SRBIJA JE ŠAMPION EVROPE! Mladi košarkaši slomili Špance u dramatičnom finišu!

Prvo zlato košarkaša na Evropskom prvenstvu za igrače do 20 godina još od 2008. godine, a ukupno peto u istoriji

  • 41

Još jedno takmičenje i još jedno zlato za srpsku košarku. Mladi košarkaši Srbije su evropski prvaci u uzrastu do 20 godina. Oni su u finalu Evropskog prvenstva pobedili Španiju 70:64 i sa 10 uzastopnih pobeda popeli se na tron.

Ovo je peta zlatna medalja za naše košarkaše u ovom uzrastu u istoriji, a prva još od 2008. godine. Nikada nismo izgubili finale, a uz to imamo i tri bronzana odličja.

Printskrin: competitions.livebasketball.tv Printskrin: competitions.livebasketball.tv

U duelu dve jedine neporažene selekcije na čitavom turniru, trijumfovali su momci koji su mleli sve protivnike do finala, a tu su slomili čvrstu odbranu Španaca trojkama krajem treće i tokom četvrte četvrtine za svih 10 pobeda na šampionatu "starog kontinenta.

Mogli smo umalo od gotovog da napravimo veresiju kada smo ispustili prednost od 12 poena, ali je Marko Gudurić izrastao u junaka utakmice pogotkom 19 sekundi pre kraja koji je definitivno prelomio meč.

Printskrin: competitions.livebasketball.tv Printskrin: competitions.livebasketball.tv

Najbolji u našem timu je bio Jaramaz sa dabl-dabl učinkom, 19 poena i 10 skokova, Gudurić je dodao 14, Zagorac 11 uz tri trojke, a tri puta je pogađao za tri poena i Rebić, a moramo pomenuti da smo čitav meč igrali bez Marka Tejića jednog od naših najvažnijih košarkaša.

Bio je to  duel dostojan finala Evropskog prvenstva u kome su se susreli najbolji napad na šampionatu protiv najbolje odbrane. Odličnim šutem za tri poena su otvorili Španci utakmicu, ubacili su čak pet trojki  u prvoj četrvtini. Na drugoj strani Đokićevi izabranici nisu odustajali od svoje igre koja ih je krasila tokom čitavog takmičenja.

Printskrin: competitions.livebasketball.tv Printskrin: competitions.livebasketball.tv

Jaka odbrana, dobro građenje koša, i brzina u napadu, međutim, na drugoj strani je ipak bio tim koji je primao najmanje poena prosečno po utakmici, a uz to su i brzopletost i želja za što bržim rešavanjem napada terali naše igrače u greške i promašaje iz čistih pozicija.

Ogromna borba se vodila tokom čitave druge četvrtine, nikako nismo uspevali da rezultatski krunišemo predost koju smo imali u skoku, pa su nam tako Španci non-stop bežali za koš. Međutim, pred kraj drugog perioda se probudio Nemanja Jaramaz, vezao nekoliko poena i omogućio nam da sa poenom prednosti odemo na odmor.

Printskrin: competitions.livebasketball.tv Printskrin: competitions.livebasketball.tv

Bespotrebno su na startu drugog dela meča košarkaši Srbije počeli da se ispucavaju van linije 6,75 metara u pokušaju da što pre slome protivnika, ali nije nas išlo iz daljine u tom periodu, pa nikako nismo uspevali da se odlepimo. Ipak, morao je i taj šut za tri kad tad da proradi.

Posle nekoliko neočekivanih grešaka u kontranapadima kada smo imali priliku da napravimo nešto veću prednost i praktično sami održavali Špance u igri svojim greškama i promašajima, usledila je dalekomenta paljba izabranika Vladimira Đokića. Rebić i Jaramaz su trojkama zatvorili treći period, a Zagorac i Gudurić otvorili poslednji deo meča i doneli dvocifreno vođstvo našem timu.

Printskrin: competitions.livebasketball.tv Printskrin: competitions.livebasketball.tv

Kada smo pet minuta pre kraja otišli na +12 činilo se da ćemo lako doći do trijumfa i zlata, ali onda je usledio potpuno neoekiivani pad u igri srpskih košarkaša, prazni minuti, bez rešenja u napadu, dok je Špancima ponovo proradio šut iz daljine i naša prednost se istopila.

Takav razvoj događaja na terenu doneo je pravu dramu u poslednjem minutu utakmice koju je prekinuo pomenuti Gudurić koji je u poslednjoj sekundi našeg napada 19 sekundi pre kraja pogodio iz teške pozicije preko ruke protivnika i time definitivno prelomio meč.

Printskrin: competitions.livebasketball.tv Printskrin: competitions.livebasketball.tv

SRBIJA - ŠPANIJA 70:64

Srbija: Rebić 9, Zagorac 11, Gudurić 14, Rakićević, Apić 9, Babović, Jaramaz 19, Davidovac 7, Bursać, Kaplanović 1, Šalić, Tejić.

Španija: Alonso, Martin 7, Abalde 4, Sans 4, Mua 2, Garsija 17, Martinez, Gerero, Sima, Noguez 6, Ernangomez 18, Diop 6.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pavle Šumadinac

    19. jul 2015 | 23:19

    EEE KAKO JE KRENULO OVOG LETA NAŠU HIMNU BOŽE PRAVDE...NAUČIĆE SVI NAPAMET... Hehee...

  • Dragan

    19. jul 2015 | 22:54

    Au sa kakvim zarom igraju ova deca, prosto ih milina gledati. Bravo deco, ponosimo se vama.

  • Sima

    19. jul 2015 | 21:42

    Ajmo nasi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA