Ovaj gol je Fergusonu spasio karijeru u Junajtedu i pomogao da Zvezdi ''otme'' trofej (VIDEO)

Legendarni škotski stručnjak bi verovatno dobio otkaz na Old Trafordu da Robins 1990. nije dao gol Notingemu za prolaz u narednu rundu FA Kupa * Junajted je osvojio to takmičenje, zatim zahvaljujući njemu i Kup pobednika kupova, što ih je dovelo na megdan Zvezdi 19. novembra

  • 2
Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Veličanstvenih 27 godina Aleks Ferguson je proveo na klupi Mančester junajteda od kog je napravio svetski brend i učinio ga klubom sa najviše osvojenih titula u Engleskoj.

Samo Fergijevo ime se automatski poistovećuje sa Junajtedom, i obrnuto, a pitamnje je da li bi se išta od toga desilo da davne 1990. godine nije postignut jedan gol. Gol koji bi umnogome promenio fudbalsku istoriju da ga nije bilo.

U svojoj autobiografiji, Ferguson je otkrio kada je bio najbliži otkazu na Old Trafordu, ali ga nije dobio zahvaljujući Marku Robinsu.

- Nakon oproštaja u maju 2013. godine ključni momenti su mi ispunjavali misli. Pobeda nad Notingem Forestom u utakmici trećeg kola FA kupa u januaru 1990. godine, kada nas je gol Marka Robinsa poslao ka finalu u situaciji u kojoj je moj posao, navodno, pod znakom pitanja - napisao je Ferguson u svojoj autobiografiji.

Škotski stručnjak se nadovezao na tu sezonu i osvojen trofej koji je verovatno spasio Junajted od pada u zaborav.

- Da nije bilo pobede nad Kristal Palasom u finalu FA Kupa, skoro četiri godine posle mog dolaska, teške sumnje bi se nadvile nad moju sposobnost da budem menadžer Junajteda. nikada nećemo saznati koliko sam bio blizu otkaza, jer takva tema nije bila nametnuta upravi Junajteda - rekao je Fergi i nastavio:

- Ali bez tog trijumfa na Vembliju, broj publike bi verovatno opao. Nezadovoljstvo je moglo da zavlada klubom.

Junajted je te godine osvojio FA Kup, sledeće Kup pobednika kupova, što mu je donelo meč sa Crvenom zvezdom u borbi za Superkup Evrope.

Zbog teške situacije u bivšoj Jugoslaviji odigran je samo jedan meč na Old Trafordu, a domaćin je pobedio golom Mekleira u 67. minutu.

- Mi smo te večeri bili skoro uništeni, moglo je da bude 5:0 na poluvremenu. Sastav Crvene zvezde bio je fantastičan. Dejan Savićević, Darko Pančev, Vladimir Jugović, Siniša Mihajlović. Sve briljantni fudbaleri - podsetio se Ferguson tog meča sa Zvezdom.

(M.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko PSG ex JSO

    7. april 2015 | 20:02

    Od te utakmice vas i mrzim gadovi engleski

  • Darko

    7. april 2015 | 23:03

    Tu utakmicu Deja je bio kao Jordan u Basketu . Steta nismo uzeli ..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA