Zašto se "ništa" u tenisu zove "ljubav"?

Postoji nekoliko teorija zašto su se Englezi odlučili da iskoriste reč "love" za nula poena

  • 4

Poeni u tenisu su sami po sebi specifični, samim tim što se broje 15-30-40. I sigurno ste tokom prenosa primetili kako glavni sudija dosuđuje poene na engleskom jeziku.

Ono što mi zovemo "ništa" odnosno nula poena u gemu, u engleskom jeziku je "love". Ako imate osnovno znanje najviše rasprostranjenog jezika ne svetu, znate da ova reč znači - ljubav.

Postoji nekoliko teorija zašto su se Englezi odlučili da iskoriste reč "love" za nula poena.

Najpopularnija je ona da je ta reč u ovom kontekstu preuzeta iz francuske reči "l'oeuf", što znači jaje. Oblik jaja podseća na nulu, pa je logika jasna.

Znate li pravi razlog zašto teniseri moraju da budu u belom na Vimbldonu?

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Druga teorija je u skladu sa ljubavlju: kada teniser gubi naprimer 40-"love", to znači da ga samo ljubav prema tenisu tera da nastavi da igra, bez motiva novca - po prinicpu "to play for love (of the game)", odnosno igrati zbog ljubavi prema igri.

Ističemo da je tenis nastao jako davno - pretpostavlja se oko 1300. godine nastala je igra "žedepom", koja se smatra pretečom modernog tenisa, i to u Francuskoj.

Možda je to detalj koji "ide na ruku" prvoj navedenoj teoriji, ali sve je više zagovornika za drugu, koju podržava i ugledni univerzitet Oksford.

Vimbldon logo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA