Vertikalni kilometar: Planinska trka za najspremnije! (FOTO)

Nacionalni park Prokletije, bio je domaćin planinske trke “Vertical kilometer” koja je 6 trka u okviru Skyrunning lige Srbije i ugostio preko 60 trkača iz Crne Gore, Srbije, Makedonije i Hrvatske

  • 0
Skajraning trčanje Foto: Promo

Stara dobra izreka kaže – “Sve planine Balkana mogu na jednu stranu a Prokletije na drugu”.

Lepši, opasniji planinski masiv ne možete naći na Balkanskom poluostrvu.

>>>Održan ''Sky Race Besna Kobila'' u okviru Skajraning lige Srbije

Staza na kojoj su se trkači Skajraninga oprobali vodila je iz doline Grbaje (Grebaje) do tzv. Pečurke podno vrhova Karanfila, a vertikalni uspon skoro 1000m na stazi dužine 3,2 km, opravdao je naziv “Vertical kilometer”.

>>>PRVI PUT U ISTORIJI SRPSKOG SPORTA: Počinje Skajraning liga Srbije!

Kao pravi domaćin najbrži na stazi bio je Janko Gardović iz Herceg Novog sa fantastičnim vremenom od 38 minuta i 05 sekundi.

Drugo mesto zauzeo je Marjan Bonev iz Makedonije sa vremenom 39 minuta i 03 sekunde, dok je trećeplasirani Aleksandar Domazetović iz Crne gore pretrčao stazu za 41 minut i 47 sekundi.

Foto: Promo Foto: Promo

Najbolja medju damama, 15. u ukupnom plasmanu, ispred mnogih muškaraca, bila je Sofija Arapović iz Srbije sa vremenom od 52 minuta i 23 sekunde.

Drugo i treće mesto zauzele su devojke iz Crne Gore, Dijana Stanišić sa vremenom 55 minuta i 02 sekunde i Miluša Bošković koja je stazu prešla za 60 minuta.

Svi takmičari su uspeli da stignu do cilja u okviru vremenskih limita, pobede sebe i dožive fantastičan pogled na dolinu Grebaje. Jedno je sigurno, Prokletije su uspele da ih sve osvoje. Suština skyrunning-a je upravo u tome, ne da osvojite, već da budete osvojeni.

Foto: Promo Foto: Promo

Trka je održana zahvaljući saradnji izmedju Nacionalnog parka Prokletije, NGO Orjen Outdoor i Skyrunning asocijacije Srbije. Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali i pomogli u organizaciji trke.

Ovo samo jedan od pozitivnih primera kako se na pravi i ekološki način mogu iskoristiti prirodni potencijali kojima ovaj Nacionalni park raspolaže i predstaviti ih široj javnosti. Nadamo se da je ovo samo početak razvoja avanturističkog turizma na ovom području, za koje Prokletije imaju nesumnjivo puno potencijala.

Dugo najavljivana trka u Grebaji je opravdala očekivanja. Vreme je poslužilo takmi;are, slede'e okupljanje je na Šar planini, 02.avgusta na trećem Sky race-u.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA