga je mnogo dobila na kvalitetu. Dosta se ulaže i u marketinškom smislu, ali pogotovo u košarkaškom, jer se dovode odlični igrači i treneri. Pre tri godine se na košarkaškoj mapi ponovo pojavio Bajern Minhen koji je doprineo kvalitetu. Sve ide u dobrom smeru. Razvoj je konstantan, a osnovni cilj je da Bundesliga do 2020. godine postane najjače evropsko nacionalno takmičenje - otkriva Nemanja.

Ne samo zbog toga što je najznačajnije igračke korake ostvario u Zvezdi, već i zbog svoje ljubavi koju otvoreno pokazuje prema klubu, pitali smo srpskog internacionalca kako ocenjuje ovosezonsku igru crveno-belih.

Foto: MNpress Foto: MNpress

- Pratim Crvenu zvezdu s velikim zadovoljstvom. Napravili su veliki uspeh ulaskom u Top 16 Evrolige.

- Postavili su rekord Jadranske po broju uzastopnih pobeda i osigurali su prvu poziciju pred plej-of. Sve su to vredni rezultati, koji su veoma bitni za srpsku košarku da se vrati na pravi put. Lepo ih je gledati sada, zaista uživam u njihovim igrama.

Foto: MNPress Foto: MNPress

- Taj period u Zvezdi je bio najlepši u mojoj karijeri. Bez obzira na rezultat, bio sam srećan jer sam ostvario dečački san- igrao sam u crveno-belom dresu! Da li sam mogao više ili ne, ne razmišljam o tome, nisam čovek koji gleda unazad, fokusiran sam na sadašnjost i budućnost. Isto tako, ne razmišljam o kraju karijere. Možda se nekada vratim u Srbiju, zašto da ne, ali je najvažnije da sam u potpunosti posvećen ovom momentu, sadašnjem vremenu.

Ako bi uporedio klub sa Malog Kalemegdana sada i u onom periodu od 2006. do 2009. kada je igrao, Aleksandrov smatra da su nijanse u pitanju...

- Nema neke velike razlike u odnosu na period kada sam ja igrao, jer smo i tada imali sjajnu ekipu i pojedince. Naravno, učestvovanje u Evroligi je ove sezone sve to podiglo na viši nivo, pa su i navijači dobili veliku nagradu u vidu svakonedeljnih velikih utakmica u Areni. To je velika stvar, a tada toga nije bilo. Mada smatram da smo imali odličan tim i tada.

Vraćajući se na priču o Nemanjinim dobrim igrama u kontinuitetu, jasno je da postoji mogućnost da dobije poziv selektora Aleksandra Đorđevića za predstojeće aktivnosti nacionalnog tima, što ovaj košarkaš nikada nije odbijao. Proglašen je najboljim mladim igračem Srbije i Crne Gore 2003. godine, baš kada je sa reprezentacijom do 16 godina osvojio zlato na Evropskom prvenstvu, a kao izuzetno talentovan košarkaš dvaput je učestvovao na "Najk Hup Samitu".

- Jeste fraza, ali i činjenica da igra za reprezentaciju jeste čast za svakog, tako bar ja gledam. Fokusiran sam da dam maksimum i pružim što bolje partije za klub koji igram, pa ako to zadovolji potrebne kriterijume za nacionalni dres, ja sam tu. Još od najranijih perioda moje karijere sa posebnim motivom i željom sam igrao za Srbiju. To se nije promenilo ni danas, pa ako bi stigao poziv, dao bih sve od sebe da potvrdim ukazano poverenje.

Oni koji ne prate Nemanjin put, možda su propustili njegove košarkaške stanice u slovenačkom, italijanskom, belgijskom i španskom klubu, pre Nemačke, pa bi se mnogi iznenadili kada bi ga videli istetoviranog i sa malo dužom kosom i bradom.

- Za to ne postoji poseban razlog, jednostavno tako želim da uradim, odvijalo se sve svojim tokom, po osećaju i potrebi. Sviđa mi se ovo sada, posebno tetoviranje, koje obožavam, kao i Jasmina- priznaje Nemanja.

Foto: SEM Foto: SEM

Njegova supruga, bivša košarkašica, a sada pobornica fitnesa i zdravog života, u svemu imu Nemanjinu podršku.

- Mislim da je to što radi fenomenalna stvar, pre svega što motiviše sve oko sebe zdravim navikama i potrebom za aktivnim načinom života. Ima neverovatnu energiju i drugačiji pristup treninzima koji pozitivno utiču na svakog ko uopšte proba da trenira sa njom. Imamo iste poglede na mnoge stvari i stvarno sam ponosan na nju.

- Slobodno vreme koje imam provodim s Jasminom ako je u Nemačkoj, ili se družim sa Srđanom Klarićem koji već više od dve decenije živi u Nemačkoj i koji dugi niz godina radi u klubu u kome igram- zbog čega je Nemanja u svakom mometnu fokusiran na košaku.

(N. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kapiten

    3. mart 2015 | 23:07

    Sve bi bilo drugacije da mu je sudbina bila naklonjena i da je igrao u pobednickom timu uz savete maga... ovako jos jedan talenat koji...

  • Different

    4. mart 2015 | 07:37

    Samo tako Delijo,drago mi je što ti se karijera odvija onako kako ti želiš...zaslužio si...

  • Nikola delije !

    4. mart 2015 | 01:20

    Ako se vratis i ako biras najbolji klub biraj zvedu, nema jaceg kluba od nje..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA