Po dedi Srbin, jači od Divca pod košem: Sve o novom srpsko-američkom košarkaškom čudu!

Američki mediji puni su hvale za momka koji ima vuče srpsko poreklo. Dok ga Čarls Barkli poredi s Dirkom Novickim, ostali su složni u mišljenju da Frenk Kaminski umnogome podseća na Divca

  • 7

Košarkaška reprezentacija Srbije mogla je neočekivano da dobije veliko pojačanje pod obručom  u vidu sjajnog centra iz NCAA lige Frenka Kaminskog Juniora, ali je selektor Orlova Aleksandar Đorđević demantovao da ga je kontaktirao.

Američki mediji puni su hvale za ovog momka koji ima vuče srpsko poreklo s obzirom na to da mu je deda s majčine strane s ovih prostora. Dok ga legendarni Čarls Barkli poredi sa Dirkom Novickim, ostali su složni u mišljenju da Kaminski Junior umnogome podseća na Divca. Iako trenutno igra na poziciji krilnog centra, Frenk sjajno pokriva i poziciju petice zbog visine od 2.13 centimetara i 110 kilograma koliko ima. Ipak...

Đorđević otkrio ko je najozbiljniji kandidat za novajliju u reprezentaciji, ali i čime je razočaran!

- Moj stav o strancima u reprezentaciji Srbije odavno se zna. Mnogo puta sam jasno rekao da me angažovanje stranih igrača u nacionalnom timu ne interesuje i to ću sada ponoviti poslednji put. Više neću reagovati na ovakve tabloidne vesti koje se plasiraju zbog interesa pojedinih menadžerskih agencija - rekao je selektor Đorđević i praktično zatvorio priču o Kaminskom u srpskom dresu.

Prva sezona u juniorskom timu Viskonsina 2013. godine donela mu je veliku popularnost nakon 43 ubačena poena Severnoj Dakoti, čime je postao rekorder ovog koledža. Od tada počinje strmoglavi uspeh ovog košarkaša, a ovo su stvari koje morate znati o njemu.

1. Kaminski je rangiran u čak šest od mogućih TOP 10 kategorija konferencije!

Zahvaljujući sjajnoj sezoni koju ima iza sebe, Kaminski je ušao među prvih 10 košarkaša u čak šest kategorija. Sa 6.8 skokova vodi na listi najboljih defanzivnih skakača, četvrti je strelac konferencije sa 18.2 poena, a drugi je po ukupnom broju skokova. U proseku ih beleži 8.3 po meču. Pored toga deseti je po broju ubačenih trojki sa prosekom od 39.5 po meču, peti je po broju blokada (1.6 po meču) i ukupnom broju ubačenih poena (55.3 po meču).

2. Srušio je rekord koledža star 48 godina!

O njegova 43 poena protiv Severne Dakote već smo govorili. Bio je 19. novembar 2013. godine kada je Kaminski eksplodirao i srušio Kena Barnsa sa večne liste. Barns je davne 1965. godine protiv Indijane ubacio 42 poena. To je uspeo da ponovi samo još Majkl Finli 1994. godine, ali ih je Kaminski nadmašio za jedan poen.

3. Odlučio je da ne ide na NBA draft zbog navijača, iako je bio 10. na listi!

U martu 2014. godine projektovan je kao 10. pik na prethodnom draftu, nakon sjajnih partija koje su odvele Viskonsin na Fajnal-for. Sasvim neočekivano, Kaminski je odbio NBA zbog neobičnog razloga.

Printskrin: Youtube/Too Mainey Printskrin: Youtube/Too Mainey

- Ja sam na vrhuncu moje košarkaške igre, barem u mojim očima. Znam da NBA ima lude navijače, ali ako pogledate Bobketse videćete da im hala često bude prazna. S druge strane, mi stalno igramo pred krcatom halom, pred 17.000 gledalaca - istakao je Kaminski.

Ove godine projektovan je da bude 12. pik na draftu.

4. Obožava video igrice i veliki je šoumen

Iako dosta vremena provede na terenu, Kaminski uspe i da odigra koju partiju FIFA 15 čiji je veliki fan. Takođe, učestvovao je u jednom spotu lokalne grupe gde se propisno ''izglupirao''.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boringkid

    26. mart 2015 | 17:26

    Mislim da je greska, da smo trebali da probamo da ga privolimo da igra za nas, mada pitanje je kolika je njegova zelja da igra za srbiju...

  • ZoranStockholm

    26. mart 2015 | 19:29

    Treba ga staviti pod Srpku zastavu,ne samo njega vec sve sto vredi a hoce da igra za Srbiju.Molim vas ,pa zar da se oslanjamo na nase igrace koji jesu borbenog duha ,samo sto nam treba nesto vis a to je.Marijanovic,Markus Wili,ovaj decko zaboravio sam ime(izvini te),Teodosic,Bogdanovic......Strasna petorka.Gledaj mo rezultat,ne igrajmo vise na emocije itd.Do pobede.

  • sasa

    26. mart 2015 | 19:57

    Sa njim bi bili evropska sila narednih 10 god, nazalost i da ga Sale pozove sanse da zaigra za Srbiju su minimalne.... Frenki, srecno veceras protiv Severne Karoline

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA