Zvezdin guslar promoviše novi CD u Kragujevcu! (VIDEO NOVE PESME)

Marko Šćepanović je za naš portal ekskluzivno uz gusle otpevao novu pesmu o Milunki Savić

  • 8

Guslar Marko Šćepanović, koji je u žižu javnosti došao posle utakmica Crvene zvezde, na kojima je nastupao pred Delijama, održaće u subotu koncert u Kragujevcu.

Njegovi nastupi na utakmicama fudbalera Zvezde protiv Novog Pazara na Markani i crveno-belih košarkaša u Areni protiv Galatasaraja, izazvali su veliku polemiku u javnosti. On je posle toga u razgovoru za Telegraf izjavio da nije pozivao na nasilje svojim nastupom.

ZVEZDIN GUSLAR IZ ARENE: Evroliga neka nauči srpsku tradiciju, a ne da kažnjava Zvezdu! (VIDEO)

Povodom promocije novog CD-a ''Srpska heroina Milunka Savić'', Zvezdin guslar će u subotu 28. marta u 19 časova imati nastup u sali Prirodno matematičkog fakulteta u Kragujevcu. Cena ulaznice je 200 dinara. Za koncert vlada veliko interesovanje, jer će pored Marka nastupiti i drugi poznati guslari, .

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Autor novog CD-a je Ljubiša Jakšić, i u pesmama veliča lik i delo Milunke Savić, velike heroine srpske istorije . U razgovoru za naš portal Marko Šćepanović ističe da ga inspiriše srpska istorija, i da su pesme koje otpeva uz gusle prilika da se oduži srpskim junacima i sačuva ih od zaborava.

- Gusle su kroz vekove opevavale naše junake. Da bi se opevala neka pesma uz gusle, istorija mora da pregazi jedan period. Postoje narodne i narodske epske pesme, koje se pevaju uz gusle, i narodne zajedničke i narodske zajedničke, gde jedan guslar peva a ostali ga prate.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Milunka Savić je naša velika heroina, jedina žena na svetu koja je dobila odren legije časti. Žena koja se u ratovima borila za našu zemlju. Nažalost, mi smo se nje setili setili tek pre nekoliko godina, i upravo ovakve pesme čuvaju njeno delo od zaborava.

Marko ističe da je za pesme koje se pevaju uz gusle važno da postoji jak događaj, kako bi slušaoci bili zainteresovani za pesmu do samog kraja njene izvedbe.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Najvažnije je snimiti pesmu koja ima događaj, zato što je uz gusle vrlo bitno da se interpretira radnja, da se slušalac uživi u pesmu i da ga sve više interesuje ona, dok je guslar ne izvede do kraja. Gusle nisu kao svaki drugi instrument. Uz gusle, čovek treba da ima posebnu emociju da bi pevao i one su jedan čaroban istrument za koji se čovek rađa.

U redakciji našeg portala on je ekskluzivno otpevao novu pesmu sa CD-a.

(D.U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA