Neće se smiriti dok ne ostvare pakleni plan: Rusiji oduzimaju Mundijal (FOTO)

Ostavka prvog čoveka FIFA pojačala je glasine i pritiske za poništavanje odluke o dodeli domaćinstava za Mundijal 2018. i 2022. godine

  • 12

Ostavka Sepa Blatera sa mesta predsednika FIFA, samo nekoliko dana nakon što je pobedio jordanskog princa Ali Bin AL Huseina šokirala je celu planetu.

Odmah po njegovom odlasku iz međunarodne fudbalske federacije, počele su i spekulacije da će naredna dva Mundijala biti oduzeta Rusiji odnosno Kataru.

ŠTA SMO DOČEKALI: Amerikanci otimaju fudbal Evropi? (FOTO)

Naredno Svetsko prvenstvo trebalo bi da se održi u najvećoj zemlji sveta 2018. godine, ali odlazak Blatera, koji je bio najglasniji zagovornik da se najveća fudbalska smotra održi baš u Rusiji, može da poremeti takve planove.

Katar i Rusija su izgubili najjaču podršku za svoje ponude da budu domaćini Mundijala, i odlazak prvog Švajcarca pojačao je glasine i kontroverze da naredna dva prvenstva neće biti održana u mestima gde je bilo predviđeno i ugovoreno.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

FIFA je sada suočena sa pritiscima za ponavljanje izbora za odabir domaćinstava za naredna dva Mundijala.

Rusija i Katar su dobili domaćinstva za prvenstva 2018. i 2020. godine na izborima koji su odigrani 2010. godine, i to bilo prvi put da obe zemlje dobiju domaćinstvo u istovremenim izborima.

Prošle nedelje, američki zvaničnici podigli su optužnicu protiv više od desetak sadašnjih i bivših funkcionera FIFA i sportskih i marketinških direktora, zbog umešanosti u široko rasprostranjenu korupciju i podmićivanje tokom više od dve decenije u fudbalu.

Švajcarski tužioci istražuju kako je Svetsko su oba svetska prvenstva dodeljena i da li je i tu bilo malverzacija, što je glavni argument za rušenje odluke o izboru Rusije i Katara, a potom bi usledilo ponavljanje izbora.

Foto: Russia 2018 bid committee Foto: Russia 2018 bid committee
Foto: Russia 2018 bid committee Foto: Russia 2018 bid committee
Foto: Russia 2018 bid committee Foto: Russia 2018 bid committee

- Šta god da se desi, ja sam uveren da će se Svetsko prvenstvo 2018. godine održati u Rusiji, jer je naša ponuda bila najbolja - rekao je Igor Ananskikh, predsednik sportskog komiteta u donjem domu Parlamenta Rusije, u izjavi za agenciju Interfaks.

Rusija je već uložila ogroman novac na izgradnju infrastrukture koja je neophodna za organizaciju Mundijala. Pored novih stadiona u Moskvi i Sankt Peterzburgu, napravljeni su ili renovirani putevi, železnice, aerodromi.

Foto: Russia 2018 bid committee Foto: Russia 2018 bid committee
Foto: Russia 2018 bid committee Foto: Russia 2018 bid committee

Jedan od onih koji aludiraju na moguće preispitivanje planova vezanih za održavanje Mundijala u Rusiji je ukrajinski predsednik Petro Poroshenko.

On je na svojoj Fejsebuk stranici napisao da ostavka Blatera sa mesta predsednika FIFA daje nadu za poništavanje nekih korupcijom motivisanih odluka te organizacije. Iako nije pominjao na koju državu misli, jasno je na koga aludira.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

INTERPOL RASPISAO POTERNICE ZA ČELNICIMA FIFA

Međunarodna policijska organizacija Interpol raspisala je poternice za dvojicom bivših čelnika FIFA Džekom Vornerom i Nikolasom Leozom.

Vorner je bivši potpredsednik FIFA i nalazi se u Trinidadu i Tobagu, dok je nekadašnji član Izvršnog odbora Leoz trenutno u kućnom pritovoru u Paragvaju, prenela je agcnija AFP.

Pored njih na listi se nalazi još četiri osobe za koje se sumnja da su umešani u podmićivanje fudbalskih funkcionera u visini od 150 miliona dolara.

Interpol je raspisao poternice samo nedelju dana nakon štu su vlasti u SAD pokrenule istragu o korupciji u FIFA oko izbora domaćina naredna dva Svetska prvenstva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Комуниста

    4. jun 2015 | 09:23

    Ватикан нека буде домаћин свих следећих СП у фудбалу. Све земље које још нису поробљене од стране Англосаксонаца и Латина требало би да бојкотују сва првенства и олимпијаде. Од витештва и спорта направили су циркус. Стоп Римској империји.

  • Dejan B.

    4. jun 2015 | 12:03

    Slava Rusiji!!!

  • Zoran

    4. jun 2015 | 09:32

    A ova do sada bila bez namestanja pa nista se ne dobija dok ne podmazes

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA