15 DUGIH GODINA: Posle ovog debakla više nismo igrali na Evropskom prvenstvu! (VIDEO)

A prema svemu sudeći nećemo šampionat "starog kontinenta" videti punih 20 godina

  • 3

Tužnu godišnjicu danas proslavljaju ljubitelji fudbala u našoj zemlji, jer se tačno na današnji dan navršava dugih 15 godina otkako je naša seniorska reprezetnacija odigrala svoj poslednji meč na Evropskim prvenstvima.

Bila je to ona sada već legendarna utakmica protiv Holandije u Roterdamu na šampionatu "starog kontinenta" kada smo se još zvali Jugoslavija i gajili nade da će "labudova pesma" tadašnjeg "drim tima" našeg fudbala biti završena srećnim krajem.

Nadali smo se da bi konačno na tom takmičenju mogli da zablistamo i dođemo do nekog značajnijeg uspeha, ali uzalud. Posle grupne faze u kojoj smo prikazali toplo-hladne partije, ali je povratak u meč protiv Slovenaca posle 0:3, pobeda nad Norveškom 1:0 i nesrećan poraz od Španije kome je kumovao francuski arbitar, zauvek omraženi Vesije, doneo porast apetita kod navijača željnih uspeha.

 

 

Prošli smo u četvrtfinale gde smo se namerili na jednog od domaćina i pre svega selekciju koja nam je bila dužnik sa prethodnog Mundijala u Francuskoj, pa se očekivalo da će se "plavi" osvetiti za onu Mijatovićevu prečku i onaj gol Davidsa u nadoknadi vremena.

Ipak, sve je bilo uzalud. Doživeli smo katastrofu, primili šest golova, a dali samo 1. Promovisala je tada naša odbrana Patrika Klajverta u napadača svetske klase i najboljeg strelca šampionata (tu titulu je podelio sa našim Savom Miloševićem).

Tamnoputi napadač nam je dao tri gola, Mark Overmars je dodao još dva, a jedan je bio autogol Govedarice. Našu čast je spasao Milošević. Holanđani su prošli i polufinale, a mi smo ostali zauvek tu i više nismo zaigrali na Evropskom prvenstvu, a po svemu sudeći obeležićemo i 20-godišnjicu sigurno, za dalje se nadamo da nećemo.

Evo i sastava u kojima su tada igrala dva tima:

Holandija: Van der Sar (Vesterveld), Stam, Frank de Bur, Bosvelt, Numan, Koku, Davids, Zenden (Ronald de Bur), Overmars, Bergkamp, Klajvert (Makaj).

Jugoslavija: Kralj, Saveljić (J. Stanković), Mihajlović, Đukić, Komljenović, Jugović, Stojković (D. Stanković), Drulović (S. Kovačević), Govedarica, Mijatović, Milošević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zarko

    25. jun 2015 | 19:18

    Jako se dobro secam da smo imali ogromnu sansu na samom pocetku meca. Kada smo to promasili, sve se raspalo.

  • dejan podkoljnjak

    25. jun 2015 | 21:31

    Ta generacija je igrala fudbal. Zao mi je sto nisu osvojili prvenstvo svi su bili imena i pravi igraci. Pa mi od tad nemamo niti strelca niti nekog da poveze RAZOCARAN sam nasim fudbalom.

  • Ilija

    25. jun 2015 | 22:12

    Nema veze, zato smo sila u kosarci, Nole, vaterpolisti, odbojkasi.,,,itd. Ne mozemo u svemu. Gde su sto se sporta tice zemlje u regionu, Bugarska, Albanija, Makedonija, BiH....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA