VOŠA ZNA KOLIKU SVETINJU BRANI: Pre 17 godina roštilj ih je odveo do finala, sada Srbija želi korak dalje

Novosađani od 20.50 sati igraju prvi meč 4. kola kvalifikacija za Ligu Evrope

  • 8

 "Ja ne odlučujem da li ću ići u bitku po tome kolika je sila koja mi preti, nego po tome koliku svetinju branim", je dobro poznat citat iz filma Kosovski boj koji svakako može da se primeni na dvomeč Vojvodine i Viktorije iz Plzenja.

Jeste da Voša neće ići u rat, ali hoće onaj fudbalski. I hoće braniti svetinju!

Svoju svetinju staru 101 godinu i svetinju zvanu srpski fudbal. Jer, ne bore se Novosađani samo za čast i uspeh svog tima i plasman u Ligu Evrope, nego i oporavak posrnulog fudbala u Srbiji.

Treća sreća!!! Neka bude treća sreća posle mečeva novosadske Stare dame u Plzenju i Novom Sadu. Neka bude treća sreća već u Češkoj i neka se ponovi fenomenalna igra izabranika Zlatomira Zagorčića iz Torina.

Dva puta su Novosađani bili blizu jednog od najvećih uspeha u novijoj istoriji i oba puta su stali na poslednjem stepeniku. Bilo je to 1998. godine i finala Intertoto kupa protiv Verdera i 2013. godine kada je moldavski Šerif bio bolji u plej-ofu za Ligu Evrope.

Te 1998. godine Novosađani su odigrali dva meča sa nemačkim timom koji je 11. avgusta trijumfovao u Bremenu rezultatom 1:0. Strelac je bio Diter Frej u 75. minutu. U revanšu, 14 dana kasnije, bilo je 1:1. Voša je anulirala minus u 22. minutu preko Bratića, da bi Frings u 60. doneo pehar Švabama. Na Karađorđu je tada bilo 18.000 ljudi.

Vojvodina je tada ispisala stranice istorije jer su postali jedini klub koji je iz pretkola ovog takmičenja stigao do finala. Odigrali su ukupno 10 mečeva, a jedan od boljih poznavalaca kluba, Cvijan Savković, otkrio nam je zanimljivu anegdotu od pre 17 godina.

- Tokom trajanja Intertoto kupa, navijačka grupa ''Stara garda'' je pravila roštilj na Ribarcu pred svaki meč u Novom Sadu, u periodu od 12-20 časova. Restoran Panonski mornar na Šodrošu bila je baza iz koje se potom išlo na stadion.  - rekao je Savković za Telegraf.

Navijači Vojvodine morali su da čekaju 15 godina kako bi im se ukazala slična prilika. Možda i jača, jer je 2013. u pitanju bila grupna faza Lige Evrope. Šerif je bio protivnik s kim je moglo da se igra.

Međutim, Ismail Isa je u 36. minutu utišao Karađorđe, a Šerif je poveo sa 1:0. Tek što su se vratili na teren iz svlačionica, Novosađani su izjednačili. Gol je postigao Petar Škuletić u 54. minutu i doneo Lalama nadu za revanš.

Nadu koja je ugašena praktično za osam minuta. Žulijam je pogodio u 59. minutu, a Fernando u 67. Konačan rezultat (2:1) postavio je Leković u 89. minutu. Voši je tada nedostajao još jedan gol, ali vremena je bilo malo.

Ovaj meč dugo će pamtiti navijači Vojvodine koji su putovali za Moldaviju, zgog ''jahanja'' od dva dana i dve noće, ali i po tome što je vozač autobusa, kada su se vraćali, promašio put i odveo ih u Bukurešt.

Neočekivano ili ne, Vojvodina je samo posle dve godine dobila priliku da se ova generacija upiše zlatnim slovima u istoriji kluba. Pao je MTK u 1. kolu, letonski Spartaks je bio mačiji kašalj za zahuktalu Vošu u 2. kolu, potom je usledilo gaženje Sampdorije u Torinu i bezbolan poraz u Novom Sadu. Neka se niz nastavi i uplej-ofu protiv Viktorije...

Eventualan prolaz u grupnu fazu Lige Evrope vinuo bi predsednika Zorana Šćepanovića na vrh liste najuspešnijih u istoriji. U novijoj svakako bi bio bez premca. Ali, to ne urušava skromnost začetnika renesanse novosadskog kluba.

- Ne smatram da će to biti moj lični uspeh. To će biti uspeh svih nas, cele Srbije, pa i vas novinara. Bez lažne skromnosti, ja sam samo jedan šraf u ovoj mašineriji koja će, nadam se, u najboljem svetlu predstavljati Novi Sad i srpski fudbal - rekao je Šćepanović za Telegraf.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Utakmica je na programu od 20.50 sati na Dosan Areni, uz TV prenos na kanalu RTS 1, kao i na RTV-u.

PONUDE KLADIONICA: 1 (1,35) x (4,50) 2 (8,50)

Očekivane postave:

Viktorija Plzenj: Kozačik, Limberski, Hubnik, Prohaska, Vanjek, Horava, Koloar, Petražela, Rajtoral, Mahmutović

Vojvodina: Žakula, Vasilić, Pankov, Nastić, Đurić, Ivanić, Stanisavljević, Sekulić, Puškarić, Maksimović, Ožegović.

(Izveštač Telegrafa iz Plzenja, Mario Marić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crna Gora

    20. avgust 2015 | 12:39

    Napred Voso Crna Gora je uz vas !!!!!!

  • Timocanin

    20. avgust 2015 | 10:15

    Ajde momci , za cast i za bolje sutra naseg fudbala. Samo napred.

  • Zoks

    20. avgust 2015 | 16:46

    Laloši, ceo N.Sad je uz Vas. Čekamo Vas kako dolikuje pobednicima i šampionima !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA