Najveća NFL afera: Brejdi i Nju Ingland Petriotsi u prevari veka!

Najveća zvezda NFL-a bila je upoznata sa kršenjem pravila i malverzacijama sa izduvavanjem lopti pred meč protiv Indijanapolis Koltsa

  • 2

Jedan od najboljih advokata SAD Tom Velš, koji je vodio istragu NFL-a dokazao je da su Nju Ingland Petriotsi koristili izduvane lopte i tako kršili pravila . Na 243 strane izveštaja koji je podneo, navodi se i da je kvoterbek Nju Inglanda Tom Brejdi znao za prevaru.

Ekipa iz Bostona je prema navodima istrage najverovatnije ispustila vazduh iz lopti pred finale AFC konferencije protiv Indijanapolis Koltsa, koje su tada deklasirali sa 45:7.

- Veća je verovatnoća da su osoblje i zaposleni iz Nju Ingland Petriotsa učestvovali u kršenju pravila igre, nego da nisu učestvovali u namernom pokušaju da povrede propise - navodi se u Velšovom saopštenju.

- Kada se sagledaju svi dokazi, naše mišljenje je i da je Tom Brejdi, ako ništa, barem načelno bio upoznat sa spomenutim aktivnostima, kao i da su zvaničnik Petriotsa Džim Mekneli i ekonom Džon Džastremski učestvovali u namernom izduvavanju vazduha iz lopti, kojima su se igrale utakmice, pošto se sumnja da su bili sami u sudijskoj svlačionici sa loptama. Što je i konstatovano sudijskim pregledom lopti - objašnjava advokat koji je vodio istragu.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Neposredno posle duela zvaničnici NFL lige utvrdili su da 11 od 12 lopti koje su Nju Ingland Petriotsi koristili na utakmici sa Indijanapolios Koltsima nije bilo dovoljno napumpano. Pravila nalažu da lopte moraju biti naduvane između 12,5 i 13,5 funti pošto, u teoriji, ako su ispod te norme lakše su za hvatanje.

Prva sumnja da nešto nije u redu pojavila se sredinom treće četvrtine, kada je Kolsta D'Kvel Džekson presekao Brejdijev pas, a spornu loptu dobacio do saigrača na klupi. Takođe, neposredno pre meča, četvrti sudija ušao je u u oficijelnu sudijsku svlačionicu i kasnije otkrio da je bio iznenađen kada je uvideo da torba za loptama za meč nije bila tu.

Istraga je otkrila da je u transkriptima poruka pronađeno da je Mekneli, dvadesetak minuta pre starta duela, izneo dve torbe sa loptama za meč i spomenute svlačionice i da se to jasno vidi na sigurnosnim kamerama kako sa njima ulazi u kupatilo. Tamo je proveo - oko minut i četrdeset sekudni - kako se navodi, pre nego što ih je izneo na teren.

- Mekneli je sve ovo uradio bez znanja i dozvole Volta Andresona, ili nekog drugog člana zvanične sudijske delegacije - piše u izveštaju istrage.

Presretnuti razgovori i poruke ukazuju na to da je trostruki MVP Superboula bio svestan cele situacije i da je indirektno učestvovao u celoj akciji.

Trener Bil Beličik ga je odmah po pokretanju kontroverze pitao da li zna išta o tome, a Brejdi ga je uveravao da priče nemaju nikakvog osnova i da ništa od toga nije tačno.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

U noći kada su se Petriotsi plasirali u veliko finale, negde od dva časa i 19 minuta posle ponoći pojavile su se prve indicije da su lopte bile izduvane, a već sledećeg jutra, malo pre pola osam, ekonom Džon Džastremski panično je pisao Brejdiju – Nazovi me kada budeš stigao.

Budući stanovnik Kuće slavnih ubrzo je pozvao svog ekonoma i razgovor je trajao 13 minuta i četiri sekunde.

Međutim, Džastremski je sledećeg dana otkrio da je o ispumpavanju lopti razgovarao samo sa Meknilijem i ni sa kim više, ali se mesec dana kasnije ipak predomislio i promenio iskaz.

Kao dokaz o Brejdijevoj umešanosti priložena je kasnija prepiska njega i Džastremskog.

Brejdi: Džoni, da li si dobro?

Džastremski: Još sam nervozan, ali zasad sam dobro. Biću OK.

Brejdi: Nisi uradio ništa loše.

Džastremski: Znam. Biću u redu.

Legendarni kvoterbek je na ovu prepisku rekao je da u porukama ne vidi ništa loše, jer je samo pružao podržku kolegi koji se našao u teškoj situaciji. Dopisivanje se ubrzo nastavilo, kada je ekipa iz Bostona najavila internu klupsku istragu.

Džastremski: Samo za tebe. Zvaće odozgo i ispitivati u vezi sa ovim. Ne optužuju ni mene, ni bilo koga... Samo hoće da shvate o čemu se radilo. Znaju da je nerealno da si ti to sam uradio.

Brejdi: Bez brige. Sve je u redu.

Džastremski je u skolpu istrage pojasnio da pod rečju "to" nije mislio na ispumpavanje lopti, ali nije demantovao da je kasnije tokom dana dobio novu poruku – Dođi u sobu kvoterbekova.

Kasnije, ekonom je odbacio tvrdnje da je za dve ecenije rada u Petriotsima u istom trenutku bio u spomenutoj sobi sa Brejdijem.

Nema sumnje da će sve ovo pokrenuti veliku istragu i da će pokrenuti brojne kontroverze i moguće sankcije, o čemu će se više detalja znati u narednim danima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA