ATP ANALIZA: Đoković mentalno jači od Mekinroa, Federera, Agasija...

Zvanični sajt ATP predstavio najuspešnije tenisere koji najbolje podnose pritisak u odlučujućim setovima, a ispred srpskog tenisera je legendarni Bjorn Borg

  • 0

Novak Đoković je po mnogo čemu nadmašio aktuelne tenisere ali i bivše legende "belog" sporta, a sada je stigla i potvrda da je trenutno i mentalno najjači među konkurencijom na ATP turu. Ako se samo prisetimo maratonskih mečeva ove godine na Australijan openu sa Endijem Marejem i istorijskog finala sa Rafaelom Nadalom, kao i fantastične pobede nad Rodžerom Federerom na Ju-Es openu, logično da su hladna glava i potpuna koncetracija bili ključni delovi njegovog sazrevanja u vrhunskog igrača koji mu je doneo titule i poziciju broj jedan.

Povodom prelaska teniske sezone na šljaku, na zvaničniom sajtu ATP-a predstavljen je učinak teninsera u odlučujućem trećem ili petom setu. Na 908 odigranih mečeva ove godine, viđeno je 247 takvih.

Često su pobednika odlučivala mentalna snaga i samopouzdanje u ključnim trenucima kada je pritisak na vrnhuncu. Tenzija je visoka, kao i cene grešaka, što dovodi do zaključka: neki igrači su jednostavno "hladniji" od drugih.

Đokovič je lider i po tome što je i mentalno najjači među konkurentima, sa skorom od 82-35 (indeks .701) prema FedEks-ovom indeksu pouzdanosti, koji se meri od 1973. godine. Ispred njega rekord drži legendarni Bjorn Borg sa 123-39 (.759). Na trećem mestu nalazi se Džimi Konors, posle kog slede Rafael Nadal, Džon Mekinro, Pit Sampras, Džon Njukomb, Endi Marej... Zanimljivo da po nekima najbolji igrač svih vremena Rodžer Federer u odlučujućim setovima ima skor 147-84 (indeks .636), što ga pozicionira tek na 31. mesto FedEksove liste.

Sagovornici za ATP saglasni su da bez obzira da li je igrač osvojio ili izgubio prethodni set, on mora vrlo brzo da situaciju sa emotivne prebaci na analitičku perspektivu, kao i da dobro razmisli šta je u meču išlo u njegovu korist. Jedan od intervjuisanih po ovom pitanju, bivši četvrti igrač sveta i trener Andrea Agasija Bred Gilbert, koji kaže da teniser ne sme da se koncentriše na protivnika.

- Morate da se fokusirate na to šta možete da uradite i da se prilagodite. Čim bi se sezona završila, Andre je nastavio naporno da trenira zbog same pomisli od igranja u petom setu po ogromnim vrućinama u Australiji. Hteo je da za to bude spreman, pa je gurao sam sebe. Agasi je znao da skrati poene i da natera protivnike da "pate" ako su umorni. Morate da revidirate svoj plan igre, ali i da probate da odservirate prve servise kako bi vam pomoglo u jačanju vašeg, a smanjenju samopouzdanja vašeg protivnika kako set odmiče. - rekao je Gilbert o Amerikancu sa skorom od 175 - 97 (.643) na 27. mestu liste.

B.M.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA