Dan kad su Grobari palili zastave NATO! (FOTO) (VIDEO)

Desetak dana od početka terora NATO pakta na našu zemlju, crno-beli i prijatelji iz Grčke dali su simboličan doprinos u apelu da se prekine ubijanje nedužnog naroda

  • 3
Foto: MNPress Foto: MNPress

Na današnji dan, pre 16 godina, fudbaleri Partizana i grčkog AEK-a odigrali su prijateljsku utakmicu za vreme NATO agresije na Srbiju.

Bio je to prvi meč nekog srpskog kluba koji je odigran u našoj zemlji za vreme bombardovanja.

Prijatelji iz Grčke oglušili su se o embargo koji je Evropa uvela Srbiji i rado prihvatili poziv crno-belih da u teškom trenutku po našu zemlju daju mali doprinos u apelu za prestanak terora.

I pored činjenice da je na snazi bila vazdušna opasnost, na stadionu Partizana bilo je prisutno nekoliko hiljada navijača, koji su u 60. minutu, prema dogovoru, utrčali na teren sa brojnim barjacima i porukama protiv rata. Prethodno su tokom meča palili zastave SAD, Velike Britanije i NATO alijanse.

Meču su prisustvovali i navijači grčkog kluba kao i brojna delegacija iz Atine.

- Stop ratu, stop bombardovanju - pisalo je na semaforu pre početka utakmice.

- NATO zaustavi rat, prekini bombardovanje - glasila je poruka koju su uputili igrači oba tima po izlasku na teren.

U tih sat vremena fudbala, strelac gola za crno-bele bio je Mateja Kežman, dok je gol za goste postigao Sogulis. Rezultatom 1:1 završena je utakmica koja je ušla u monografije Fudbalskog kluba Partizan i srpskog fudbala kao podsećanje na snažni prkos našeg naroda prema neprijatelju koji je sejao smrt u Srbiji tokom skoro tromesečnog bombardovanja.

Zanimljivo je da je sadašnji kapiten Partizana Saša Ilić jedini igrač iz tog vremena koji je i dalje aktivan.

- Da, sećam se te utakmice, mada je bilo davno, teško je bilo čitavom našem narodu. Bilo, ne ponovilo se. Pre svega zahvaljujem se mnogo igračima AEK-a, koji su došli da odigraju utakmicu samo zbog nas i solidarisali se sa našim narodom - priseća se Ilić tog vremena u razgovoru za Telegraf.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Ne sećam se da li je u tom trenutku na snazi bila vazdušna opasnost i da li se oglasio onaj Avram Izrael. Znam samo da smo tih dana mi normalno trenirali skoro svakodnevno, a istovremeno smo slušali grozne vesti koje su stizale posle bombardovanja. Bio je to zaista užasan period. Ali nekako smo se navikli i na to. Čovek se, valjda, na sve navikne. Ali, eto, i to smo preživeli. 

Jedna od najzanimljivijih poruka navijača sa stadiona Partizana tokom tog meča bila je upućena tadašnjem američkom predsedniku Bilu Klintonu i glasila je:

- Poruka za Adolfa Klintona: Zaustavi rat na Balkanu i zapali cigaru sa Monikom Levinski, zdravije je po nas. Tu poruku istakli su i Grci na njihovom jeziku.

Partizan je igrao u sastavu: Damjanac, Krstajić, Savić, Stanojević, Stojanovski, Vuković, Ilić, Ivić, Bjeković, Toonmić, Kežman.

(M.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA