Ko je ugasio sport u jednom od najsportskijih gradova Srbije?

Pre samo četiri godine Kragujevac je imao veoma uspešne ekipe u fudbalu, košarci, odbojci, vaterpolu, koji su pretendovali na sam vrh ne samo u Srbiji već i u Evropi. Danas je drugačije

  • 29

Odbojkaši Radničkog iz Kragujevca bili su šampioni Srbije 2010. godine, košarkaši Radničkog su igrali fajnal for ABA lige i bili na jednu loptu od ulaska u Evroligu, vaterpolisti su bili vicešampioni Evrope, osvajači Kupa Evrope. Fudbaleri su se borili za ulazak u Evropu, a u Kragujevcu je postojala i plivačka akademija Milorada Čavića.

Danas u Kragujevcu ekipni sport je na marginama.Ko je ugasio sport u jednom od najrazvijenijih i najvećih srpskih gradova?

Ali da krenemo redom...

ODBOJKA

Radnički iz Kragujevca je pre pet godina bio dvostruki šampion države i osvajač Kupa (2009,2010). Očekivalo se da će uslediti dominacija i da će ovaj grad postati novi bastion ovog sporta. Ali, četiri godine kasnije Radnički se borio za opstanak u prvoj ligi Srbije.

Nema ih već nekoliko godina u vrhu i pitanje je da li će se ikad vratiti. Proteklu sezonu završili su na osmom mestu od 10 klubova.

Foto: Saša Petrović Foto: Saša Petrović

KOŠARKA

TOTALNI RASPAD! Radnički iz Kragujevca istupio iz srpske lige!

Košarkaši Radničkog bili su pravi bum u regionu prethodne četiri godine.

Predvođeni trenerom Miroslavom Mutom Nikolićem igrali su Jadransku ligu i prošle sezone Evrokup, a takođe i na fajnal foru ABA lige 2013. tada su u polufinalu protiv Zvezde imali jedan šut za pobedu i plasman u Evroligu.

DOSIJE: Kako je propala srpska košarka i kojih klubova više nikad neće biti! (FOTO) (VIDEO)

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Klub više ne postoji, raspao se na kraju prošle sezone...

VATERPOLO:

Malo je falilo da Radnički u vaterpolu bude šampion Evrope. Igrali su finale protiv Barselonete u Barseloni i izgubili 2014. godine.

Da li će posle Beograda i Bečeja, i Kragujevac dobiti šampiona Evrope?

Godinu dana ranije osvojili su Kup Evrope. Ove godine su osvojili Kup Srbije i izgubili u finalu plej-ofa od Partizana. Ali, očigledno je da je ovo bio poslednji trzaj.

Radnički nije zamenio Zvezdu na evropskom tronu! Kragujevčani izgubili finale!

Posle ove sezone većina igrača napustiće klub.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

Vaterpolo klub će vrlo brzo doći na marginu srpskog sporta. Novca nemaju, to je jasno potvrdio i legendarni Aleksandar Ćirić koji se pre nekoliko dana oprostio od aktivnog igranja, istakavši da je "tužno i žalosno, jer klub nema sredstava da kupi jedan plastičan tanjir"

FUDBAL

Fudbaleri Radničkog su pre četiri godine ušli u prvu ligu na talasu uspona i uspeha kragujevačkih klubova tih godina (odbojakaša, vaterpolista, košarkaša). U sezoni 2011/12 su završili na šestom mestu, ali su tri kola pre kraja bili na mestu koje je vodilo u Evropu. Ali su to volšebno izgubili.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Tri sezone kasnije, tačnije u ovoj sezoni 2014/15  ispali su iz Superlige. Klub nema novca, a to su saoštili i igrači koji nisu dobijali plate mesecima, pa su na meču protiv Partizana demonstrativno posedali na teren. Pitanje je kako će se snaći u drugoj ligi sledeće sezone.

PLIVANJE

Kragujevac je prvi grad i jedini u Srbiji koji je dobio svoju "Plivačku Akademiju" koju je otvorio osvajač Olimpijske medalje Milorad Čavić. Ali ni on nije izdržao dugo jer gred nije davao novac.

- Iz svog džepa sam mesečno izdvajao 5.000 evra da bih plaćao plate i sve troškove koje sam imao. Bio sam dužan 2.000 evra Sportskom centru svakog meseca, a nisam platio devet meseci. Iz Kragujevca sam otišao sa minusom od 70.000 evra od čega 20.000 ide Sportskom centru „Park”.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

- Morao je neko da plati dva trenera, termine i stazu za elitnu ekipu četiri sata dnevno plus četiri stana svakog meseca. Bilo je između 12 i 14 zaposlenih u klubu koji su bili prijavljeni i redovno plaćeni na vreme. Od septembra 2013. nismo primili dotaciju od grada Kragujevca koja je bila dogovorena.

- Od oktobra 2013. sam izgubio svaki kontakt sa tadašnjim gradonačelnikom Veroljubom Stevanovićem. Nekoliko puta sam se pojavljivao na vratima svaki dan, ali me nije primio sve dok 1. jula prošle godine nisam javno izjavio da odlazim iz Kragujevca - rekao je Čavić za Žurnal svojevremeno.

ATLETIKA

Atletičari Radničkog su bili šampioni Srbije 2013. i 2014 godine na atletskom prvenstvu. To je, čini se, još jedini sport gde se ulaže u ovom gradu, zahvaljujući uspesima naših atletičara u Evropi i Svetu.

Videćemo kakva će biti ova sezone, da li će i ove godine uspeti da odbrane titulu kao prethodne dve.

(D. S.)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA