SVAKA ČAST, MAJSTORE: Klinac (16) iz Paraćina postao najmlađi šahovski velemajstor u Srbiji! (FOTO)

Milan Zajić je na međunarodnom turniru "Memorijal Selimira Manojlovića", održanom u Valjevu, osvojio treću velemajstorsku normu i postao najmlađi velemajstor koga je naša zemlja ikada imala, bacivši time u senku i pobednički pehar sa ovog memorijala

  • 2

Do osvajanja završne velemajstorske norme juče u Valjevu, bio je najmlađi internacionalni majstor. Kao vicešampion sveta upisao Srbiju u svetsku šahovsku elitu Milan Zajić, 16-godišnji učenik Medicinske škole iz Kruševca koji već četiri godine nastupa za Omladinski šahovski klub "Paraćin", ovog vikenda postao je najmlađi šahovski velemajstor koga je Srbija ikada imala!

On je na upravo završenom Međunarodnom turniru "Memorijal Selimira Manojlovića", održanom u Valjevu, osvojio treću velemajstorsku normu i postao najmlađi srpski velemajstor, bacivši time u senku i pobednički pehar sa ovog memorijala.

Skromni dečak iz Velike Vrbnice kod Aleksandrovca koji je drevnu igru naučio sa šest godina kraj svog starijeg brata, nastavio je tako nezaustavljiv pohod ka svetskom šahovskom vrhu. Ovaj staloženi dečak je za nekoliko godina osvojio sve titule koje je mogao da osvoji u Srbiji. Višestruki je prvak u svojoj kategoriji države i Balkana, a u decembru 2013. godine postao je vicešampion sveta u konkurenciji najboljih mladih šahista do 14 godina iz više od sto zemalja.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Na svetskom šahovskom prvenstvu održanom u Al-Ainu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima osvojio sam srebrnu medalju u konkurenciji oko 200 šahista svog uzrasta. To zasad smatram svojim najvećim uspehom. Inače mi je svaka partija zadovoljstvo, a ove godine idem ponovo na svetsko prvenstvo, sada u konkurenciji do 16 godina. Trudiću se da dam svoj maksimum, ističe Zajić, navodeći da je veoma zadovoljan klubom OŠK Paraćin i uslovima koje mu je predsednik Saša Jevtić u klubu pružao.

- Od momenta kad je postao naš član verovao sam da su pred ovim dečakom veliki rezultati. To se pokazalo tokom prošle i pretprošle godine, a verujem da će tako biti i u 2015. Zajić je bio najmlađi internacionalni majstor u Srbiji, sada je postao najmlađi velemajstor, a ove godine kao 16-godišnjak može da zakuca i na vrata seniorske reprezentacije. On je ponos Paraćina i Srbije i srećan sam što ga imamo u redovima našeg kluba – kaže predsednik Saša Jevtić.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Naravno, i država bi takođe ozbiljnije trebalo da pomogne ovom vanserijskom šahovskom talentu, kako bi njegov ulazak u srpsku seniorsku reprezentaciju i put do svetskog trona bio brži.

(Z.R.P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA