Srpski Maldini pred Partizan: Prvenstvo je neregularno, ovo je jedna od 3 utakmice kada osećam da sam fudbaler!

"Mene nervira što favorizuju Zvezdu i Partizan i kada se igra sa njima suđenje je usmereno ka njihovom dobom rezlutatu. Sudije nisu objektivne."

  • 8

Roma ima Frančeska Totija, Milan Paola Maldinija, a FK Rad - Nikolu Raspopovića.

Budući da je ovaj defanzivac za klub sa Banjice odigrao više od 100 utakmica, može da se smatra legendom kluba. Osim ovde pojedinosti, jedini je iz Jelen Superlige koji je dočekao jubilej, a da nije član večitih rivala!

Kako mu je ovo peta sezona u najkvalitetnijem srpskom fudbalskom takmičenju, Nikola otvoreno za Telegraf govori o  perspektivi, stanju u našem fudbalu, ali i svom statusu legende u Radu.

- Počeo sam u Obiliću, ali sam ubrzo, još u nižim selekcijama, kada smo bili kadeti, prešao u Rad. Znam da sam mogao da biram bilo kloji klub, bilo čiju omladinsku školu, ali sam smatrao da je na Banjici najzravije okruženje, da se tamo mladi igrači najviše cene. Vremenom se ispostavilo da nisam pogrešio. Pamtim i svoju prvu utakmicu, ušao sam samo na kratko protiv Smedereva, pred kraj meča. Čudan je osećaj, dodatnu odgovornost osećaš, igraš pred navijačima koji zaista žive za klub. Bio sam baš uzbuđen, ali sam se trudio da sačuvam prisebnost. Već na sledećem susretu bio sam starter - priseća se Raspopović.

Foto: Tanjug/Dragan Stanković Foto: Tanjug/Dragan Stanković

- Poređenje sa Maldinijem ili nekom evropskom fudbalskom legendom mi je pomalo smešno, ali imponuje. Oni su napravili svetske karijere zahvaljujući klubovima u kojima su ponikli i u kojima su se decenijama održali. Svestan sam da moram još nogo da radim i postignem da bih nešto slično doživeo, i težim tome.

Iako se u Srbiji uvek izdvajaju Crvena zvezda i Partizan, Raspopović stavlja Rad na prvo mesto, ne samo zbog grba koji nosi na grudima.

- Za razliku od drugih klubova, na Banjici se seniorski tim oslanja na sopstvene snage, omladinsku školu, dok se kod večitih, koji se ističu kao jači, akcenat stavlja na dovođenje stranaca, u poebnim slučajevima se mladi priključuju prvom timu. Često se šalju na kaljenje, a posle ko zna šta se s njima dešava. Tako je bilo pre nekoliko godina kada sam ja bio u toj fazi prelaska u najjaču postavu, a ništa bolje nije ni danas.

Isto tako, dok su pristalice mnogih fudbalskih giganata protiv uprava svojih omiljenih klubova, u Radu je drugačije. U poslednjem periodu navijači vode klub, a Raspopović otvoreno o tome priča, koliko god to čudno zvučalo.

Foto: Tanjug/Dragan Stanković Foto: Tanjug/Dragan Stanković

- Isti oni koji nas bodre sa navijačke tribine, na Banjici vode klub. Sve je transparentno, sve se zna, svaki priliv i odliv novca. Ti momcu su učinili za FK Rad mnogo više nego neki ranije koji su bili zaduženi za to. Sređena je zgrada Omladinske škole, fasada na glavnoj zgradi, promenjena trava, planiraju se reflektori, i sređivanje svega što je godinama propadalao i u šta se nije ulagalo. U svakom momentu se zna šta se dešava s klupskim novcem - objašnjava štoper kako funkconiše Rad.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ovaj dvadesetosmogodišnjak pamti mnoge lepe i ružne momente svog kluba, od ispadanja iz najjačeg domaćeg takmičenja, kada su pred kraj sezone izgubili od OFK Beograda,  do one kada su igrali kvalifikacije za Ligu Evrope.

- Moram da priznam da sam se tada prvi put osetio kao fudbaler, što je sramota za naš fudbal. Tek igrajući jače takmičenje, gostujući na nekim boljim terenima uvidiš koliko je loše stanje kod nas. Sve, od infrastrukture, uslova uopšte, suđenja, kvalieta igre. Prvo, pre nekoliko godina ovo isto takmičenje igrali su mnogo bolji, sposobniji, cenjeniji fudbaleri. Sada nije tako, jer se dovode svakakvi stranci. Drugo, nije nikakva tajna da prvenstvo nije skroz regularno. Suđenje je često diskutabilno, ali svi smo već navikli na to. O infrastrukturi neću ni da govorim, to morate da vidite da biste razumeli u kakvm uslovima igrači treniraju - govori Nikola koji dodaje da se oseća kao fudbaler svega tri puta u sezoni.

- Samo kada igramo protiv večitih rivala, jer je tada sve na malo boljem nivou, ostale utakmice nemaju takav kvalitet, a dobro je i na gostovanju u Novom Pazaru. Ne zbog uslova, naravno, već zbog fenomenalnog navijanja. Prethodnih godina bilo je incidenata, sada toga nema, a naši navijači koji dođu u Pazar utiču na sjajnu atmosferu.

Tražili smo da nam Nikola detaljnije objasni zašto smatra da je prvenstvo neregularno...

- Mene nervira što favorizuju Zvezdu i Partizan i kada se igra sa njima suđenje je usmereno ka njihovom dobom rezultatu, sudije nisu objektivne. To je van svake pameti, za svakoga suđenje treba da bude jednako, ne treba nikome da budu naklonjeni. Dugo nisam bio u situaciji da igram utakmicu protiv njih, a da je suđenje objektivo, što ne može da ne utiče na regularnost takmičenja, pošto su ti klubovi od starta povlašćeni i ne ceni se realno igra na terenu - otvoreno govori fudbaler ono o čemu mnogi ćute.

Na pitanje zašto do sada nije otišao u inostranstvo Raspopović objašnjava da treba mnogo "kockica da se poklopi", pošto nije baš sve kako se sa strane čini.

- Nikada nisam hteo da idem po svaku cenu, samo da bih otišao. Sreća je bitan faktor, a ja je nisam imao. Volim Rad, to je moj klub, u kojem sam se razvio kao igrač i čovek, ali svakako planiram da se okušam u inostranstvu jer znam da mogu još mnogo toga da pokažem. Do sada sam, očigledno, bio u kontaktu s pogrešnim ljudima, ali verujem, kada bude pravi momenat, da ću svoje umeće pokazati i u nekom inostranom klubu.

Foto: Tanjug/Dragan Stanković Foto: Tanjug/Dragan Stanković

Od početka ove polusezone, klub sa Banjice nije nijednom poražen, niti je primio gol, a u subotu gostuje Partizanu.

- Meni je ovo meč kao svaki drugi. Nije da ne cenimo crno-bele, ali  dobri rezultati do sada utiču i na naše samopouzdanje. Iako zvuči kao fraza, uveren sam da možemo da ih iznenadimo ako svako od nas pojedinačno da svoj maksimum, fokusira se na zadatak i radi kako se uigravamo i treniramo. Nema sumnje da ćemo im biti jak protivnik, videće se sve u subotu na terenu- ambiciozno najavljuje Nikola Raspopović.

Meč Partizana i Rada počinje u 17 časova na stadionu crno - belih.

Raspored ostalih mečeva pročitajte OVDE.

(N. M.)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Partizan

    14. mart 2015 | 12:35

    Ne stavljaj nas u isti kos sa drzavnom mezimicom koja pobedjuje iz penala i ofsajda ili igranjem prijateljskih utakmica kao sto je ova danas protiv Spartaka. Ofka dala njima 3 boda, sad oni zvezdi.

  • Ovaj lik je smešan

    14. mart 2015 | 14:34

    Haha on sam sebe poklapa.Uu jee,kao bio toliko dobar da je mogao da bira gde će da ide pa otišao u Rad i..? Šta je napravio u karijeri? Ja sad prvi put i čujem za njega.Hvali Rad kao da je Real.A realno smešan mali klub.

  • vuk

    14. mart 2015 | 19:50

    Ko je ovaj?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA