LEGENDA SRPSKE KOŠARKE: NBA će ugasiti evropsku košarku!

Bez dlake na jeziku kao i uvek, Zoran Savić je govorio i trenutnom ratu koji bukti na relaciji FIBA - Evroliga i druge evropske košarkaške lige i kao glavnog krivca za sve označio najjaču ligu na svetu

  • 0

Nema klinca koji je uzeo košarkašku loptu u ruke, a da nije čuo za Zorana Savića proslavljenog reprezentativca Jugoslavije koji je osvojio pregršt trofeja što na klupskom, što na reprezentativnom, što na idividualnom planu. Nekadašnji as koji je po završetku karijere bio sportski direktor u Barseloni pomno prati sva košarkaška dešavanja u Srbiji i Evropi, pa tako prisustvuje i fajnal-foru Evrolige u Madridu.

Naravno, ni njemu ne promiče sve žešči sukob između FIBA i Evrolige u kome čini se najveću cenu plaćaju klubovi i reprezentacije manjih država poput Srbije, a nekadašnji košarkaš je u izjavi za "Žurnal" pronašao kao glavnog krivca nekog ko naizgled nema veze sa time - NBA ligu.

- Ključ svega drži NBA. Predviđanja su takva da će "seleri kep" biti 100 miliona dolara, a to automatski znači da mogu da uzmu bilo kog igrača iz Evrope. Dovoljno je samo da pokažu prstom na njega. Ugovori će narasti prosečno na oko 8 miliona dolaza za sezonu i nijedan evropski tim tu ne može da parira. Ako budu podigli i obeštećenje sa 600.000 na dva miliona dolara, ugasiće evropsku košarku i to nije dobro - rekao je Savići dodao.

Foto: MNPress Foto: MNPress

- Trebalo bi da se držimo podalje od NBA lige, a ne da im otvaramo mogućnost da prebace neki svoj tim u Evropu ili od nje naprave razvojnu ligu. O tome govorim poslednjih 15 godina.

Ono što je jedan od glavnih razloga za sukob FIBA i evropskih košarkaških liga, jesu u promene u kvalifikacijama za velika takmičenja koja predviđaju da nacionalni timovi igraju tokom sezone kvalifikacione mečeve, a sa time se ne slaže ni bivši reprezentativac Jugoslavije.

- Igrači su već previše opterećeni. Neko će morati da odustane od svog načela da bi svima bilo bolje. Taj njihov rat je doneo mnogo toga negativnog evropskoj košarci, a FIBA je izgubila svoju najvažniju stvar. To je Evroliga. Sada su počeli sa izmišljanjem nekih takmičenja, evropska prvenstva do 18, 20 godina... Samo da bi se nešto igralo tokom leta.

- Mislim da nije potrebno nijedno takmičenje ispod 18 godina i tu bi trebalo da bude granica. Pustite klince da rade posle završene sezone, da treniraju i tako postaju bolji. Ovako su svi od 15 godine mnogo opterećeni velikim brojem takmičenja i dolazimo do situacije da sa 21-22 godine imamo već potrošene igrače kao da imaju 35. Rešenje je da se svi dogovore - rekao je Savić za "Žurnal".

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA