KRAJ NADALA: Sledeći susret Đokovića i Španca na Vimbldonu mogao bi da bude istorijski!

Nikada ova dvojica tenisera u istoriji svojih međusobnih duela nisu igrali na nekom turniru pre četvrtfinala, ali ukoliko bude bila takva volja žreba, u Londonu bi mogli da se sretnu već u osmini finala

  • 4

Po mnogo čemu će ovogodišnji Rolan Garos biti upisan u istoriju tenisa, naročito kada je u pitanju muško takmičenje u singlu. Nije u pitanju samo velika pobeda Novaka Đokovića nad Rafaelom Nadalom, devetostrukim šampionom Otvorenog prvenstva Francuske, već i zato što su njih dvojica igrali već u četvrtfinalu, kao i same posledice koje će taj duel imati na nastavak sezone i svet "belog sporta".

Do pre nekih mesec, dva bilo nam je nezamislivo da vidimo da se Đoković, Nadal ili Federer sretnu na nekom turniru pre polufinala, jer se to godinama nije dogodilo, ali sada jeste. Po prvi put od 2007. godine dogodilo se da njih srpski i španski teniser igraju međusobno pre polufinala, a to bi od sada moglo a pređe i u praksu.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Upravo smo to u našem tekstu nakon trijumfa najboljeg reketa sveta napomenuli kao najveći strah koji se pojavio kod navijača i medija na Iberijskom poluostrvu, a odnosi se na to da bi njih dvojica mogli da imaju novi duel mnogo pre završnih borbi na sledećem Gren slemu - Vimbldonu, ali i u budućnosti.

Uz svet to kada uzmu u obzir da je igra tenisera sa Balearskih ostrva u velikom padu i da je sada pred svaki njihov meč sva prednost na strani Srbina, s pravom se plaše toga da ukoliko i na narednim velikim turnirima put nanese Nadala na Novaka, onda će njihov igrač gubiti te mečeve, a što je još veći problem u veoma ranim fazama turnira.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Time smo i mi odlučili da se pozabavimo, odnosno, onom rečenicom iz španskih medija da bi ukoliko Nadal ne napravi neki značajniji rezultat na turnirima u Štutgartu i Kvinsu, na Vimbldonu mogao i pre četvrtfinala da udari na srpskog tenisera, a to je za njega ogroman problem.

Naravno za to je potrebno dosta kalkulacija i ništa se ni sa kakvom sigurnošću ne može tvrditi, ali postoji ogromna mogućnost se kockice poklope na taj način, što dovodi do zaključka da bi na trećem Gren slemu sezone, njih dvojica najranije mogla da se sretnu u osmini finala, iliti u četvrtom kolu, što se nikada nije dogodilo otkada postoji njihovo rivalstvo.

Foto-ilustracija: Youtube/oyad100, Tanjug/AP Foto-ilustracija: Youtube/oyad100, Tanjug/AP

U ponedeljak po završetku Rolan Garosa osvanuće istorijska ATP lista, jer će se po prvi put dogoditi posle više od decenije da će Nadal biti van 10 najboljih svetskih tenisera, i da će najverovatnije zauzeti 11. poziciju, pošto je porazom u četvrtfinalu na pariskoj izgubio čak 1.640 bodova, pošto je prošle godine osvojio pehar i dobio 2.000 poena, a odbranio sada samo 360.

S obzirom na to da u njegovom planu turnira za ovu godinu stoji da će posle Pariza, a pre Londona, učestvovati na turnirima u Štutgartu i Kvinsu koji se igraju na travi kao pripremnim za Gren slem u prestonici Velike Britanije, on će izgubiti i 45 poena koje je dobio prošle godine za drugo kolo u Haleu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Međutim, čini se da bez obzira šta uradi na njima, da li ih osvojio ili ispao već na startu, teško da će uspeti da se do početka Vimbldona domogne mesta među prvih osam tenisera, a samim time i nosilaca na Gren slemu u Londonu. Prema nekim kalkulacijama najviše što može da napreduje jeste do devete pozicije, ali to umnogome zavisi od rezultata Vavrinke i Čilića.

Dakle, ogromne su šanse da Nadal ne bude među prvih osam nosilaca na Gren slemu koji se igra na terenima "Ol Ingland Klaba", a samim time i da ukoliko volja žreba bude takva, može da završi ne samo u ostoj četvrtini, već i osmini sa Novakom Đokovićem, što znači da bi njih dvojica mogli da se sretnu već u osmini finala, i ne pre te runde turnira.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ovo znači da kod Rafinih navijača i novinara na Iberijskom poluostrvu je opravdana bojazan da će njihov predstavnik možda završiti svoje učešće, ako naleti na najboljeg tenisera sveta, već u na startu druge nedelje Vimbldona, baš kao i prošle godine i ostati bez plasmana u završnicu Gren slema u Londonu i četvrtu godinu zaredom.

Ipak, važno je da napomenemo da postoji i mogućnost da se španski teniser domogne mesta u prvih osam nosilaca na trećem Gren slemu sezone i to samo ukoliko dođe do pomeranja liste nosilaca usled otkaza više od jednog igrača koji su postavljeni za neke od prvih 8 nosilava na turniru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Berane

    5. jun 2015 | 09:52

    Bolje u prvom kolu ...

  • Coa

    5. jun 2015 | 11:05

    Ovog puta DJOKOVIC gubi!

  • Zec

    6. jun 2015 | 00:08

    Za vašu informaciju Nadal na Štutgartu ne može osvojit , a i u Kvinsu može jako malo osvojiti tako da za bolji rang mora da računa na druge

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA