ZVEZDA SLAVI U ZAGREBU? Podsećamo vas na najslađe srpske pobede u Hrvatskoj! (VIDEO)

Košarkaši Zvezde u sredu imaju priliku da nastave niz uspeha srpskih klubova u glavnom gradu Hrvatske

  • 22

Košarkaši Crvene zvezde Telekom u sredu imaju prvu meč loptu da osvoje ABA ligu u trećoj utakmici finalne serije protiv Cedevite u Zagrebu.

Mestu gde su srpske ekipe u protekloj deceniji zabeležile neke od najznačajnijih pobeda.

Podsetićemo se nekih najvažnijih.

Na pomen Zagreba i uspeha srpskog sporta nesumnjivo da je prva asocijacija antologijski koš Dušana Kecmana u finalu Jadranske lige protiv Cibone 2010. godine Bio je to samo jedan u nizu trenutaka velikog slavlja igrača sa ovih prostora u prestonici Hrvatske. Verovatno i najveće od svih.

Pet godina ranije Zagreb je prvi osvojio FMP Železnik, koji je takođe u utakmici za trofej regionalnog prvaka pobedio istog rivala - Cibonu (71:70).

Navijači Zvezde sa setom se prisećaju 1998. godine i gostovanja crveno-belih košarkaša u Zagrebu. Rival: Ponovo Cibona, u okviru Evrolige. Kuriozitet tog meča je što je to bio prvi duel ta dva tima u prestonici Hrvatske od raspada bivše države.

Beogradski tim je slavio posle produžetka rezultatom 80:77.

Zagreb je bio taličan i za fudbalske timove iz Srbije.

Naša reprezentacija je jednu od najvećih pobeda, iako je meč završen nerešenim rezultatom 2:2, izvojevala na "Maksimiru" u neprijateljskom ambijentu.

Ekipa koju je selektorao Vujadin Boškov junački je izdržala nalet Hrvata u drugom poluvremenu sa igračem manje, posle čuvenog isključenja Zorana Mirkovića, kada je za međunožje uhvatio Roberta Jarnija, i sačuvala bod.

Epilog tih kvalifikacija: Srbija je otišla na Evropsko prvenstvo, Hrvati su ostali kući.

Srpske ekipe su imale uspeha i van Zagreba...

Pre tačno deset godina mlada reprezentacija naše države je igrala dvomeč baraža za plasman na Evropsko prvenstvo, a mesto odluke je bila Velika Gorica. Posle beogradskih 3.1 za naš tim, tadašnja reprezentacija pod nazivom Srbija i Crna Gora, radovala se još jednoj pobedi - 2:1, golovima Milana Biševca i Milana Stepanova.

Deset godina je prošlo i od meča visokog rizika i prvog gostovanja fudbalera Zvezde u Hrvatskoj, u zagrebačkom predgrađu Zaprešiću.

Srpski šampion je tada u jakom sastavu sa Žigićem, Pantelićem, Bastom... slovio za velikog favorita i tu ulogu je opravdao rutinskom pobedom rezultatom 3:1. Igrači  su je proslavili sa Delijama, koje su prvi put od raspada Jugoslavije organizovano posetile Hrvatsku.

Ratne 1999. godine Partizan je gostovao Rijeci. Crno-beli su bili dominantni u oba meča i sa ukupnih 6:1 plasirali se u narednu rundu kvalifikacija za Kup UEFA. Naš tim je u revanšu na Kantridi efikasnom partijom potpuno razoružao Riječane i trijumfalno završio posetu u komšiluku.

(M. B)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZvezdaRepublikaSrpska

    28. april 2015 | 23:26

    Ako Bog da slavimo u sredu...

  • Lex

    28. april 2015 | 23:24

    Zvezda je pobedila i Inter iz Zapresica, opstina Zagreb, u kvalifikacijama.

  • Šabac

    29. april 2015 | 00:04

    I naravno pobeda grobara nad tadasnjom Kroacijom-Dinamom!!!:-P

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA