Najbolji golman Evrope je nemački "vunderkind" iz Borusije! (VIDEO)

Mark Andre ter Štegen je po svim parametrima najuspešniji čuvar mreže. U najjačim ligama, i iza sebe, ostavio je Harta, Nojera, Kasiljasa i Valdeza

  • 1

Ko je najbolji fudbaler sveta, tu više nema nikakvih dilema, jer Leo Mesi igrao ka da je sa druge planete. I ako biramo najbolje po linijama u timu, takođe nije teško napraviti izbor. Ćavi i Mesi među vezistima i napadačima, Vidić ili Pujol među defanzivcima. Najteže je izabrati najboljeg golmana Evrope...

"Stara garda" poput Bufona, Kasiljasa i Čeha još drži rejting. Nojer, Hart i De Hea su tu negde, pretenduju na tron, ali čini se da se niko posebno ne izdvaja.

Ipak, statistika kaže da Evropa ima golmana koji je daleko ispred svih. U pitanju je nemački vunderkind i otkriće ove sezone - Mark Andre ter Štegen. Ovaj 19-godišnji čuvar mreže Borusije iz Menhengladbaha briljira u tekućoj sezoni, iako ne igra u tim top klase. Na početku sezone je sticajem okolnost stao na gol "koltova" zbog povrede prvog čuvara mreže i u prvom meču debitovao protiv Bajerna u Minhenu.

Apsolutno je začarao mrežu i dovodio do ludila napadača Bavaraca. Od tada više niko ne može da ga pomeri sa gola. Smatraju ga najtalentovanijim golmanom planete, a jedan je od najzaslužnijih što Borusija hita ka mestu koje vodi u Ligu šampiona. Po procentu uspešnih odbrana ubedljivo je  najbolji u Evropi, ako računamo golmane iz najjačih liga. Tek svaki peti šut u okvir gola mu završi u mreži i ima uspešnot odbrana od 80 procenata. Samo Džo Hart iz Sitija ima više odbrana, ali i više primljenih golova.

Fantatstični Ter Štegen je pored Harta iza sebe ostavio i Nojera, Kasiljasa i Valdeza. Ako se to doda da one nema ispred sebe defanzivce top klase poput Lama, Kompanija, Serhija Ramosa, Pujola ili Pikea, onda njegov učinak još više dobija na težini.

Legendarni Oliver Kan već ga je proglasio za svog naslednika, a najveći evropski klubovi će uskoro put Menhengladbaha sa džakovima para kojima bi pridobili storukog tinjedžera...

(A.Gligorić)

---Ter Štegen---(Borusija M.) ---Nojer---(Bajern) ---Hart---(Mančester S.) ---Kasiljas---(Real M.) ---Valdez---(Barselona)
Primljeni golovi 22 20 26 28 23
Mečeva bez primljenog gola 12 16 13 12 17
Odbrana u sezoni 84 48 88 68 55
Primljenih golova po meču 0,73 0,66 0,81 0,87 0,72
Broj odbrana na svaki primljen gol 4,27 2,53 3,38 2,52 2,39
Procenat uspešnost odbrana 80% 73% 76% 66% 65%

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zaenal

    9. maj 2012 | 12:49

    Ne znam, moguće je nikad nisam ni čuo za tu igru. Valjda znaš da pucačke igre nisam nikad ni kibicovao, a kloami igrao.Izvori koje pominjem su preteče, izvesni su i očigledni. Naziv ovog flma (i te igre, ako je reč o tome) sasvim sigurno nije slučajno sačinjen da liči na ime ; a . A asocijacija na onaj film u kome Švarceneger juri kosmičku bubašvabu dok bubašvaba juri njega to je valjda jasno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA