Upoznajte RADilice: Ove cice sa Banjice će dominirati srpskim fudbalom! (FOTO) (VIDEO)

- Jako mi smeta kada čujem da neko kaže da je fudbal muška igra i burno reagujem kada požele da mi proture loptu kroz noge *Ispostavi se kasnije da oni budu posramljeni i da se njima proturi lopta, pa onda pocrvene i kažu ''ovo je bilo slučajno'' - ističe za Telegraf Jelena Polić

  • 6

Ženski fudbalski klub Rad osnovan je 29. novembra 2014. godine, prvi sastanak bio je na dan žena 8. marta, a prvi trening ekipe mesec dana kasnije na stadionu FK Rad - Kralj Petar I. Ekipa Telegrafa bila je na treningu fudbalerki sa Banjice, gde je razgovarala sa kapitenom i potpredsednicom kluba - Jelenom Polić, koja nam je ispričala pojedine detalje o osnivanju i funkcionisanju ženskog kluba.

- Godinu dana unazad se radilo na osnivanju ŽFK Rad. Tada nije bilo mogućnosti i prostora da se sve realizuje, pa smo na humanitarnim i memorijalnim turnirima nastupali pod imenom FK Rad - ženska ekipa.

-Kasnije smo prelomili i rešili da to dobije neku novu dimenziju, koju smo mi priželjkivali i odlučili da zvanično formiramo ženski fudbalski klub. On je osnovan 29. novembra 2014. godine, na moj 23. rođendan, tako da ima i neku simboliku, da ne slavim samo svoj rođendan, već i godišnjicu kluba - rekla je Jelena za naš portal.

Klub broji 40 devojaka, od toga su 22 početnice, a klub je otvoren za sve devojke starije od 15 godina koje vole fudbal i imaju želju da treniraju u Radu. Ekipa će do početka druge lige u septembru igrati prijateljske i memorijalne utakmice, a u planu su i mečevi međunarodnog karaktera.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf
Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Okupljamo seniorski tim u kome su devojke starije od 15 godina. Od septembra planiramo da osnujemo i omladinsku školu. Idemo korak po korak, za sada nije realno da sve uradimo u jednom dahu, jer to neće imati ni tolikog odjeka, niti će biti dovoljno kvalitetno. Treniraćemo na pomoćnim terenima stadiona Rada, treninzi su tri puta nedeljno.

- U septembru počinje takmičenje u drugoj ligi, a pre toga ćemo igrati humanitarne i memorijalne utakmice, možda čak i velikog fudbala. Za sada imamo ponude za humanitarne mečeva, ali u futsalu.  Od juna je planirano igranje prijateljskih utakmica, čak i sa ekipama iz inostranstva, a sigurna sam da će prva zvanična utakmica biti međunarodnog karaktera - objašnjava Jelena Polić.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf
Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Navijači Rada, popularni Junajted Forsi, važe za jedne od najvatrenijih u Srbiji. Očekujete li njihovu podršku?

- Oni su se raspitivali i pre prvog zvaničnog treninga, ali nisu mogli da se pojave pošto su imali neke obaveze tog dana. Očekujemo ih za prvu utakmicu. Imamo neizmernu podršku muškog dela kluba, nadam se da će i navijači da nas podrže isto tako. Oduševila ih je naša parola ''Najlepše u gradu treniraju u Radu''. Parola muškog kluba je ''Najbolji u gradu...'', a mi smo dali neku svoju dimenziju i to će biti prepoznatljiv slogan za ŽFK Rad.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf
Foto: Telegraf Foto: Telegraf
Foto: Telegraf Foto: Telegraf
Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ko je smislio slogan?

- Ja sam ga smislila. To je bila moja ideja, predložila sam predsedniku, on je bio oduševljen i prihvatio je.

NAJLEPŠE U GRADU TRENIRAJU U RADU! Ovo su Radilice, fudbalerke sa Banjice! (FOTO)

Foto: Telegraf Foto: Telegraf
Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Za fudbal važi stereotip da je muška igra, da li ti smeta kada kada ti neko to kaže?

- Jako mi smeta i pogađa me kada to čujem. Mislim da i ja i moje koleginice to demantujemo, da li na terenu ili nekom pričom o fudbalu, pošto se ispostavilo da mnogi muškarci ne mogu da nam pariraju. Ja sam i sudija i igram fudbal i bavim se pisanjem o ženskom fudbalu i organizacijom turnira.

- Ne može neko da mi kaže da nisam stručna da komentarišem fudbal. Ali valjda važi stereotip da su muškarci sujetni i ne trpe da u najvažnijoj sporednoj stvari na svetu žena bude bolja od njih.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf
Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Kada se u kraju okupite da igrate fudbal, postoje li neka zadirkivanja od strane momaka da žele da ti proture loptu kroz noge?

- Redovno postoje zadirkivanja. Mnogo burno reagujem na to. I iz te prevelike želje da pokažem da to nije tako kako oni misle, ispostavi se potom da oni budu malčice nasramljeni, u smislu što se njima proturi lopta kroz noge. Onda neki pocrvene i kažu ''ovo je bilo slučajno''. Kada im onda uradiš opet, onda se izvine što su mislili da fudbal nije za mene - istakla je Jelena Polić u razgovoru za Telegraf.

(D. Uštević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kale

    30. april 2015 | 12:34

    Svaka cast devojke, NAPRED RAD!

  • Ma Caoo

    30. april 2015 | 13:08

    Ovo vredi gledati

  • Marko

    1. maj 2015 | 08:50

    Treba da postoje I zenske fudbalske ekipe, ali fudbal jeste muska igra! Zasto zensku ligu sampiona ne prenose utorkom I sredom? Postoje muski I zenski sportovi, bavis se fudbalom jer volis da ga igras, ali ne koras da filozofiras.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA