Vanja Udovičić udara na sportsku mafiju!

Udovičićeva istraga o malverzacijama u sportu pokrenula lavinu

  • 9

Glavni razlog napada na ministra omladine i sporta Vanju Udovičića o navodnom mobingu u Ministarstvu jeste istraga koja je pokrenuta u Ministarstvu o nezakonitostima u radu, saznaje Danas u Vladi Srbije.

Kako objašnjava izvor Danasa, jedna od osnovnih ideja premijera Aleksandra Vučića prilikom imenovanja Vanje Udovičića za ministra omladine i sporta bila je da se stanje u navedenom Ministarstvu sredi i da se raščisti sa ljudima koji su odgovorni za brojne malverzacije i korupcione radnje.

Isti sagovornik tvrdi da je od samog starta ministar Udovičić naišao na opstrukcije i spoticanja ne samo u nadležnom ministarstvu već i u brojnim sportskim organizacijama, ustanovama i granskim savezima. Prema rečima sagovornika Danasa, istraga u Ministarstvu obuhvata period od 2007. godine kao i poslove koje je to ministarstvo radilo.

UDOVIČIĆ: Staću na put malverzacijama i organizovanom kriminalu!

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U periodu koji se istražuje na čelu Ministarstva su bili kadrovi G17 plus, odnosno Ujedinjenih regiona Srbije, koji se i danas nalaze u Ministarstvu. Funkciju ministra je u tom periodu obavljala Snežana Samardžić Marković, koja je takođe bila kadar te stranke.

Inače, beogradski advokat Nikola Dumnić je u ime preduzeća "Kolubara" podneo krivičnu prijavu protiv Zagorke Petrović Zlatanović Gigić, koja se trenutno nalazi na mestu pomoćnice ministara omladine i sporta, zbog zloupotrebe službenog položaja. Pored nje na krivičnoj prijavi se nalaze i Zoran Prokić, zaposlen u firmi "Nišprojekt projektovanje" iz Niša, i Vesna Matejić, zamenica direktora u preduzeću "Musculus" iz Beograda.

Oni se terete za zloupotrebu službenog položaja - Zagorka Petrović Zlatanović Gigić i Zoran Prokić kao saizvršioci, a Vesna Matejić za podstrekivanje prilikom "podopolagačkih radova" za koje je u sportskoj hali OŠ "Hajduk Veljko" bila zadužena "Kolubara". Reč je o izvođenju radova na realizaciji projekta "Školska sportska hala u OŠ 'Hajduk Veljko' u zaječarskom naselju Kotlujevac" u periodu između 2010. i sredine 2012. Na čelu Zaječara je tada bio gradonačelnik Boško Ničić.

Kako se tvrdi u prijavi, Zoran Prokić - vršilac stručnog nadzora, precrtao je navedenu poziciju (nije je priznao), iako prilikom vršenja nadzora na gradilištu nije imao nikakvih primedbi na kvalitet izvršenih radova, dok je Zagorka Gigić Zlatanović Petrović, kao službeno lice zaposleno u Ministarstvu omladine i sporta - Sektor za upravljanje projektima kao pomoćnik ministra, overila takvo stanje na navedenoj privremenoj situaciji, na šta ih je sa umišljajem podstakla Vesna Matejić kao odgovorno lice - zamenica direktora u preduzeću "Musculus", "iako su svi okrivljeni bili upoznati sa činjenicom da su radovi izvedeni od strane oštećenog pravnog lica u svemu u skladu sa prihvaćenom ponudom, pravilima struke i zaključenim ugovorom".

U prijavi se dodaje da je u prvobitnoj konkursnoj dokumentaciji, suprotno Zakonu o javnim nabavkama, navedeno da se ugradi parket tačno određene robne marke - "Premium Junckers" sa podlogom "UNO BAT 62+". Distributer te marke parketa je upravo "Musculus", u kome je trećeprijavljena Vesna Matejić zaposlena kao zamenica direktora.

- Iz konkursne dokumentacije očigledna je namera favorizovanja proizvođača, odnosno distributera parketa marke "Premium Junckers", odnosno uklanjanja konkurencije. Svesni situacije u Ministarstvu omladine i sporta naknadno septembra 2010. vrše izmenu konkursne dokumentacije tako što na prethodno opisanoj poziciji "podopolagački radovi" nakon reči "Premium Junckers" dodaju reči "ili slično", čime se samo delimično otklanja prethodno opisana nezakonitost u postupku javne nabavke - piše u krivičnoj prijavi.

Kako se dodaje, Kolubara na ime izmenjene konkursne dokumentacije 17. novembra 2010. zaključuje Ugovor o izvođenju radova sa Ministarstvom omladine i sporta i Gradom Zaječarom kao suinvestitorima. Nakon što su predstavnici preduzeća "Musculus" saznali da je u objekat ugrađen parket drugog proizvođača preduzimaju aktivnosti u cilju nanošenja štete strani koja je podnosilac krivične prijave, između ostalog Zoran Prokić retroaktivno unosi primedbe vezane za podopolagačke radove u Građevinski dnevnik, što je u građevinskom dnevniku odmah konstatovano od strane odgovornog izvođača radova Dejana Miladinovića -navodi se u krivičnoj prijavi preduzeća Kolubara i dodaje da je tom preduzeću naneta višemilionska šteta.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Objašnjava se dalje da nakon što je navedena firma postavila parket u skladu sa dobijenim poslom na osnovu delimično izmenjenih kriterijuma, Ministarstvo omladine i sporta je raskinulo ugovor sa Kolubarom, a kao obrazloženje navedeno je probijanje rokova.

Pomoćnica ministra Zagorka Petrović Zlatanović Gigić negira za Danas da je na bilo koji način oštetila preduzeće "Kolubara", tvrdeći da je upravo ta firma pokušala da prevari državu, što je ona sprečila.

- Predlog krivične prijave preduzeća "Kolubara" proistekao je iz činjenice da sam kao rukovodilac sektora, štiteći interese Republike Srbije, njenog budžeta i budućih korisnika objekta, sprečila pokušaj prevare PD Kolubare, koji je fakturisao izvedene radove, a koji nisu u skladu sa ugovorenim kvalitetom. Konkretno, radilo se o poziciji ugradnje sportskog parketa koji je bio ugovoren od punog drveta debljine 22 milimetra, a ovaj nesavesni izvođač radova ugradio je laminatni parket debljine 14 milimetra, lošijeg kvaliteta i znatno jeftiniji od onog koji je bio ugovoren i fakturisan na naplatu - objašnjava Petrović.

Ona dodaje da se na istim navodima iz krivične prijave Kolubare zasnivala i parnična tužba protiv Ministarstva omladine i sporta "a za koje je veštak potvrdio da se radi o radovima suprotno ugovorenom".

- Nakon dvogodišnjeg spora, Privredni sud je zaključio da tužbeni zahtev PD "Kolubara" nije osnovan i isti je odbijen u celosti - naglašava Petrović. Ona dodaje da nije imala nameru da podnese ostavku na mesto pomoćnika ministra, jer navodi iz prijave protiv nje nisu tačni.

Inače, u Srbiji su čak 292 sportska objekta započeta i nikad nisu završena, iako su rokovi dobrano probijeni.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Udovičić: Pretnje i pritisci me ne dotiču

- Čim sam najavio obračun sa malverzacijama u sportu i omladini, krenula je diskreditacija mene kao ministra. O meni može da piše ko šta hoće i kako god hoće. Ne želim da se na bilo koji način mešam u pisanje i rad medija. Ja iskreno poštujem novinarsku profesiju.

- Posao koji trenutno obavljam trudim se da radim na najbolji mogući način, u skladu sa zakonom. Red, rad, disciplina i odgovornost i transparentnost u ministarstvu omladine i sporta, barem dok sam ja na njegovom čelu, mora biti na najvišem nivou.

- Tome ću težiti dokle god obavljam funkciju ministra i to ne samo zbog sebe, beć zbog svih građana Srbije. Želim da se tačno zna koliko se novca odvaja za omladinske i sportske organizacije, kako i na koji način se taj novac dodeljuje, kako se troši i na kraju kakav je rezultat napravljen. To očigledno mnogima smeta i ne odgovara.

- U cilju istrage nismo u mogućnosti da dajemo odgovore koji bi praktično narušili istražne radnje. Razne poruke, pretnje i ''preporuke'' koje dobijam uopšte me ne dotiču. Od ovog cilja sigurno neću odustati i neću podleći pritiscima. Neka svako radi svoj posao, ali odgovorno i profesionalno, a o svemu ovome su obavešteni nadležni organi - zaključio je Vanja Udovičić.

Atletska dvorana "na mišiće"

Nedavno se Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta, lično zauzeo da se završi atletska dvorana na Banjici u Beogradu, pa će hala biti otvorena 1. novembra 2015.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

(Telegraf.rs/ Izvor: Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cetnik

    5. jun 2015 | 10:16

    Malverzacije postoje od beton lige pa do profesionalaca u svakom sportu, tesko ces ista uraditi, to je skoro pa nemoguca

  • Smoo

    5. jun 2015 | 10:02

    U Priboj da posaljes nekoga da preceslja upravu FK FAP ... Sve pokradose ...

  • Milic

    5. jun 2015 | 11:51

    Samo napred ocisti mafiju i lopovluk.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA