Ako niste, sada je pravo vreme da probate nebesku trku! (FOTO) (VIDEO)

Sezona Nacionalne Skajraning lige je na polovini. Četiri vrhunske trke su iza nas, a peti od devet događaja je Skaj rejs na Besnoj kobili 11. jula. Spremite se za veliki izazov!

  • 0

Skajraning Srbija ljubiteljima planinskog trčanja i planinarenja pruža priliku da uživaju u netaknutim delovima zemlje, u ovom slučaju predivne Besne kobile.

Trku na još jednoj srpskoj lepotici Skajraning Srbija organizovaće u saradnji sa Turističkom organizacijom Vranja.

Pred učesnicima je staza od 25 km (1.800 m uspona), a takmičiće se u dve kategorije – trkači i planinari.

Start je zakazan za 8 časova u samom centru Vranjske banje na 420 metara nadmorske visine, dok je cilj na 1.923 mnv. Svako ko stigne do krajnje tačke biće nagrađen fantastičnim pogledom na Crnook, Valoge, Vardenik, Milevsku planinu, Šar planinu...

Foto: Promo Foto: Promo

PITOMA BESNA KOBILA

Jedna stvar razlikuje ovaj Skaj rejs od ostalih, a to je pitom teren bez tehničkih deonica. Iako vam na profilu staze deluje da ima jedna strma deonica, ona nije eksponirana kao što deluje. Trasa je idealna za početnike i ljude koji se boje vertikala. Nema kamenja, sipara, krečnjaka, odseka...

Priroda je fantastična, potpuno netaknuta. Sama staza vam pruža sjajne vidike i vrlo često otkriva vaš cilj – vrh Besne kobile. Što daje poseban gušt ovoj ruti.

Odlučili smo da skratimo stazu jer su prečice mnogo zanimljivije i interesantnije od monotonih makadamskih puteva. Imate, takođe i više krošnji što će puno značiti u julu kao zaštita od sunca. Od 20. km više nema hladovine, ali će na toj nadmorskoj visini sigurno biti prijatnije, a na grebenu se nadamo i nekom vetru.

Obronci Srpske čuke i Besne kobile su idealni za nekoga ko tek ulazi u svet planinskog trčanja. Konstantan uspon, pitome staze, česti izvori i široki zemljani putevi.

PRVI PUT U ISTORIJI SRPSKOG SPORTA: Počinje Skajraning liga Srbije!

KALENDAR TRKA ZA 2015. GODINU

(kliknite na trku za detaljnije informacije)

1. mart – Avala Skaj trejl (16 km, 850 D+) - pročitajte izveštaj sa trke

21. mart – Rtanj (5 km, 1.100 D+) - pročitajte izveštaj sa trke

1. maj – Sokolov put (22 km, 2.200 D+) - pročitajte izveštaj sa trke

5–7. jun Ultra trejl Stara Planina (122, 85 i 20 km) - pročitajte izveštaj sa trke

11. jul – Skaj rejs Besna Kobila (25 km, 1.800 D+)

25. jul – Prokletije (4 km, 1.200 D+)

2. avgust – Šar planina Skaj rejs (28 km, 2.300 D+)

28–30. avgust – Tara Ultra Skaj Maraton

19. septembar – Tornička Bobija Skaj Rajd i Ultra Skaj Maraton

Najnovije informacije, objave i detalje o svim aktivnostima Skajraning Srbije možete pratiti i na njihovom Fejsbuk (Skyrunning Serbia) i Tviter profilu (Skyrunning Serbia).

Foto: Skajraning Srbija Foto: Skajraning Srbija

NEBESKO TRČANjE U SRBIJI

Za one koji nisu upućeni u delovanje Skajraning asocijacije Srbije, pravo je vreme da se informišu, jer je došlo vreme za vrhunac sezone.

Skajraning asocijacija se bavi organizovanjem planinskih trka u Srbiji, kao i promovisanjem ovog sporta. U kalendaru za 2015. godinu nalazi se devet trka.

Ne morate biti iskusan trkač, međutim, ovo je prava prilika da postanete jedan. Ako niste raspoloženi da se takmičite i odmeravate snage sa ostalima, možete i prošetati određenim rutama.

Važno je da date šansu jednom ovakvom događaju i garantujemo, nećete biti razočarani. Niko nije ostao ravnodušan na prelepe prizore srpskih planina i nikome nije baš toliko teško palo da pređe izvesnu kilometražu u očaravajućoj i ponegde netaknutoj prirodi.

Skajraning je sportska disciplina planinskog trčanja do ili preko 2.000 metara nadmorske visine, gde uspon ne prelazi 30%, a težina penjanja ne prelazi 2. stepen. Štapovi i ruke se mogu koristiti kao pomoćno sredstvo tokom trka.

Širom sveta se organizuje više od 200 skajraning trka sa oko 30.000 učesnika iz 54 zemlje. Među ovim zemljama od nedavno se nalazi i Srbija.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA