Kalinić za Telegraf: Što su Grobari bili glasniji, meni je bilo lakše da pogađam!

Zvezdin junak objašnjava kako se pripremio za duele sa Sašom Pavlovićem, koja mu je omiljena navijačka pesma...

  • 40

Iako je košarka timski sport, ako bi morao da se izdvoji samo jedan igrač koji je svojim konstantnim igrama u polufinalu u velikoj meri doprineo uspehu Crvene zvezde Telekom, ali i fer-plej ponašanjem zaslužio poštovanje protivnika, to je svakako Nikola Kalinić.

Junak Delija je u prvoj utakmici polufinala Regionalne lige postigao 13 poena, u drugoj 8, u trećoj čak 25, a u četvrtoj uz odlične Dženkinsa i Vilijamsa, 11.

Pet stvari koje niste znali o Nikoli Kaliniću, Zvezdinom pojačanju!

Detalj iz Pionira posle derbija koji čuva ono malo normalnog na mečevima Zvezde i Partizana! (FOTO)

Kalinić: Nisu nas slomile ove teške godine...

Osim statistike, za spotistu je još značajnije ponašanje, koje je, u Nikolinom slučaju - besprekorno. Kako na terenu, tako i van njega, pošto je sve vreme između utakmica smirivao tenziju ukazujći na to da je sport i košarka treba da nadvladaju sve sukobe.

Dan kasnije, posle plasmana u finale ABA i izborenog učešća u Evroligi sledeće sezone, proslave sa navijačima, pitali smo Nikolu  da li su se slegli utisci.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Malo jesu, dopustili smo sebi jedan- dva dana da odahnemo, ipak se na trijumf nad Partizanom u plej-of seriji dugo čekalo. Ipak, nemamo mnogo vremena za odmor jer nas već za vikend očekuje finalna serija ABA lige, a posle i nastavak domaćeg prvenstva.

Iako ste obe ekipe pobedili u oba susreta regularnog dela, koji protivnik bi Zvezdi više odgovarao?

- Ne zanima nas da li će to biti Budućnost ili Cedevita. Meni je svejedno. Još ranije smo izborili to prvo mesto, ostali na čelu sve vreme, imamo prednost domaćeg terena i razmišljamo samo o našim igrama, ne o protivniku.

Kada govorimo o polufinalu, uprkos svim onim pričama o nekorektnoj igri i udarcima, javnost, ali i protivničku publiku je oduševio vaš fer-plej potez posle treće dobijene utakmice...

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- U žaru borbe svašta se dešava, ali to je sport i normalno je kada je ulog Evroliga. Ipak, nikada ne treba zaboraviti na fer-plej. Za mene je normalno da posle utakmice priđem i pružim ruku protivniku, bez obzira na to kakav je bio ishod. Takav je običaj, zar ne? I publika u Pioniru je to prepoznala i lepo odreagovala.

Serija je dobro počela za Crvenu zvezdu, međutim, u drugoj utakmici je pobedio Partizan, što je nalik scenariju prethodnih sezona. Da li ste se zabrinuli poste toga?

- Ne može da ne postoji strah ili neka zabrinutost ako je jedna ekipa toliko dugo pobeđivala. Ipak, nadjačali smo to odličnim igrama, timskim duhom i samopouzdanjem. Na kraju se sve završilo na najbolji mogući način. Pokazali smo da smo celina, družina, kolektiv, u kojem svako ima svoju ulogu.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Kako se "isključite" o čemu razmišljte, šta vam je u glavi kada kročite na parket uoči utakmice u kojoj treba da se izbori Evroliga, a cela hala navija protiv tebe?

- Ne gledam na to kao na pritisak. Što je glasnije, meni je lakše da igram, buka me motiviše. Navikli smo cele sezone pred našim navijačima u Areni i Pioniru da igramo, pa samim tim ni protivnični navijači ne mogu da nas uplaše, jer to nije ništa novo za nas.

Zvezda je očigledno pokazala zrelost, kvalitet i timski duh, posebno u ovim mečevima. Koju osobinu svog tima najviše cenite?

- Snagu kolektiva, jer svaki igrač ima svoju ulogu. Čarls je bio konstantantan tokom polufinalne serije, jednom sam mu se pridružio ja, drugi put Markus. Majk je imao strašnu rolu, Luka je bio pravi kapiten, Dangubić je na svoj način vršio pritisak, da ne spominjem Lazića i Jovića koji su uvek odlični u odbrani. Drago mi je zato što je Marjanović po ko zna koji put pokazao koliko zna, iako su ga na početku svi potcenili, pa čak i neki mediji.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Čini se da ste dosta popravili šut u odnosu na raniji period. Da li znate koliko koševa ubacite na treningu, ako ih brojite?

- Oko 1000 ili 2000... Šalim se... Ne znam, ne brojim. Dosta radimo na šutu. Mislim da nisam toliko napredovao koliko se misli, ranije sam samo ređe šutrao, i naravno ređe pogađao. Sada to češće radim, pošto imam više samopouzdanja i od mene se očekuje da češće šutiram.

Bili ste odlični u duelu protiv  Saše Pavlovića, kako ste se tako dobro pripremili za njega?

- Naš stručni štab i skauti su nas odlično pripremiili, svakog pojedinačno. Znao sam koje šuteve Pavlović uzima, za šta se odlučuje, šta voli u igri. Pored toga, igrali smo tvrdo i čvrsto.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Ovo je vaša prva sezona u Zvezdi, da li postoji neki poseban savet koji ste dobili od trenera Radonjića?

- Bilo je momenata kada sam igrao katastrofalno, a on me je držao u igri, posle čega sam mu ja vraćao dobrim partijama. Dao mi je minute, prostor, slobodu, a to je sve uticalo na moje samopouzdanje, što je najvažnije kod igrača.

Koja vam je omiljena navijačka pesma?

- "Nisu nas slomile ove teške godine..." zato što oslikava naše stanje duha i svesti. Posle ovog perioda kada je Partizan dominirao, nismo poklekli nijednog trenutka i eto, sada mi slavimo.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Koji su limiti ovog tima, koliko još može da uradi?

- Dosta smo uradili, uglavnom sve kao što je dogovoreno, a najbitnija je Evroliga. Možda smo mogli još malo u TOP 16, ali sticajem nekih okolnosti nismo uspeli. Sada je to nevažno, uzeli smo Kup, želimo da osvojimo i druga dva trofeja, pa sledeće sezone još dalje da doguramo u Evroligi.

Da li možete da pretpostavite kakvo će oduševljenje biti ako osvojite trofeje Jadranske lige i domaće prvenstvo?

- Osim svih ovih košarkaških rezultata, srećan sam zbog naših navijača, ovo im, kao i nama, mnogo znači. Vidim to i na tribinama i na ulici, u njihovoj priči, osmesima. Ako osvojimo ABA i domaću ligu, mogu samo da zamislim kakvo će to pozitivno ludilo da bude. Zato ćemo se maksimalno potruditi da to i ostvarimo.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

(M. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA