EKSKLUZIVNO: Pravi se nova Jadranska liga! Sedište će biti u Crnoj Gori!

FIBA je odlučila da napravi svoje regionalno takmičenje sa drugačijom organizacionom i vlasničkom strukturom koje bi imalo prohodnost u evropska takmičenja pod patronatom svetske kuće košarke.

  • 26

Dok besni rat između FIBA Evropa i ULEB-a oko Evrolige,  u kojem najviše ispaštaju zemlje sa Balkana, a najviše Srbija, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora i BIH, naši najbolji klubovi se pitaju kako će se odvijati dalja situacija.

Primorani su da istupe iz ABA lige, inače će u protivnom FIBA zabraniti nacionalnim timovima tih zemalja da se takmiče na Svetskom i Evropskom prvenstvu kao i na Olimpijskim Igrama.

EKSKLUZIVNO: Srbiji zabranjuju igranje na evropskim i svetskim prvenstvima ako naši klubovi ostanu u ABA ligi!

ĐILAS: Ako nas FIBA i kazni, to se ne odnosi na ovogodišnje EP!

ZVANIČNO: FIBA od 1. maja više ne priznaje ABA ligu! (FOTO)

KSS: Zaštitićemo interese srpske košarke!

Ali šta će dalje, da igraju samo domaće takmičenje?

Kako ekskluzivno saznajemo iz izvora bliskih KSS i FIBA, ponušeno je rešenje koje može da se nazove donekle razumnim.

Čelnici svetske kuće košarke su za to da se formira nova Jadranska liga sa klubovima iz bivše SFRJ, ali ne i klubovima iz Bugraske, Mađarske itd. Ta liga bi bila smeštena u Crnoj Gori a bila bi pod patronatom FIBA. Klubovi iz te lige bi igrali FIBA Evroligu koja bi brojala 20 ekipa.

Foto: abaliga.com/Foto studio ART/Partizan NIS Foto: abaliga.com/Foto studio ART/Partizan NIS

E sad ono najbitnije, klubovi iz jadranske lige bi išli u Evroligu direktno, dok je Košarkaški savez tražio da domaća KLS liga dobije bar kvalifikanta za najjače takmičenje, što bi FIBA odobrila, kao vicešampionima sveta i zemlji sa toliko asova.

Ostaje pitanje samo koliko će klubova iz te nove Jadranske lige ići u Evroligu i koji će klubovi iz Evrope da je igraju.

Jer jasno je da FIBA nije pripretila Špancima, Italijanima, Grcima, Makabiju i tim jačim klubovima koji će verovatno da ostanu unutra privatne ULEB Evrolige. Postoji i opcija dogovora Evrolige i FIBA pa da se izvrši neko spajanje i da onda jednim delo FIBA kontroliše Evroligu.

U tom slučaju bi verovatno nova jadranska liga imala jednog predstavnika u Evroligi, dok bi nacionalni šampionati dobili ili jedno mesto ili kvalifikanta...

U svakom slučaju sve će biti jasnije za nekoliko dana.

(D. S.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SASA P.F.C

    9. april 2015 | 14:16

    Hahahaha i onda da igramo regionalnu ligu sa "Kosovom"pa ovi nisu normalni!!!Jos najace od svega da predtavnistvo bide smesteno u Crnoj Gori auuu kakav vic!!!

  • O2

    9. april 2015 | 15:53

    Sedište treba da je u Prištini, tamo su ludi za košarkom?!

  • Pljevljak

    9. april 2015 | 15:21

    Dajte ne sprdajte se, ovo je samo priča. Ne može jedno pravilo za nas, a drugo za Grke, Špance... Pa još kod onih koji sada igraju sa Peći i Prištinom da bude sedište.... Ma daj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA