HOROR TRANSFER PRIČA: U ovoj zemlji otimaju fudbalere tinejdžere!

Klub iz Laosa obećava obuku na fudbalskoj akademiji, platu i smeštaj. Ali...

  • 1

Iz Afrike stiže strašna transfer priča, koja se zapravo svela na trgovinu ljudima uz pomoć fudbala.

Desetine mladih fudbalera sa ovog kontinenta prisiljeni su da potpišu ugovore za klub Čampasak junajted, novoformiranu ekipu u najjačem prvenstvu Laosa.

Momci, od kojih neki imaju tek 14 godina, došli su u ovu zemlju kako bi pohađali fudbalsku akademiju (IDSEA Champasak Asia African Football Academy), koja je, ispostavilo se, neregistrovana.

Prema pravilima FIFA, odlasci igrača u strane klubove i akademije su zabranjeni dok igrač ne napuni 18 godina.

Klub u gradu Pakse negira da je uradio bilo šta loše, dok su iz FIFA potvrdili da su u fazi rešavanja ovog problema.

Cilj kluba je bio da dovede mlade igrače koje će u budućnosti prodati. Nakon prve intervencije, Čampasak je pustio 17 tinejdžera pre tri meseca, ali je njih šestoro odlučilo da ostane.

Keseli Kamara, 14-godišnji fudbaler, rekao je kako je prisiljen da potpiše šestogodišnji ugovor, koji mu garantuje platu i smeštaj. Kamara je rekao da nikada nije dobio platu, i da je morao da spava na podu zgrade u okviru stadiona, kao i ostali njegovi saigrači.

- Bilo je strašno jer zaista ne možete da strpate 30 ljudi u jednu sobu, bez prozora. Bilo je teško da se u njoj spava, i sve vreme sam razmišljao o svom životu - rekao je momak, koji se opredelio za akademiju na nagovor bivšeg liberijskog fudbalera Aleksa Karmoa.

- Ta akademija je fiktivna, koja nikada nije registrovana. Nema trenera, ni doktora. Karmo je bio trener, poslovni direktor, ma sve - rekao je liberijski novinar Vleh Bedel.

Očekuje se da će u narednom periodu FIFA zajedno sa FIFpro naći rešenje za situaciju u Laosu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA