TOP LISTA TEŠKIH KRAĐA: Kad je sudija 12. igrač Barselone (VIDEO)

Penal protiv Milana je samo nastavak serije sudijskih grešaka u korist Barselone. Setite se Ševčenka, Čelsija, Mote, Van Persija, Iguaina...

  • 1

Možda jesu najbolji i najtraktivniji tim današnjice, ali isto tako su miljenici UEFA i akteri mnogih kontroverznih sudijskih odluka koje su uvek išle na štetu njihovih rivala.

Fudbaleri Barselone su u dva meča nadigrali Milan, ali zar je neko mislio da će Milan njih da nadigra? Zna se ko je izmislio "tika-taku", a ko "katanaćo". Ali, možda je Milan mogao da prođe dalje sa dva šuta u okvir gola, zar Italijani nemaju pravo na to?

Sudija Bjorn Kujpers odlučio je sinoć preuzme ulogu Ćavija, Inijeste ili Mesija i frapantnom odlukom kod drugog penala vrati prednost Kataloncima. Upropastio je utakmicu koja je do tada bila puna tempa i borbe. Italijanima je sasekao svaku pomisao da će imati ravnopravan tretman u njegovoj beležnici i čvrsto usmerio meč ka očekivanom epilogu.

Jedno je sigurno - ljubitelje fudbala širom sveta, bilo da su navijali za Barselonu, Milan ili su bili neutralni, Kujpers je svojim odlukama uskratio za jednu veličanstvenu fudbalsku predstavu.

Čak i ako je istina da je Barselona bila bolja, a i najvatreniji navijači Milana, pa i neki igrači, složiće se da je bilo tako, Holanđanin je spornim odlukama poremetio prirodan tok igre i direktno uticao na rezultat. Osim toga, niko danas ne komentariše kako je Barselona izjednačila rekord Reala s početka Kupa šampiona i plasirala se u peto uzastopno polufinale. Zahvaljujući sudiji!

Vodio je Bjorn Kujpers i ranije utakmice koje su obeležile njegove kontraverzne odluke, a u dva navrata je već optuživan da je pomagao Barseloni. U Sezoni 2009/2010 Lige šampiona bio je arbitar na utakmici osmine finala kad je Barselona gostovala Štutgartu. Meč je završen 1:1, a Katalonce su u prvom poluvremenu prave katastrofe spasili golman Viktor Valdes i - sudija Bjorn Kujpers.

Još veću pomoć holandskog arbitra, Blaugrana je imala u prošlogodišnjem finalu evropskog Superkupa. Kujpers je bio centralna figura i te utakmice, jer je dodelio dva crvena kartona fudbalerima Porta. Barselona je i bez brojčane prednosti vodila 1:0, ali je prvi crveni karton presekao opasne napade portugalske ekipe, a samo par minuta posle toga Barselona je postigla drugi gol koji je i odlučio pobednika.

Iako je jedan je od 22 arbitra UEFA "elitni sudija" sa licencom, zemljaci kao da nemaju preterano poverenje u njega. Prošle sezone je u Holandiji više sudio u drugoj nego u prvoj ligi, a nije vodio nijednu utakmicu velike holandske trojke (Ajaks, PSV, Fejenord).

I nije ovo prvi put da Barselona ima vetar u leđa od sudija kada joj je ne ide. Nabrojaćemo pet slučajeva kada su arbitri više značili Barsi i od Ronaldinja, Etoa, Deka, Mesija, Ćavija, Inijeste...

1. Barselona - Milan (2006, polufinale LŠ - 0:0)

Prvi meč u Milanu, Barsa je pobedila 1:0. U revanšu su Milanu davane male šanse, ali su mogli da uzvrate istom merom da sudija nije bio "Barsin igrač". Markus Merk je poništio čist pogodak Andreja Ševčenka za vođstvo od 1:0. Nikada nikome neće biti jasno zašto Nemac nije priznao regularan gol, a izgleda da mu je bilo žao što se Pujol okliznuo.

2. Čelsi - Barselona (2009, polufinale LŠ - 0:1)

Ovaj meč je bio sinonim sudijske krađe. Čelsi je bukvalno razbio Barsu u paramparčad, ali je čuveni "čovek u crnom" Tom Hening Evrebo odlučio da bude centralna figura meča. Tokom 90 minuta nije svirao PET penala za Čelsi: dva nad Drogbom, jedan nad Maludom i igranja rukom Pikea i Etoa u svom šesnaestercu. Evrebo je bio najbolji igrač Barselone to veče, a ubrzo je završio sudijsku karijeru.

3. Barselona - Inter (2010, polufinale LŠ - 1:0)

Bio je to onaj čuveni meč kada Murinjo "parkirao autobus" na "Kamp Nou". I poslednji put kada je neko uspeo da eliminiše Barselonu. Ipak, Inter je morao da napravi podvog sa igračem manje, pošto je Tijago Mota već na startu meča zaradio crveni karton zbog neverovatne glume Serhija Busketsa. Da stvari budu gore, kamere su Busketsa uhvatile kako sa zemlje podlo gleda da li će Mota dobiti isključenje.

4. Barselona - Arsenal (2011, četvrtfinale LŠ - 3:1)

Arsenal je prošle godine bio najbliže tome da eliminiše Barselonu. Da je Bendtner lepo primio loptu pred Valdesom par minuta pre kraja, verovatno Barsa ne bi bila aktuelni prvak Evrope. Međutim, Arsenalu je tokom revanša posao bio dodatno otežan, pošto im je na pravdi Boga isključen najbolji igrač Robin Van Persi. Masimo Busaka je ovog puta bio u glavnoj ulozi.

5. Barselona - Real Madrid  (2011, polufinale LŠ - 2:0 i 1:1)

U dva neverovatno napeta meča, Barsa je imala pomoć sudija protiv Reala. U prvoj utakmici u Madridu isključeni su Murinjo i Pepe, iako se kasnije videlo da Pepe nije ni dohvatio Danija Alvesa. Sudija je bio Volfgang Štark. U drugom susretu na "Kamp Nou", Madriđanima je poništen čist gol Iguaina, jer arbitar De Blekere nije poštovao prednost.

Iako su najbolji, Katalonci su očigledno i miljenici sudija. I ne čude onda nadimci u poslednje vreme poput: "Farselona" i "Uefalona"...

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA