REVOLUCIJA U ABA LIGI: Vlasnička struktura u rukama klubova, kao u Evroligi!

Dogovorene promene će za posledicu imati dalje unapređenje i modernizaciju ABA lige, u pravcu jačanja pozicije klubova, kao osnovnih nosilaca aktivnosti u ABA ligi, navodi se u saopštenju

  • 4

Poslednjih dana se svakodnevno spekuliše o statusu ABA lige zbog žestokog rata između FIBA i ULEB-a, a sve zbog sistema takmičenja i prohodnosti klubova u evropska takmičenja.

Nakon današnje konferencije za medije pred početak plej-ofa regionalnog takmičenja, predstavnici ABA i klubova sastali su se povodom razgovora o promenama u cilju modernizacije takmičenja.

Najvažnija promena je svakako ta da će se u maju, nakon sezone, pristupiti transformaciji vlasničke i upravljačke strukture, u pravcu jačanja pozicije klubova, kao osnovnih nosilaca aktivnosti u ABA ligi.

Saopštenje ABA lige, koje su potpisali predstavnici klubova, prenosimo u celosti.

"U cilju unapređivanja ABA lige, podizanju njenog kvaliteta i prilagođavanja potrebama i interesima klubova, na sastanku predstavnika klubova ABA lige sa predstavnicima rukovodstva ABA lige/ABA Sidra d.o.o, održanom 13.4.2015. godine u Beogradu, doneta je odluka da se do 5. maja 2015. godine izradi predlog normativnih akata u cilju transformacije vlasničke i upravljačke strukture ABA lige/ABA Sidra d.o.o. koja će biti razmatrana na Skupštinama.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Dogovorene promene će za posledicu imati dalje unapređenje i modernizaciju ABA lige, u pravcu jačanja pozicije klubova, kao osnovnih nosilaca aktivnosti u ABA ligi.

Nova struktura biće napravljena po ugledu na Evroligu, odnosno vlasnička i upravljačka struktura biće u rukama klubova.

Usaglašen je novi koncept ABA lige, a od rukovodstva ABA lige se zahteva da u saradnji sa renomiranom kompanijom "Deloitte" u najkraćem mogućem roku izradi i prezentira plan transformacije vlasničke i upravljačke strukture.

Plan transformacije biće prezentiran na narednom sastanku Skupštine klubova ABA lige koja će biti održan odmah po završetku plej-ofa, odnosno najkasnije do 15. maja.

Takođe, sve promene moraju da budu završene i primenjene do početka sezone 2015/16. Odnosno, najkasnije do 15. jula 2015. godine za kada je predviđeno žrebanje za narednu sezonu.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Predstavnici klubova su konstatovali da je ABA liga dala veliki doprinos afirmaciji i podizanju kvaliteta klubova iz celog regiona i košarke uopšte. Kao takva predstavlja apsolutni interes svih klubova.

ABA liga je godinama unazad jedini put za učešće klubova iz regiona u najznačajnijim evropskim takmičenjima što je prioritet i u budućem periodu. Sa ciljem daljeg razvoja i unapređenja košarke u regionu, zaključeno je da što pre treba otvoriti pitanje Druge ABA lige kako bi ona mogla da zaživi u što bližoj budućnosti.

Klubovi ABA lige su uvereni da će nacionalni Savezi podržati transformaciju ABA lige/ABA Sidra d.o.o kako bi sačuvali regionalno takmičenje koje je u zajedničkom interesu košarke u regionu," zaključuje se u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ee

    13. april 2015 | 23:05

    Moze li mi neko molim vass revi dali ce se na utakmicu 18 moci uci sa normalnim kartama ili samo sa sezonskim?

  • vlade

    14. april 2015 | 08:54

    Pukla ti je liga Lisac, idi u pecenjaru....

  • realniBG

    14. april 2015 | 08:45

    FUDBAL :Bolji je naslov : " SUDIJA za +5 " Treća u nizu uz pomoc SUDIJA ! Zašto se ne oglašavaju iz Uprave partizanke !??? A da, ovo je sada "normlano", sve se sleglo, sve je ok....dok ne dođe EVROPA, a onda ce da gledaju nemo u sudiju i da mu kažu, pa znaš, kod Toleta smo navikli da nam se sude po 30 slobodnjaka, da imamo pravo da igramo svih nas 11 u našem šesnaestercu RUKOM a da se ne svira penal, da dajemo golove iz OFSAJDA i iz nepostojecih penala, šta je sada ovo !???? Mi ce da se žalimo na POŠTENO SUĐENJE !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA