VELIKA AFERA: Da li je zbog Vilijamsa Zvezda mogla da ostane bez titule prvaka Srbije?

Ukoliko se dokaže da su najmanje tri igrača pozitivna na doping testu, ekipa može da snosi posledice kao što je oduzimanje trofeja

  • 6

Markus Vilijams bi zbog konzumiranja opojnih supstanci, konkretno kanabisa, u najgorem slučaju mogao da bude suspendovan na dve godine, što je najveća kazna propisana za prekršaj koji mu se stavlja na teret.  

Amerikancu koji je "pao" na doping testu posle prvog meča plej-of serije Superlige protiv Partizana, u najboljem slučaju sleduje samo opomena.

SKANDAL: Markus Vilijams bio NADUVAN protiv Partizana!

Raniji slučajevi sa sličnim ispadima njegovih zemljaka u Evropi, a najsvežiji primer je Džejms Gist, navode na zaključak da Vilijamsa čeka višemesečna suspenzija zbog korišćenja lakih droga.

- Kazne propisane za korišćenje marihuane kreću se od opomene do dve godine. Teško je u ovom trenutku reći kolika će biti kazna za Vilijamsa, jer to zavisi od mnogo faktora: koja supstanca mu je pronađna, da li mu je prvi put... - kaže za naš portal Marija Anđelković iz Antidoping agencije Srbije.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Ostaje samo da se vidi da li će postupak protiv Amerikanca pokrenuti Košarkaški savez Srbije, a to će se desiti ukoliko Vilijams nastavi sa Zvezdom, ili će njegov slučaj preuzeti FIBA, što je realnija varijanta, jer se očekuje da Amerikanac napusti klub sa Malog Kalemegdana čime bi njegov predmet automatski izašao iz okvira nadležnosti našeg saveza.

Dakle, i u slučaju da sjajni plej želeo da dogovori novu saradnju sa crveno-belima, to posle novih okolnosti definitivno neće biti moguće.

BOLJI PREGLED IGRE NA MARIHUANI: Vilijams naduvan podelio više asistencija nego čitav tim Zvezde

Podsetimo, bivši igrač Partizana Džejms Gist kažnjen je od strane Grčke federacije na osam meseci iz istog razloga. Povoljna okolnost za njega je ta što je suspenzija stupila na snagu onog trenutka kada je objavljeno da je "pao" na testu, što je u njegovom slučaju bio april, pa će u decembru ponovo biti u konkurenciji za takmičarske utakmice.

Vilijamsov problem neće, naravno, poništiti sve ono što je Zvezda ostvarila na terenu, jer prema slovu Svetskog antidoping kodeksa samo u slučaju da su trojica ili više igrača pozitivni na doping testu ekipi bi bili oduzeti trofeji.   

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    16. jul 2015 | 23:31

    Nemoze, jedino se moze igrac kazniti. Novcano i da nesme igrati x puta.

  • Dovla

    17. jul 2015 | 00:04

    Kako da ne,sanjajte grobari i!

  • car

    17. jul 2015 | 13:14

    Ove godine smo ih razbili navareni, dogodine cemo igrati i navareni i pijani i opet sve osvojiti, jer smo tako u mogucnosti. Mozemo i da treniramo u teretani pre utakmice i posle se navarimo i opet cemo pobediti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA