SRBIJA U DANSKOJ PRIZIVA MAKSIMIR: Ovo su najvažniji mečevi Orlova u kvalifikacijama (VIDEO)

Iako te 1999. godine nismo dobili u Zagrebu (2:2), trijumfalno smo napustili Hrvatsku i plasirali se na EP

  • 15

Nešto više od pola kvalifikacija je iza nas, a fudbalska reprezentacija Srbije se već nalazi u takvom položaju da bi tri kola pre kraja mogla da se oprosti od Evropskog prvenstva u Francuskoj 2016. godine.

Pritisak je veliki, utakmica protiv Danske u Kopenhagenu (20.45 minuta, RTS 1) od presudne je važnosti za najbolje srpske fudbalere, koji moraju da pobede da bi zadržali šanse da se plasiraju na završni turnir. Jer, Srbija se posle četiri kola nalazi na pretposlednjem mestu grupe I sa samo jednim osvojenim bodom, dok je prvoplasirana Portugalija sakupila devet.

Imala je Srbija, od raspada bivše Jugoslavije, nekoliko sčličnih mečeva koji su bili od presudne važnosti za naš tim što se tiče kvalifikacija. neke smo pobedili, neke nismo, a Telegraf vas podseća na one najbitnije. Podsetimo, tiče se samo kvalifikacija.

HRVATSKA - JUGOSLAVIJA 1999

Legendarni meč u Zagrebu!!! Našem timu je bila potrebna pobeda za direktan plasman, remi bi nam odgovorao u slučaju da Irci ne pobede u Makedoniji, a poraz je verovatno značio neodlazak na EP 2000. I sve se poklopilo. Plavi su sa igračem manje igrali 2:2 na Maksimiru, bili zadovoljni i baražom, ali su Makedonci dali gol Irskoj i tako nas direktno lansirali u Holandiju i Belgiju.

JUGOSLAVIJA - SLOVENIJA 2001

Prvi put od osamostaljenja Jugoslavija nije učestvovala na nekom velikom takmičenju 2002. godine. Propustili smo Japan i Južnu Koreju u pretposlednjem kolu kod kuće kada smo odigrali 1:1 sa Slovenijom. Susedi su na tom meču poveli u 10. minutu, Đorđević izjednačio u 51. međutim gol za baraž nije viđen do kraja.

SRBIJA I CRNA GORA - BOSNA I HERCEGOVINA 2005

Nakon propuštenog SP 2002 i EP 2004, naš tim je imao veliku priliku da se nađe na Mundijalu u Nemačkoj. Za to je bila potrebna pobeda protiv BIH u poslednjem kolu i izabrancici Ilije Petkovića bi direktno odleteli na SP. I uspeli smo da dođemo do tri boda golom Mateje Kežmana na samom početku meča, za delirijum na Marakani.

SRBIJA - FRANCUSKA I SRBIJA RUMUNIJA 2009

Srbija je vodila veliku borbu sa Francuzima za mesto koje direktno vodi na SP u Južnoj Africi. Zahvaljujući njihovom remiju protiv Rumunije, našem timu je bio dovoljan i bod na Marakani kako bi u narednom kolu slavili odlazak na Mundijal. Poveli smo iz penala golom Milijaša, da bi Anri izjednačio početkom drugog dela sa igračem manje.

Ostalo je 1:1, a u sledećem meču protiv Rumunije tri boda su nas vodila u Afriku. Usledilo je demoliranje Rumuna (5:0) tako da nam poraz u Litvaniju, u poslednjem kolu, ništa nije poremetio.

SLOVENIJA - SRBIJA 2011

Ponovo je Slovenija bila kobna za Srbiju u kvalifikacijama. ovoga puta za EP 2012. Orlovima je trebala pobeda u gostima kako bi obezbedili baraž. S druge strane, Slovenci su definitivno ispali, ali to ih nije sprečilo da nas pobede. Dali su nam gol sa pola terena iz slobodnjaka, a Vidić je u drugom poluvremenu promašio penal. Ostalo je 1:0 i Estonija je otišla u baraž.

Pred meč sa Dancima, ekipa Srbije je nekoliko dana provela u Austriji, gde je u prijateljskoj utakmici pobedila Azerbejdžan sa 4:1.

- Znamo da nas čeka 90 minuta protiv odlično organizovanog protivnika. Danski tim funkcioniše kao da je reč o klubu, gde su igrači non stop na okupu. Jako dobro se poznaju, imaju mnogo kvaliteta, ali mi moramo da pokušamo to da neutrališemo i dođemo do važnih bodova - rekao je selektor Radovan Ćurčić.

Pored Danske, Orlovi će do kraja kvalifikacija odigrati mečeve protiv Jermenije (4. septembra), Albanije (8. oktobra) i Portugalije (11. oktobra).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tattko

    13. jun 2015 | 09:48

    Kada oni pobede taj dan za praznik proglasiti.... to su obicni manekeni....nazalost.

  • Viktor

    13. jun 2015 | 11:12

    Neka se oproste, da na miru gledamo fudbal, a ne da vreme provodim nervirajuci se zbog nekih kojima nije stalo ni do reprezentacije ni do fudbala.

  • Pezos

    13. jun 2015 | 10:11

    Realno je da se danas oprastamo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA