ŠANSA I "MALIMA" - Platini hoće Ligu šampiona sa 64 kluba

Predsednik UEFA želi duplo veći format najkvalitetnijeg klupskog takmičenja. Jače lige dobile bi po šest mesta u Ligi šampiona, a manjim klubovima bio bi olakšan prolaz kroz kvalifikacije

  • 1

Zamislite Ligu šampiona u kojoj bi, recimo, igrali i Crvena zvezda i Partizan. Nemoguće? I nije baš... Ako se bude pitao Mišel Platini i ako naši klubovi u naredne dve-tri sezone naprave neki solidan proboj u Evropi.

Prema saznanjima nemačkog "Bilda", predsednik UEFA ima ideju da od 2016. godine "proširi" Ligu šampiona na čak 64 kluba u grupnoj fazi takmičenja. Ta ideja bi išla i na uštrb Lige Evrope, koja bi se smanjila, ali to i nije problem jer ovo takmičenje u ovakvom formatu nije u potpunosti ispunilo očekivanja UEFA kada je priliv novca u pitanju. Pojedini klubovi čak i sa manjim ambicijama prilaze takmičenju u Ligi Evrope, jer je zarada daleko manja nego u Ligi šampiona.

S druge strane, proširivanjem Lige šampiona Platini bi pružio šansu i klubovima van najjačih evropskih liga da zaigraju u najkvalitetnijem klupskom takmičenju. Na taj način bi klubovi, pogotovo oni iz Istočne Evrope, imali priliku da izbegnu bogate evropske klubove u kvalifikacijama i dokopaju se "Lige miliona". Našao bi se tu i interes jačih evropskih liga i klubova. Prema Platinijevoj ideji o proširivanju, planirano je da Engleska, Španija i Nemačka dobiju šest mesta za Ligu šampiona umesto dosadašnijh četiri, a poneko "gratis" mesto dobili bi i Italijani, Francuzi, Rusi, Portugalci, Holanđani i drugi.

Poslednji put sličan potres zadesio je evropski klupski fudbal 1992. godine, kada je umesto dotadašnjeg Kupa evropskih šampiona osnovana Liga šampiona.

Ostaje da se vidi da li će ova Platinijeva ideja proći, jer je mnogo prepreka za nju. Počev od organizacije takmičenja do formata u kojem bi se igralo.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ađutant

    8. april 2012 | 10:58

    Gospodo evropejci, znate li šta znači liga šampiona.Normalno je da svaku zemlju zastupa šampion iste.Šta sada znači četiri ili šest klubova iz jedne zemlje.Šta znači dirigovan žreb.Teranje vode na vodenicu bogatih.Mislite o tome....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA